Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86467
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

nie rozumiem tylko idei spoilerowania przez samych twórców. Na cholerę było w ogóle dawać mu tytuł "Lone survivor"? I po co w drugiej scenie filmu pokazywać jak ratują życie jednego z SEALSów, a potem reszta akcji to "3 days earlier"? Przecież gdyby nie to, przez większość filmu widz nie wiedziałby kto zginie, a kto przeżyje. Zero elementu suspensu i przez to przez cały film wiadomo co się zdarzy, przez co z czasem zaczyna być nudno.

Poza tym to ich spadanie ze skał. No ludzie, bądźmy szczerzy, ale nikt, nawet superheros SEALS nie mógłby chodzić o własnych nogach po takich upadkach. A nasi bohaterowie nie dość, że z kilkoma ranami postrzałowymi, to wstawali bez żadnych złamań i wesoło hasali sobie między skałami. Na szczęście oprócz tego mankamentu realizm został zachowany, jednak nie wypełnia to w żadnej mierze fabularnych niedostatków.

ocenił(a) film na 8
EzioAuditoreDaFirenze

Dlatego że taki tytuł nosi książka na podstawie której nakręcono ten film . Dla nas Polaków ta historia jest nowa i tylko ludzie zainteresowani klimatem wojny w Afganistanie znali historie operacji Red Wing , natomiast dla Amerykanów była to jedna z tragicznych operacji specjalnych do tego nagłośniona przez media i książkę Marcus'a więc na rynku amerykańskim nie było sensu manipulować tytułem bo każdy wiedział o co chodzi .

ocenił(a) film na 8
EzioAuditoreDaFirenze

Masz racje tytuł :ocalony" mnie tez dał do myślenia gdzieś tak w polowie filmu , ktoś napewno przeżyje ;) , scena spadania ze skał owszem naciągnięta , ale jak to ktoś gdzieś tutaj ktoś napisał odnośnie realizmu to scena walk trwała by z 5 minut , ja tam wysoko oceniłem gdyż
( zadziwiająco ) dobrze mi się oglądało.....