Wszyscy psioczą, a nikt nie raczył zwrócić uwagi na fakt, że film bazuje na KOMIKSIE, a nie na wcześniejszych filmach z serii Obcy i Predator - stąd te wszelakie paradoksy, głupoty i inne ciulstewka, o których piszecie. AvP nie ma nic wspólnego z wcześniejszymi obrazami i właśnie dlatego powinień zostać uznany za naprawdę dobrą EKRANIZACJĘ KOMIKSU. A postać Bishopa pojawiła się w komiksie grubo przed pierwszym filmem Obcy, więc o czym tu pisać? :) A już całkowitą głupotą jest pisanie, iż film ma się nijak do gry :D
A na jakim konkretnie numerze, wydaniu, serii owy film bazuje?... Bo zeszytow z serii AvP jest MNUSTWO, zawierajacych przerozne historie.
Malo tego, jesli jest to jak mowisz "ekranizacja komiksu", to musialoby to zostac uwzglednione w creditsach, podczas gdy za autora scenariusza podaje sie pana Anderson'a -- z tego wynika, ze film nie jest oparty na zadnej z fabul przedstawionych w komiksach...
Oczywiscie pan Anderson mogl zapozyczyc jakies watki, postacie, sceny z komiksow --- jesli tak, to pewnie mozesz nam podac, ktore elementy konkretnie i z jakich wydan...
Nie pamiętam tytułów poszczególnych odcinków, by teraz wam dokładnie wszystko przedstawić, jednak pamiętam jeden - "Aliens vs Predator: Przymierze" - w którym pojawił się wątek przymierze ludzi z gatunkiem Predatora.
Kwestia scenariusza.
Owszem, scenariusz autorsta Andersona, jednak nie to świadczy o całej strukturze filmu. Film łączy w sobie kilka (to rozpoznałem), a być może nawet i kilkanaście bądź kilkadziesiąt odcinków komiksu. Anderson scalił to tylko w jedno, co fakt faktem złożyło się na scenariusz jego autorstwa. W internecie dostępny jest film wyjaśniający genezę powstania scenariusza, popartą konkretnymi screenami z komiksów - w filmie jest to np. scena w której Pradator stojący na szczycie piramidy powoduje ogromną eksplozję, uśmiercając tysiące Obcych... itd.
Sam osobiście obcowałem tylko z niektórymi odcinkami komiksu, dlatego więcej na ten temat mógłby napisać ktoś bardziej obeznany w temacie. Ja napisałem tyle ile wiem.
Nareszcie ktoś kto wypowiada się o tym filmie jak należy.
A co do komiksów, to pierwszym komiksem w którym spotkały się te dwa legendarne monstery to po prostu " Alien versus Predator" chyba z roku 1990. (w polsce wydany dopiero w 1994).To właśnie tym komiksem zainspirowali się twórcy Predatora 2 umieszczając słynne ujęcie z czaszką obcego jako trofeum (scena zrobiona w chołdzie twórcom komiksu).A to właśnie ujęcie zainspirowało Paula Andersona do nakręcenia AvP.
Wszystkiego można się dowiedzieć z dodatków na płycie DVD "AvP".
ok. Nawet jeśli film ten bazuje w jakikolwiek sposób na komiksach z serii AvsP to muszę przyznać że powstał z tego prawdziwy gniot.. znam tylko jedną część komiksu, w której do starcia dochodzi na jednej z kolonii weyland yutani gdzie Predatorzy "rozsiali" obcych.. gdyby po prostu sfilmować tą część- była by szansa na ocalenie tego fimu, bo komiks ten uwarzam za świetny i o niebo bardziej realistyczny.. a tak mamy do czynienia z regułą serii- im dalej tym gorzej, w dodatku do drugiej potęgi...