PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8247}

Oberża Jamajka

Jamaica Inn
1939
6,5 1,1 tys. ocen
6,5 10 1 1075
5,0 7 krytyków
Oberża Jamajka
powrót do forum filmu Oberża Jamajka

Gospoda Jamajka a nie oberża

mk111

A niby dlaczego źle, te słowa to synonimy... słyszałeś może o czymś takim?

Neferubiti

A Ty nie rozumiesz na czym polega "filozofia" polskiego tytułu. To nie po prostu tłumaczenie, a tytuł nadany przez polskiego dystrybutora kinowego lub na rynek DVD, ewentualnie tytuł pod jakim film pokazywany jest na festiwalu lub w TV.

W tym przypadku oba tytuły są poprawne:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ober%C5%BCa_Jamajka

krysiron

No znalazł się znawca za dychę... Jeśli przy tak prostej wypowiedzi masz problem ze zrozumieniem tekstu, to co by było, gdyby chodziło o więcej niż jedno zdanie? Skoro potwierdzasz, że tytuł jest poprawny, to nie wiem dla jakiej przyczyny mnie zaczepiasz a do tego jeszcze pouczasz, skoro jedyne co robisz, to potwierdzasz moje pytanie... cóż brawo, umiesz skorzystać z wyszukiwarki, tylko jak to możliwe, skoro czytać nie potrafisz?

Neferubiti

Dobrze wiem o czym piszę. Bycie synonimem, nie oznacza, że polski tytuł będzie dobry. Jeśli przykładowy film "Ghost" dystrybutor przetłumaczy jako "Duch", to nie oznacza, że tytuły "Mara", "Zjawa" itp. są poprawne. Więc Twoja uwaga do mk111
nie ma sensu.
Tyle tylko, że w przypadku akurat "Oberży Jamaica" obowiązują dwa polskie tytuły, być może inne kanały telewizyjne emitowały film po dwoma różnymi tytułami.