Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86467
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Ktoś może potwierdzić? Warto obejrzeć, czy jednak ten film to papka tendencyjna??

ocenił(a) film na 9
huo_sanchez

film jest oparty na prawdziwych faktach wiec warto troche Amerykanie przesadzili ale nie patrzac na to film jest wyrabany w kosmos

ocenił(a) film na 9
huo_sanchez

Obejrzeć na pewno warto, ale jak zaczynasz z takim nastawieniem to lepiej nie oglądaj. Mimo, że w filmie pokazane jest jak Afgańczycy oddają własne życie by ratować amerykańskiego żołnierza to pewnie i tak znajdziesz tam coś co pozwoli ci stwierdzi, że film propaguje zabijanie cywilów w Afganistanie.
Więc odpuść sobie ten film

ocenił(a) film na 8
gerwazy_3

Nastawić to ja się właśnie chcę pozytywnie ;)) Po prostu za dużo ostatnio tendencyjnego kina, a ja chcę tylko zobaczyć dobrą produkcję, czyli nieprzekłamaną, bez tendencji i tego irytującego proamerykanizmu, który niepotrzebnie szpeci kino.

ocenił(a) film na 9
huo_sanchez

[UWAGA MAŁY SPOILER]
No mi chodzi o to, że jest tam na początku scena, w której grupa ma wybór zabić "cywilów" i kontynuować misje lub puścić ich wolno i ratować się ucieczką. Wybierają to drugie i zaczyna się cała akcja, więc właśnie to możesz negatywnie odebrać jako coś propagandowego, ale warto podkreślić, że w filmie nie jest bezpośrednio pokazane jak wypuszczeni "cywile" informują talibów, wręcz sam reżyser i ocalały żołnierz nie mógł tego wiedzieć skoro historia jest na faktach, dlatego film daje widzowi dwie drogi interpretacji, albo widz przyjmie, że winny jest pastuch z synami, albo ma drugą możliwość podkreśloną w filmie, że to mogła być swego rodzaju zasadzka, bo pojawienie się talibów było zbyt nagłe (co stwierdzają sami główni bohaterowie).
[KONIEC SPOILERA]
A przez, że w końcówce filmu cywile są pokazani w 100% pozytywnie, ja w tej scenie z pastuchem nie widzę żadnej propagandy, ale wiem, że co niektórym bardziej przeczulonym widzom może się taka sytuacja nie spodobać.

ocenił(a) film na 9
huo_sanchez

Film byl naprawde dobry, warto obejrzec chocby dlatego ze oparty na faktach i zrobiony dla wielu ktorzy polegli w tej misji. Trzyma w napieciu do samego konca, Wahlberg ostatnio kupe dobrych filmow zagral i mam nadzieje ze w koncu dostanie jakas nagrode bo nalezy mu sie

ocenił(a) film na 8
tornado21

Fakt, zagrał Wahlberg ostatnio kilka dobrych ról i rzeczywiście po raz kolejny dostaje nominację do Oscara, ale spokojnie, jeszcze na tę nagrodę nie zasłużył. W każdym razie życzę mu powodzenia, może w końcu ją dostanie, czemu nie?

ocenił(a) film na 9
huo_sanchez

Moze rzeczywiscie jeszcze troche mu brakuje, ale naprawde swietne role ostatnio gra. Polecam Broken City kto nie widział

ocenił(a) film na 8
tornado21

Mi sie spodobał w Infiltracji i przede wszystkim w Fighterze.

ocenił(a) film na 3