Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86467
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

5/10

ocenił(a) film na 5

Raczej młodzieżowy film przygodowy niż film wojenny... niestety rozczarowanie.

ocenił(a) film na 9
ultimathule

proponuje wrocic do rambo i commando

domin_4

- Tobie proponuję zobacz sobie raz jeszcze bajeczki gwiezdne wojny lub harego szprotera - dzieciaku :)) nie masz pojęcia o podstawowych realiach zasad walki więc się nie wypowiadaj. I dalej "łykaj" telewizyjną sieczke typu reality show i propagandę.

ocenił(a) film na 9
TobiWUJO

troluj gdzie indziej

domin_4

- odezwał się znawca zasad walki, gdzie w twoim profilu stoi jak BYK! "znawca bajek"

ocenił(a) film na 9
TobiWUJO

trolololo

ocenił(a) film na 5
domin_4

- że niby rambo to prawdziwy film wojenny .. chyba się nie rozumiemy. Chodzi mi o pewien układ scenariusza tzn. pewnie grupa zwiadowcza NS w rzeczywistej misji została w jakiś sposób odkryta przez cywili lub talibów ale umówmy się, że nie (jak w wielu postach zauważono) w czasie snu pod choinkami przez stado kóz z dzwonkami . ... albo strzelanie talibów z broni przeciwpancernej (kumulacyjnej) do żołnierzy w lesie , .. albo walka talibów w stylu klasycznego biegu zombi (biegli bez zastanowienia prosto pod lufy), zachowanie NS - skoki na główkę ze skał i typowo hollywoodzkie przyjęcie na klatę co najmniej kilku pocisków itd. Odbieram to jako pokazanie pewnej historii za pomocą dziadowskich uklepanych schematów typowych dla kina młodzieżowo przygodowo sensacyjnego. Myślę że mogło być troszkę inaczej ale scenariusz musiał być chyba "ciekawszy" bo większość widzów woli zwykłą naparzankę niż (chociaż) zbliżony do rzeczywistości obraz wojny.

ocenił(a) film na 10
ultimathule

To nie jest bajka. Marcus Luttrell żyje na prawdę, opisał to wszystko w swojej książce "Przetrwałem Afganistan", film jest na jej podstawie. Jeśli grałeś w MOH2010 to właśnie ta gra wzoruje się na jego historii. Jeśli uważasz, że są to "bajeczki" się jeszcze raz zastanów.