Obecność

The Conjuring
2013
7,4 253 tys. ocen
7,4 10 1 252873
6,7 45 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Czyżby przez wspaniałą rolę Patricka Wilsona?
Film nudny, przewidywalny, jak na horror wcale nie straszny.
Po tak wysokiej ocenie spodziewałem się filmu przynajmniej na ocenę 7/10, ale się zawiodłem.

ocenił(a) film na 9
McGyverPL

Film zawierał większość cech, które powinienen posiadać "dobry horror" tj tajemniczość historii, dobrze dobrana sceneria domu, jeziora i przerażającego drzewa. Efekty dzwiękowe, które towrzyły dobry klimat i trzymały w napięciu, nie pojawiły się flaki, mln rozrywających się ciał, dreszczyk emocji plus wspaniała stylizacja lat 70 niewspominając juz o dobrej grze aktorskiej. Na koniec dodam że wszystko potęgował sam fakt że działo się to naprawde, miało miejsce podobne zdarzenie w tamtych latach.

Teraz możemy spierać się o znaczenie "dobry horror", to jest już tylko indywidualne zdanie, upodobania, czy ktoś woli potworki, wyskakujacę postacie zza skoczenia jak w Klątwach, filmy typu egzorcyzmy czy inne. Wybieram tego typu jak The Conjuring, a patrząc na ostatnie produkcje z gatunku horrorów nie pojawiły się dobre tytuły, a można nawet powiedzieć że były to szmiry, więc dlatego moja ocena to 9.
Pozdro !

ocenił(a) film na 9
kulusus

Zgadzam się z twoim zdaniem. Przez długi czas nie widziałem dobrego horroru. Ten jest naprawdę dobry. Tak jak już napisałeś świetna gra aktorska, wspaniały klimat panujący w filmie. Moja ocena również 9
pozdrawiam.

użytkownik usunięty
McGyverPL

Przewidywalny ?? A co jesteś jasnowidzem czy co . Ja po obejrzeniu Obecnośći tak się bałem, że przez całą noc bałem się wyjść do kibla zanim się nie zrobi widno, więc nie rozumiem jak niby nie był straszny. Jeżeli dla ciebie ten film nie był straszny to podaj jakiś tytuł bądź tytuły horrorów, które cię przestraszyły.

ocenił(a) film na 8

lubie tego typu filmy, niestety ostatnio- od kilku lat- bylam wielce rozczarowana,jeden byl gorszy od drugiego,ale nie ten...bardzo dobrze nagrany i wszystkim ktorzy lubia takie kino szczerze polecam!

użytkownik usunięty
olasza

Dokładnie, film wręcz idealny jak na horror .

ocenił(a) film na 6

Nie oglądam wielu horrorów. Wszystkie, które oglądałem nie były straszne, ale jeden się wyróżniał. Miałem problemy, żeby spokojnie zasnąć po tym filmie. Mam na myśli "Blady strach". Jest wart obejrzenia.

użytkownik usunięty
McGyverPL

Nie ogarniam jak kogoś może straszyć jakiś psychopatyczny zabójca. Jeżeli horror to tylko o duchach, opętaniach przez demona lub szatana i egzorcyzmy .

ocenił(a) film na 7

To nikogo nie dziwi, bo ty ogólnie niewiele ogarniasz;)

ocenił(a) film na 5
McGyverPL

Ja nigdy nie mogę spać po obejrzeniu "Wspólnoty" http://www.filmweb.pl/film/Wsp%C3%B3lnota-1989-4651

ocenił(a) film na 3
McGyverPL

Ja się zgodzę z autorem tematu , film był dla mnie tak nudny że zasnęłam ;/ oglądałam go z moją siostrą i ona np była zachwycona więc jak widać zależy od gustu. Dla mnie naprawdę przerażającym filmem jest np ''horyzont zdarzeń'' z 1997 roku , czy ''blair witch project'' a z nowszych ''paranormal activity'' czy nowa wersja filmu ''martwe zło''. Natomiast na ''obecności'' się wynudziłam jak cholera i nie rozumiem skąd ocena 7,5

ocenił(a) film na 3
Veiller

p.s. horyzont zdarzeń jest w PL przetłumaczony jako ''ukryty wymiar''

ocenił(a) film na 6
Veiller

Też mnie trochę nudził. Co do "Horyzont zdarzeń" i "Bliar witch project" to się zgodzę. "Czwarty Stopień " im też nie ustępuje ale tylko z napisami (lektor psuje cały klimat). Oglądając ten film samemu w domu i o późnej godzinie można się "trochę" pobać.

ocenił(a) film na 3
tomilo

Oj tak , zapomniałam o ''Czwartym Stopniu'' , pamiętam że ten film naprawę mnie przeraził :) Tomilo widzę , że mamy podobny gust co do horrorów , możesz coś polecić?

ocenił(a) film na 5
Veiller

Wspólnota: http://www.filmweb.pl/film/Wsp%C3%B3lnota-1989-4651 Nie zaśniesz!

ocenił(a) film na 6
Veiller

Było ich trochę, ale nie wszystko zapamiętałem i oceniałem na filmwebie. Oprócz tych trzech które są dość straszne, to lubię horrory które mają jakiś tam swój specyficzny klimat. Te które na tą chwilę pamiętam to: , "Grave Encounters" "Pitch Black" "Czarnobyl Reaktor strachu", Mgła(2007r), "28 dni później, 28 tygodni później( muzyka w tym filmie powala ) " "Zejście" ,"1408" , "Silent Hill" ( film nie powala ale mam sentyment do niego gdyż za młodocianych czasów grałem w grę o tym samym tytule na ps1 i wtedy to była masakra,ciarki i brak snu :) . Jeszcze by się coś znalazło ale nie pamiętam tytułów.

ocenił(a) film na 3
tomilo

Widziałam wszystko oprócz ''Grave Encounters' ;)

ocenił(a) film na 7
tomilo

Pitch Black to nie horror;p

ocenił(a) film na 5
tomilo

Wspólnota! http://www.filmweb.pl/film/Wsp%C3%B3lnota-1989-4651 Nie zaśniecie w nocy!

ocenił(a) film na 6
Gornik_Zabrze

Na pewno sprawdzę. Tematy obcych są mi bliskie, ale tego filmu nie widziałem. Dzięki.