Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86458
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Czy może mi ktoś powiedzieć, co powiedział ten starszy pastuch do Amerykanów, gdy Ci ich
wypuścili ? Mam jeszcze jedno pytanie, co się stało z ekipą chinooka, który zestrzelili Talibowie z
granatnika? Czy wszyscy zginęli? Spójrzmy na to obiektywnie. Główny bohater przyjął na klatę grad
pocisków wszelkiego kalibru i uszedł z życiem, natomiast ponad 20 osób nie przeżyło zestrzelenia i
upadku na skały ? Myślę, że na pewno ktoś to przeżył, mógł być w bardzo ciężkim stanie. Dla mnie
to ważna kwestia, ponieważ w ten sytuacji Amerykanie zrównaliby wzgórze z ziemią wzdłuż i
wszerz. Szkoda, że nie pokazali w filmie akcji poszukiwawczo- ratunkowej załogi śmigłowca, tylko
skupiono się na głównym wątku. Mimo tego, film bardzo dobry. Naprawdę godny polecenia !

ocenił(a) film na 8
Fagot_2

Główny bohater nie przyjął gradu pocisków wszelkiego kalibru, tylko pocisli z kałacha. I też nie grad, ale kilka, z czego jeden w ręke, ze dwa w noge itd. Miejsca w które trafiono bohaterów są zgodne z tym gdzie oberwali w rzeczywistości, i on w rzeczywistości też przeżył jako jedyny z całej czwórki. Co do załogi śmigłowca, to jest różnica między postrzałem z kałacha, a postrzałem z ręcznej wyrzutni granatów. Ponadto, po upadku z wysokości cały helikopter eksplodował, ponieważ zapaliło się paliwo, i wybuchła zgromadzona na pokładzie aminicja, granaty itd. Nikt tego nie przeżył. Dodaj też fakt zgniecenia pasażerów przez samą konstrukcje łamiącej się stali. Komandosi seals skakali wcześniej z górki "na nogi", przeżyli bo tona paliwa nie wybuchła im przy "spadaniu na piechotę" w twarz.

ocenił(a) film na 9
Fagot_2

Granat uderzył w zbiornik z paliwem helikoptera. Temperatura była zbyt duża, żeby ktokolwiek przeżył. Na miejscu katastrofy znaleziono karabinki z rozsadzonymi lufami co oznaczało olbrzymią temperaturę. Marcus został postrzelony tylko raz w biodro i wydaje mi się, że tak też jest pokazane w filmie. Cała operacji obfituje a ciekawe historie, takie jak akcja ratunkowa (oficjalnie jest to już inna operacja), czy moim zdaniem najciekawszy, fragment gdy Marcus przedostaje się z kryjówki do wioski. Film skraca trochę historię inaczej byłby bardzo długi.