do poczytania
dreamingcasuallypoetry.blogspot. com/2014/07/the-real-bathsheba-sherman-true-history.html
w skrócie fakty na temat batsheby:
1. nie była wiedźmą (nie ma żadnych dowodów, ani nic na ten temat nie zostało udokumentowane z tamtych czasów)
2. nie była dzieciobójczynią, miała czworo z dzieci z czego troje umarło w młodym wieku(co było normalne w tamtych czasach), a jej syn dożył wieku coś ok. 50 lat
3. batsheba nigdy nie mieszkała w tym domu, jest dokumentacja potwierdzająca ten fakt
4. batsheba nie powiesiła się na drzewie ani nigdzie indziej, zmarła w wieku 73 lat z powodu udaru
wszędzie bajki..
www.tubeplus. me/player/953420/Ghost_Hunters/season_2/episode_7/Springfield%26%23044%3B_MA%3A_ Tanguay_Home_and_Sutcliffe_House/%22
23:30 minuta - dom który jest pokazany w filmie, w ogóle niepodobny(nawet nie jest piętrowy)
drzwi same się otwierają i zamykają itp. ghost huntersi orzekli, że dom jest nawiedzony, ale takie historie jak w filmie się w nim nie dzieją
Szczerze mówiąc ja te "na faktach" brałem z przymróżeniem oka. Gdzieś pewnie w jakimś kościele dzwoniło, ale...
Nie specjalnie wierzę w tego typu sprawy, ale mam znajomą którą straszyło i nawet robiła jakieś tam szopki z księdzem, ale w swoim dość długim życiu jakoś nie miałem (na szczęście okazji) ;) Ba - nawet Halloween nie świętuję ;)
Nie mniej jednak film oceniłem wysoko - dobry horror w zalewie śmieciowego kina.