Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 252831
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

To wszystko już było. Miałem wrażenie jakbym oglądał zlepek kilku filmów, Amityville, Egzorcysta,
Ptaki, Duch (Poltergeist). Efekty specjalne jak na rok 2013 słabe, to już w Egzorcyście z 1973r
były lepsze, obracająca się głowa, lewitujące ciało, czy schodzenie po schodach małej Regan w
wygiętej pozycji robiły o wiele lepsze wrażenie. Nuda i brak napięcia, końcowa scena wypędzania
demona trwała zaledwie około 5min, to za mało jak na prawie dwugodzinny film. Wypędzenie
demona poprzez myśli i wspomnienia opętanej to słaby pomysł na zakończenie horroru. No i ten
"happy and" w amerykańskim stylu, demon odleciał, wszyscy żyli długo i szczęśliwie. Najlepszy
był jednak propagandowy tekst na końcu filmy o istnieniu Diabła i Boga i o ludzkim losie, poza
tym teksty o Watykanie, nieślubnych dzieciach, miałem wrażenie że film robiony był na
zamówienie jakiejś katolickiej organizacji w celu przestraszenia ludzi. Jednym słowem słaby,
bardzo naciągany film, który zawierał w sobie zbyt dużo elementów ze starych dobrych horrorów.

paradox_2

Zgadzam się w 100%.

ocenił(a) film na 7
paradox_2

Amen. Zakończenie zniszczyło finalny odbiór filmu, aż mi się wymiotować zachciało oglądawszy ten końcowy obrazek całej i szczęśliwej rodzinki.
No i ten końcowy cytat... eh, może gdybym nie był ateistą... xD
Ale tak poza tym większość filmu oglądało się całkiem ciekawie, jednakże była noc, sam w pokoju, odpowiednio głośno ustawiony zestaw 5.1- w innym przypadku bym się raczej męczył.

ocenił(a) film na 9
paradox_2

Podaj 5 horrorów, które są dla ciebie straszne.

ocenił(a) film na 8
paradox_2

niestety, niezgodze sie :/ no cóż o gustach sie nie dyskutuje, ale według mnie jest to jeden z najlepszych horrorów OSTATNICH LAT

, co do efektów specjalnych: jak chcesz se pooglądac efekty specjalne w 2013 roku to se idz np. na Pacific Rim

ocenił(a) film na 2
paradox_2

Niestety również się rozczarowałam, chociaż nie należę do osób ze "znieczulicą", ale ten horror nawet nie był w moim klimacie.