Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 253258
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

No wreszcie!

ocenił(a) film na 9

Uroczyście oświadczam że film pod tytułem OBECNOŚĆ to najstraszniejszy film jaki kiedykolwiek zrobiono. Wreszcie do kin trafił film, który po prostu bije na głowę wszystkie inne horrory. Dopiero teraz, długo po seansie mogę się o nim wypowiedzieć. Czysta rewelacja, a takie filmy jak SINISTER, SAW, PARANORMAL ACTIVITY powinny się zawstydzić. Uroczyście dziękuję szanownemu panu Jamesowi Wanowi że stworzył takie arcydzieło, kamień milowy w świecie horrorów. Dodam jeszcze, że po obejrzeniu tego filmu już nie będziecie się bać innych horrorów. Nie oglądałem jeszcze insidious part 2 także do tego filmu go nie będę porównywał.

ocenił(a) film na 7
PiotrHp

SINISTER, SAW, PARANORMAL ACTIVITY - niezłe masz porównanie bo jeśli chodzi o te filmy to typowa błazenada a nie żaden horror.Mógłbyś porównać chociażby do Lśnienia czy Omena, ale nie wiem czy tamte filmy oglądałeś.Mają wspaniały klimat i nie powiedziałbym że 'mniej straszą' niż Obecność.Ale nie mi to oceniać.Każdy ma inny gust:) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
HSMTO

Zgadzam się, że Lśnienie, Omen, Carrie 1976, Dziecko Rosemary mają swój wspaniały i niepowtarzalny klimat, jednak w dzisiejszych czasach te filmy nie straszą ani trochę. Nie masz racji - nie mógłbym porównać tych filmów do obecności. Nie wiesz czy te filmy oglądałem, a jednak mogłeś spojrzeć na moje zdjęcie. Gdyby ktoś w roku 1980 obejrzał Obecność, to skończyłoby się to zawałem serca :). Oczywiście teraz przesadzam. Porównałem Obecność do filmów, które ludzie określają jako straszne i spinają d_py jak się z nimi nie zgodzić. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
PiotrHp

Fakt, "Obecność" świetnym filmem jest, masz rację. Można się pobać i nie jest to jumpscare, ale bardzo skutecznie dawkowane napięcie. Obejrzałem to kilka razy i zauważyłem bardzo dobry warsztat Wana. Sceny nie są urywane, między ujęciami kamery na ogół jest płynność w zachowaniu i działaniach postaci - tutaj jest wielki plus.
W porównaniu do 99% współczesnych horrorów - 10/10
W porównaniu do "Lśnienia" - 7,5/10

PiotrHp

Zgadzam się z Tobą, film wbił mnie w fotel! Od lat nie oglądam horrorów (po zobaczeniu zajawek) bo są beznadziejne, te które wymienił HSMTO to kanony gatunku i nieliczne produkcje po 1990 roku zaskakiwały mnie. Ten film jest genialny, dorzuciłbym jeszcze "Egzorcyzmy Emily Rose" bo też były niezłe ale "Obecność" ścięła mnie z nóg.

ocenił(a) film na 10
cromags

Potwierdzam wasze odczucia co do tego filmu. Uwielbiam filmy z tego gatunku, ale powiem szczerze, że film "Obecność" w mojej ocenie jest najlepszym filmem jaki oglądałem w ostatnich latach. Przed obejrzeniem moim faworytem był film "Mama", lecz klasyfikacja szybko uległa zmianie. Fil trzyma w napięciu już w pierwszych sekundach po przez wspaniałą muzykę. Film też w dobry sposób ukazuje jak ważne jest w życiu mieć kochająca się rodzinę. Oceniam film na 10/10. POLECAM!!! Film nie dla osób, które nie wytrzymają ciągłego napięcia.