Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 253164
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Naprawde film jest tak straszny jak piszą ludzie?

seven123

To zależy jaki masz staż w filmach takiego kroju..

Napiszę krótko - ocena jest zdecydowanie zawyżona, oglądając ten film ziewałem.. praktycznie zero oryginalności. Sądzę, że są straszniejsze tytuły niż 'Obecność'

ocenił(a) film na 9
seven123

Kupa w majtach gwarantowana. Ze strachu oczywiście.

ocenił(a) film na 9
seven123

Jeśli czujesz strach do tematyki opętań i nie jesteś sceptykiem - gwarantuję, że nie raz będziesz wolał zamknąć oczy niż patrzeć na film.
Nie podzielam jednak opinii 'meciasek', również mam całkiem niezły dorobek obejrzanych horrorów, szczególnie w tej tematyce i dawno nic nie wywołało u mnie takich emocji jak "Obecność". Miałem nadzieję, że "Rytuał" będzie mocnym filmem, niestety zawiódł mnie na całej linii. Ten - wręcz przeciwnie.

ocenił(a) film na 7
seven123

po zwiastunie myślałam, że będzie naprawdę mocny, ale się zawiodłam. Film ogólnie dobry, jednak co do poziomu grozy to zalezy od ciebie.

ocenił(a) film na 9
seven123

Moim zdaniem wyróżnia się (pozytywnie) na tle innych horrorów, które ostatnio widziałem. Wiadomo, że poziom grozy jest sprawą indywidualną i może być różny u tej samej osoby w zależności od nastroju, podejścia do filmu etc. Mi się po prostu podobał. Nawet bardzo. Po wielu filmach, po których normalnie żałowałem wydanej kasy, ten wypadł w mojej subiektywnej ocenie rewelacyjnie - nie żałowałem ani jednej wydanej złotówki. Zapewnił mi niemal dwie godziny w/w "kupy w majtach", czyli to, na co liczyłem :)

użytkownik usunięty
seven123

Powiem tak: To zależy od emocjonalności osobistej, wiary w opętania oraz od tego, co kogo straszy... Według mnie nad klimatem i oryginalnością, górują wtórne efekty, które jednak kilka razy wcisnęły mnie w fotel...

seven123

Nie, nie jest "aż tak straszny"

użytkownik usunięty
seven123

Jako sceptyczka stwierdzam, że film jest dobrze zrobiony, trzyma w napięciu. Nie obrzydzą Cię krwawe sceny rozdzieranych ciał, to film o opętaniu. Nawet jeśli nie podskoczysz kilka razy na fotelu, to małe ciarki i gęsia skórka przez większą część filmu murowane. A do tego postacie są tak wykreowane, że się od początku filmu zaczynasz o nie bać. Ciekawa fabuła. Nie jakieś szalone zaskoczenie i super nowość ale film łączy kilka wątków z różnych filmów jakie widzimy, więc nie jest na pewno tak, że wiesz co się za chwilę wydarzy. Muzyka dobra, są dreszcze;-). Warto obejrzeć. Z kina nie uciekniesz raczej, jeśli jesteś miłośnikiem horrorów, ale emocjami Ci lekko poszarpie. Pozdrawiam ;-).

seven123

Dla mnie był straszny!!! ogladaliśmy go w kameralnym kinie studyjnym co dodatkowo stwarzało klimat. W niektorych momentach wciskało mnie w fotel :D

seven123

Lubie klimaty opętań,lecz "Obecność" jest słaby według mnie.Też oparty na faktach i zdecydowanie bardziej realistyczny.Ale to tylko moje zdanie.