Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 253258
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Chociaż nie tak do końca. Rzeczywiście film pokroju zwykłych horrorów o opętaniach ,których w ostatnich latach powstaje na pęczki. Nie ma w filmie żadnego głębszego ,ukrytego wątku ,który nakłaniałby do refleksji. Mimo wszystko musze przyznać ,że film nieźle mnie przestarszył. Byłam na nim w kinie i po wyjściu byłam dość mile zaskoczona.

lirenot

Schematyczny, ale też solidnie zrealizowany. Nie porywa, ale też nie jest tandetny i groteskowy, jak większość filmów o opętaniu. Można polecić dla osób, które raz na jakiś czas lubią obejrzeć horror. Dla miłośników gatunku - przeciętne.

ocenił(a) film na 8
KatarzynaBY

Potwierdzam, ja oglądam takie filmy od czasu do czasu, bo osobiście wierze w takie rzeczy i nie chce się za często nakręcać żeby nie kusić losu :P Oglądałem parę żenujących przedstawicieli gatunku i ten faktycznie się wybija. Trzyma w napięciu i w paru momentach potrafi kopnąć pomimo tego, że jest przewidywalny i końcówka mogłaby być lepsza... Polecam dla ludzi mieszkających w bloku gdzie sąsiedzi lubią sobie przestawiać meble o północy i ogólnie łazić po domu oraz oglądać przy świeczce w lekkim przeciągu, za takie dodatkowe efekty specjalne dostał u mnie gwiazdkę + :)