Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 252831
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Czytałam kilka recenzji oraz komentarzy osób, które oglądały film "Obecność".
Z większości tego co przeczytałam to, że film jest bardzo straszny i niektórzy na nich nie wytrzymali z
napięcia i strachu.
Moim zdaniem ten film był nudny i jakoś oceniłam go na 3, chociaż zastanawiałam się czy nie
mniej.
Film był nuuudny... Na początku jego czułam jakiś dreszcz, ale po niedługiej chwili poznałam się na
nim i niestety ledwo wytrzymałam... Ale nie ze strachu.
Przytrzymało mnie przy monitorze z filmem tylko jakaś namiastka ciekawości co będzie dalej.

ocenił(a) film na 6
Tomara

Zgadzam się z tobą w 100%. Ja obejrzałem ten film do końca tylko dlatego, bo wierzyłem, że w końcu się rozkręci.
Nie wiem skąd taka wysoka średnia. Może dlatego, że oceniający nie oglądali zbyt wielu horrorów w swoim życiu i dlatego ten ich tak przestraszył. Ja sam nie oglądam często filmów z tego gatunku, ponieważ wole thrillery, ale ten mnie wcale nie przestraszył.
Tak jak ktoś już wcześniej pisał na forum, można się było domyślić kiedy pojawi się coś "strasznego" i wtedy to już nie przerażało.

ocenił(a) film na 4
McGyverPL

Ja tak samo jestem zaskoczony bardzo wysoką średnią. Ponadto dziwie się moim znajomym którzy dali 8 czy 9 horrorowi który straszy głównie jump-scare'ami zamiast budować klimat grozy i udręki. Sama historia jest ciekawa i dobrze przemyślana, widz zastanawia się kiedy pojawi się coś bardziej "materialnego" jeśli można tak powiedzieć. Ale kiedy już się to stanie film utrzymuje stały poziom, niczym nie zaskakuje i przewidywalność staje się nieznośna zamiast być akceptowalna. 4.

ocenił(a) film na 9
mgaak

Ale spójrzcie na to z innej perspektywy. Film ten nie jest typowym "straszakiem", widać w nim na pewno zarys fabuły, co najmniej dużo większy niż w innych filmach tego typu, zauważalny jest również ciąg przyczynowo-skutkowy, odkrywane są nowe nie znane do tej pory tajemnice tak jak na przykład powieszona kobieta czy odkryta piwnica. Dajmy na ten przykład "Paranormal Activity" najzwyczajniejszy, słaby, w ogóle nie ciekawy horror, choć motyw ten sam: Rodzina nawiedzana przez demona, który stopniowo coraz bardziej się wkurza i robi śmielsze postępki. Obecność zawiera również jakieś momenty napięcia, które kończą się śmiesznym zakończeniem. Dla przedstawienia dajmy sytuację, kiedy drzwi od łazienki otworzyły się "same", wszyscy skupieni tylko i wyłącznie na jednym punkcie czekają na najgorsze, a tam? Beztrosko wychodzi szeryf i zdziwiony częstuje ich kawałkiem "No co? Musiałem skorzystać" (mogłem coś przekręcić) lub wydarzenie, gdy właściciel domu wyjechał w celach służbowych, jego żona weszła do piwnicy bodajże zwabiona odgłosami. Początkowo nic się nie działo, lecz jednak kiedy usiłowała wyjść drzwi dosłownie zamknęły jej się przed nosem, a ona spadła ze schodów, być może nie jest to najlepszy przykład, ale mnie akurat rozbawił.
Po tym komentarzu mam nadzieję, że odmieni się Wasze zdanie na temat tego filmu.