Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86465
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Taki trik......

użytkownik usunięty
SzymonS1

Obejrzysz?..

Dlaczego nie ?

użytkownik usunięty
SzymonS1

Bo nie ma Stivena?..

I dajesz 10/10 filmowi w którym nie ma Stivena ??
Wstyd...

użytkownik usunięty
SzymonS1

Trafił się jedyny taki okaz.. Więcej już takich nie będzie... Odpalaj film staruszku!

Oj nie ładnie kłamać starszych...
Pozdrowienia z Paryża widziałem i też tam nie było Stivena.....

użytkownik usunięty
SzymonS1

Ale tutaj jest Stiven.. Pojawia się na końcu i wszystkich ratuje..

Łoo... No i zdradziłeś mi zakończenie....
(I pozostałym też)....

użytkownik usunięty
SzymonS1

Taka sprawa..

ocenił(a) film na 8

Po jaka cholere tytul sugeruje ze tylko 1 przezyje?

skimos

Trzeba się nad tym zastanowić...
A jak będzie taka konieczność to zrobimy dochodzenie...

użytkownik usunięty
skimos

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

Myślę, że dlatego, że to nie jest film, którego celem jest by widz w trakcie bał się o życie bohaterow, tutaj z góry wie, że przeżyje tylko ten jeden. Widz ma się skupić na innych aspektach. Do tego prawda jest taka, że z góry wiadomo, że Marcus przeżyje reanimację, wystarczy przypomnieć sobie w trakcie oglądania tytuł - "Ocalony" lub "Ostatni ocalony" (z angielskiego), do tego fakt, że Marcus jest narratorem wydarzeń. To wszystko od razu wskazuję, że będzie tym jedynym, który dotrwał. Jednak mimo wszystko autorzy filmu, pozostawili widzowi dreszcz niepokoju, związany z śmiercią głównego bohatera. Co do tych innych aspektów: Film "Ocalony" porusza problemy dotyczące wojny w Afganistanie, nie jest to film rozrywkowy, który ma wywoływać w widzu typowy strach o życie bohatera. Znając zakończenie na początku, podczas oglądania możemy skupić się na relacjach między bohaterami, przyjrzeć postaciom po obu stronach. Swoją drogą film naprawdę bardzo mocno ośmiesza Talibów, pokazując ich jako idiotów, z kałachami, którzy krzyczą "Allah Akbar" i nie potrafią trafić nawet w nieruchomy cel (co można dwojako odczytać). Oczywiście są również pokazane dobre aspekty. Nie wiem jakie są dokładnie realia wojny w Afganistanie i czemu się ona toczy (tak to może przejaw lekkiej ignorancji z mojej strony), stąd mogłem nawet błędnie odczytać niektóre rzeczy. No to na tyle, myślę, że w miarę odpowiedziałem na pytanie.

ocenił(a) film na 10

Faktycznie, mogli tego nie pokazywać na początku... :/