PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=994}
7,6 214 tys. ocen
7,6 10 1 213955
8,1 59 krytyków
Obcy - decydujące starcie
powrót do forum filmu Obcy - decydujące starcie

Ankieta

ocenił(a) film na 10

Przeprowadzam małą ankietę dotyczącą cyklu. Piszemy od najlepszej do najgorszej części. Mój ranking wygląda tak:

1. Obcy: Decydujące starcie
2. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
3. Obcy 3
4. Obcy: Przebudzenie

Czekam na wpisy i pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
robert2207

1, Aliens
2. Alien 3
3. Alien Ressurection
4. Alien.

Każdy był fajny na swój sposób. A czemu jedynka na końcu? Doceniam jej klaustrofobiczny, pełen niepokoju klimat ale brakuje mi tam akcji. Poza tym ataki aliena na członków załogi nie były wg. mnie efektownie pokazane. Nie oczekiwałem durnej rozwałki ale... sami wiecie. Troszkę więcej krwi i częstszego pokazywania aliena by nie zaszkodziło.
Dwójka to moja ulubiona część. Sporo akcji i jednocześnie zachowane najlepsze elementy z jedynki.
Trójka z kolei jest nie wiedzieć czemu niedoceniana przez widzów. A szkoda bo jako jedyna posiada wymowną symbolikę i mistycyzm. Jej wadą jest tylko (a może aż) początek. Nie wiem wszak jak na wahadłowcu znalazły się jajka;)
Czwórka wiadomo - świetne efekty przede wszystkim. Motyw newbornem też mi się spodobał. Szkoda tylko że ta część właściwie kończy z erą kosmosu i sprowadza widza na planetę ziemia. To trochę psuje całość.

robert2207

W szystkie cztery stawiam na jednym poziomie i pierwszym miejscu gdyż wszystkie są tak.samo znakomite. Jednak każda z nich czymś się różni i coś innego wnosi do serii. Każda jest znakomita i w jakiś sposób wysmakowana. Być może powstanie 6, która wyjaśni jeszcze więcej i wniesie może zupełnie jeszcze coś nowego. Póki co nowe spojrzenie oferuje nam Prometheus, który jednak nie do końca jest związany z serią Alien.

ocenił(a) film na 9
robert2207

1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy: Decydujące starcie
3. Obcy 3 (wersja reżyserska)

ocenił(a) film na 10
robert2207

1. Aliens
2. Alien
3. Alien 3
4. Alien 4

robert2207

1. Obcy: ósmy pasażer Nostromo- genialna realizacja, efekty, scenografia, ścieżka dźwiękowa, aktorstwo i bohaterowie mega klimat- wady: brak (można się tylko przyczepić do niektórych postępowań bohaterów)
2. Obcy: decydujące starcie- również genialna realizacja, efekty, scenografia, ścieżka dźwiękowa, aktorstwo i bohaterowie, rozmach, sceny akcji i całkiem niezły klimat- wady: klimat mimo iż niezły, nie może się równać tym z jedynki
3. Obcy 3: ścieżka dźwiękowa, bardzo dobry klimat, aktorstwo i bohaterowie- wady: efekty specjalne, trochę mało sf jak na sf ;)
4. Obcy: Przebudzenie: ścieżka dźwiękowa, efekty specjalne, częściowo aktorstwo i bohaterowie, sporo dobrej akcji- wady: brak nastroju grozy i klimatu znanego z poprzednich części, ogólnie Ellen Ripley i nadużycie akcji i przerysowanej, bezsensownej przemocy.

ocenił(a) film na 10
robert2207

1.Obcy - Decydujące starcie
2.Obcy - Ósmy pasażer Nostromo
3.Obcy - Przebudzenie
4.Obcy 3 - nie uznaje tej części

a AvP i Avp 2 nigdy nei było :P

ocenił(a) film na 10
robert2207

1 Aliens
2 Alien
3 Alien 3
4 Alien 4

ocenił(a) film na 10
robert2207

1. Obcy: 8. Pasażer Nostromo
2. Obcy: Decydujące starcie
3. Obcy 3
(przepaść)

W gruncie rzeczy uwielbiam całą serię. Pierwsze 3 części, mimo że od siebie różne, trzymają poziom. Serducho dla Decydującego Starcia - zabrakło by miejsca na wymienienie tego co w tym filmie ubóstwiam, wystarczy powiedzieć, że mogłem go oglądać raz za razem i nie mieć dość :) No ale korona idzie dla 'jedynki'. Niepowtarzalny, mroczny i klaustrofobiczny klimat. Niektóre sceny pokazane w bardzo "skąpy" sposób: troszkę odsłonić a resztę ukryć w ciemności - pozwolić by wyobraźnia widza zrobiła swoje. Oszczędność wyrazu jest zaletą. Są w tym filmie urywki, które przerażają nie do dziś. No, może trochę przesadziłem, ale nie raz łapię się na tym, że oglądam Aliena i z prawdziwym niepokojem oczkuję aż TO COŚ się zdarzy (np w scenie w której Brett szuka kota). Film się delikatnie zestarzał, ale klimat na tym nie stracił.
Jeszcze tylko kilka słów o Przebudzeniu. To zabawny, przyprawiony w dobre teksty, przyjemnie oglądający się... stek bzdur. Ripley zostaje sklonowana, na bazie próbki własnego DNA, razem z obcym - pasożytem siedzącym jej w klatce piersiowej... No i tu bierze w łeb cały misterny plan, bo klonowanie to nie ksero. W DNA nie ma zapisanych informacji o nabytych chorobach, pasożytach, bliznach, amputowanych kończynach itp :P Rzeczywisty klon Ripley był by 'tabula rasa' - czystą kartką, bez wiedzy nabytej przez swój oryginał a już na pewno... bez obcego. Można by iść dalej, ale mnie tyle wystarczy by nie być w stanie traktować Przebudzenia poważnie :P

ocenił(a) film na 8
robert2207

1. Obcy 1
2. Obcy 2
3. Przebudzenie
4. Obcy 3

ocenił(a) film na 10
robert2207

Były tylko dwie części prawdziwego obcego, pomijając spapraną trójkę i żenującą czwórkę.
A więc w moim rankingu to będzie:

1. Aliens
2. Alien
---
---
---
3. Alien 3
4 .Alien 4

ocenił(a) film na 7
robert2207

1.Obcy - 8.pasażer 'Nostromo'
Pięć milionów parseków próżni