Obcy kontra Predator

AVP: Alien vs. Predator
2004
6,0 83 tys. ocen
6,0 10 1 83396
4,1 27 krytyków
Obcy kontra Predator
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator

film widziałem dzisiaj na enemefie i nie policiłbym go nawet zapalonemu fanowi komiksu. fantastyczny pomysł i ogromny potencjał został obrócony w kiepskie kino klasy B. zgodze się że chwytny tytuł przyciąga ale to jak wiem z doświadczeń z kolejnymi ekranizacjami marvela lub Lary - za mało.
wg. mnie film sie kupy nie trzyma. predatorzy są w nim przedstawieni groteskowo i w sposób zupełnie nie pasujący do ich kultury i zdolności bojowych (scena w której pred i dziewczyna uciekają przed królową i skaczą przez przepaście - kto widział żeby człowiek i pred skakali na takie same odległości?!)
ale dalej: walka predów z alienami, jak to możliwe żeby w walce jeden na jednego pred przegrywał ?! siła predów to ich technologia, natomiast alienów - masa. ani jedno ani drugie nie zostało w filmie wykorzystane. a największa scena "masowa" alienów to scena w której pred dostaje w końcu swój shoulder cannon i zabija naraz może 5 alienów w korytarzu (pomijam krótką reminescencję walk na szczycie piramidy)
co do liczby obcych to też miałem problem: powinno być tylu alienów co ludzi. jednen pasożyt na jednego człowieka. to skąd ich tyle w filmie?
kolejny punkt to walka królowej z predem: jakim cudem mogła chcieć go zabić jeżeli pred był zarażony pasożytem? dotychczas obcy nie zabijali swoich, czego dowodem była zarażona Ripley w częsci 3.
ostatni punkt to główna bochaterka ludzi która nie ma w sobie za grosz dramatyzmu i jest wg. mnie śmieszna. a jej ekwipunek bojowy- włócznia i tarcza z obcego- żałosne!
podsumowując żal mi obu gatunków. postacie będące ikonami s-f zostały sponiewierane w kiepskim filmie. moja ocena to nie więcej niż 3/10. odradzam.

ocenił(a) film na 10
pawyroze

chłopie żebyś ty chociaż troche coś o tej serii wiedział a tak.....jak dla mnie film rewelacyjny technologia predatorów rzeczywiście stanowi wielką przewage nad obcymi jednak ta scena przedstawiała walkę wręcz a ponieważ obcy są bardzo zwinni i sprawni pred nie miał większych szans bez swoich specjalnych broni , po drugie według ciebie obcych było aż tak wielu dziwne.....ja się ich doliczyłem kilkunastu , a ekipa ludzi liczyła włśnie kilkanaście osób przeżyła tylko ta dziewczyna po trzecie królowa zabiła preda ponieważ wyrżnoł jej tą swojom bombą pare setek jaj (czyli jej potomstwo) więc była wściekła proste.....i następnym razem jak sie bierzesz za krytyke to sie zastanów troche i dowiec sie czegos o tym filmie

pawyroze

Jesteś śmietelnie poważny. A to przecież żadne ambitne kino i nigdy nie było. Uwielbiam pierwsze części Obcego, ale taka krytka najnowszej, bawi mnie trochę. Przecież to nie żaden dramat psychologiczny, tylko film rozrywkowy. Pozdrawiam serdecznie wszystkich fanów "Alien".

ocenił(a) film na 10
nel_2

wiem ze to film rozrywkowy ja tylko chciałem pokazać że niesłusznie zarzucił temu filmowi kilka wad (nieprawdziwych zresztą co już udowodniłem) ja też pozdrawiam wszystkich fanów Alienów i Predatorów :)