Czy może mi ktoś wyjaśnić :I, jaką rolę ma w tym filmie ta lalka? Okej, historia o domu na którym "ciąży klątwa" bo kobieta popełniła tam samobójstwo, przeklinając wszystkich następnych mieszkańców tego budynku. To jest jasne. Jakieś opętania, dziwne wizje - spoko. A tu nagle lalka - no tak, mają ją ci egzorcyści, mówiąc że pozwolili jej ze sobą mieszkać czy coś czy coś... Nie wiem. Czo ta lalka tam robiła?
Może taką, że ta lalka naprawdę istnieje (są jej zdjęcia w internecie wystarczy poszperać) i może nie jest bezpośrednio związana z fabułą ale to dodaje "Obecności" autentyczności. Lalka istnieje więc i ta historia jest prawdziwa - ja bym to tak odebrał, film jest na faktach więc chcieli wrzucić tam coś z życia Warrenów, co jest namacalne (nie twierdze, że lalka była opętana, ale faktycznie istnieje bo słyszałem o niej już jakiś czas temu)
To prawda,historie tej laleczki dorzucili dla uatrakcyjnienia tego filmu,ta laleczka w tym filmie jest masakryczna a w rzeczywistosci to fajny różowy pluszak zamkniety za szkłem która ma juz ze 50 latek,na temat tej laleczki jest na necie długi artykuł,szkoda ze tak naprawde nie wiadomo jak zakonczyla sie ta historia.