Obcy kontra Predator

AVP: Alien vs. Predator
2004
6,0 83 tys. ocen
6,0 10 1 83392
4,1 27 krytyków
Obcy kontra Predator
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator

Nie rozumiem skąd tyle głosów oburzenia, jakie przelewają się na Filmwebie. Gdy czytałem te komentarze to sądziłem, że film będzie kompletnym niewypałem i ciężko będzie mi go obejrzeć. Długo zwlekałem z obejrzeniem tego filmu (przez te krytyczne komentarze), ale skoro wczoraj został wyemitowany na Polsacie to czemu by nie obejrzeć... A tymczasem nie było aż tak źle. Owszem, motyw z ekspedycją jakichś "ekspertów" z całego świata to absurd. Schemat powielany w filmach typu "Jądro ziemi", "Armagedon" albo "Dzień niepodległości" - czyli, że odnajdują się jacyś wielcy eksperci i sami jadą/lecą gdzieś i ratują świat. No to jest koszmar po prostu w tego typu filmach. Ale reszta w "Alien vs Predator" jest do zaakceptowania. Fajne sceny walki predatorów z alienami, szczególnie używanie sztuczek i gadżetów przez predatorów (siatka, obręcz z kolcami) i współpraca predatora z człowiekiem. Da się to oglądać! Film na pewno jest lepszy od "Predatora 2". Jeśli chodzi o porównanie z serią "Obcy" to nie będę porównywał, bo nie lubię tej serii, ani tych całych alienów. W ogóle śmiesznie to było w tym filmie, że alienów nazywali złymi wężami. :D
Aktorstwo koszmarne. Aż czekało się, kiedy wybiją tych głupich ludzi, szczególnie tego głupka z aparatem co ciągle mówił o swoich dwóch synach.
Końcówka też niezła. Ciekawe czy jest to dokończone w "Obcy kontra Predator 2", bo jeśli tak to pewnie sięgnę po ten film kiedyś.
A tymczasem część 1 oceniam na 6/10. Spodziewałem się jakiegoś gówna, a film okazał się nawet niezły.

Axel

zdecydowanie popieram może nie rewelacja ale oglądałem zdecydowanie gorsze filmy Alien vs Predator 2 był nieco gorszy od tego ale jak ten ci się w miarę podobał to tamten też powinieneś obejrzeć

ocenił(a) film na 6
Axel

AVP 1 jest na pewno lepszy od AVP 2. Sugeruję obejrzeć dwójkę, jest niskich lotów, ale chociażby z ciekawości. Myślę, że ludzie generalnie, dają niską notę tym filmom, bo najpierw mieli kontakt z komiksem, a dopiero potem widzieli film.Niestety filmy, zarówno 1, jak i 2 mało mają wspólnego z komiksem.

ocenił(a) film na 3
Ciciu30

Ja daję niższą notę, bo widziałem obie serie (Obcy i Predator) i po prostu ta mieszanka nie dorasta im do pięt.

ocenił(a) film na 6
Axel

Całkiem spoko. Aż dziwne, że go wcześniej nie obejrzałem. Bez orgazmu, ale 6/10. Lajtowy filmik pod piwko. Na pewno obejrzę drugą część.

użytkownik usunięty
Axel

A ja z kolei nie rozumiem, jak taka kupa gnoju może się komukolwiek podobać? Ciężko mi było dotrwać chociaż do połowy filmu, a im dalej - tym gorzej, niestety. Aktorstwo koszmarne, scenariusz do dupy, walki pomiędzy obcymi i predatorami nieciekawe, brak przyzwoitej ścieżki dźwiękowej.
Podsumowując film jest mało oryginalny, nudny, głupi i w ogóle źle nakręcony, a końcówka po prostu... tragiczna.

ocenił(a) film na 6

Kiepska prowokacja. Podaj jakieś sensowne argumenty.

użytkownik usunięty
Axel

Żadna prowokacja, a argumenty przecież podałem. Zresztą kilka sam wymieniłeś, a ja jeszcze parę dopisałem.
Już samo wykorzystanie wizerunków obcego i predatora w jednym filmie wydaje mi się kiepskim pomysłem. Widocznie twórcy filmu chcieli trochę zarobić i wszystko inne gówno ich obchodziło. I naprawdę dziwi mnie to, że tak wielu osobom film przypadł do gustu.
Mam tylko nadzieję, że po obejrzeniu sequela przynajmniej niektórzy przejrzeli na oczy.

ocenił(a) film na 6

Mi ten film nie przypadł do gustu, ale po prostu podobał się, a oczekiwałem jakiegoś strasznego gniota. Nie lubię w ogóle filmów nakręconych od 2000 do 2010 roku, ale w tym przypadku nie było aż tak strasznie źle. Da się oglądać, ale nie jest to mój ulubiony film. Chyba jaśniej nie da się już wytłumaczyć. :)

użytkownik usunięty
Axel

Ale to jest straszny gniot, najgorszy film w dorobku Andersona.