Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 86467
6,1 18 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Mam rozumieć że film pokazuje co mniej więcej przeżyli ci zołnierze ? Sceny upadków z gór tak
wyglądały według tego ocalałego żołnierza czy mamy do czynienia z typowym "upiększaniem"
rzeczywistości na potrzeby filmu ? Dla mnie to ważne, a oni przyjeli na siebie więcej niż Rambo przez 3 ostatnie części.
Jeśli to prawda to masakra, a jak sceny są przesadzone to według mnie film przez to traci bo nie
wydaje się to wiarygodne.

Radoom

hmm... te sceny sa dosc dobrze przedstawione w filmie w porownaniu do faktow opisywanych przez Marcusa w ksiazce. wystarczy wspomniec, ze wsrod ran odniesionych przez Luttrell'a bylo zlamanie miednicy czy zwichniecie barku, rany postrzalowe i szrapnele wbite w jego cialo. w takich zdarzeniach duza role odgrywa hormon 3x F, czyli adrenalina. Podejrzewam, ze z takimi dawkami jakie krazyly w ich krwi, mogli naprawde wiele zniesc..

ocenił(a) film na 8
Radoom

zwroc uwage sprzet operatorow: kamizelki przeciwodlamkowe, nakolanniki, rekawice, helmy. da sie wytrzymac dosc ciezkie stluczenia. kula z kalasznikowa oczywiscie przebija ten pancerz, nie ma cudow, ale grzeznie plytko, wyhamowuje. rambo tego wszystkiego nie mial. czytalem ksiazke i sam autor zdziwiony zauwaza ze jakims cudem przezywali te upadki. czyli lut szescia i adrenalina jak wpomina kolega wyzej. nie da sie powiedziec ze luttrell fantazjowal bo przeprowadzono pozniej sledztwo, rekonstrukcje na miejscu wydarzen, szukano cial poleglych i inaczej niz w przypadku bravo 2 zero wszystko sie potwierdzilo.

ocenił(a) film na 10
Radoom

Kilka informacji medycznych. Dorosły ma 5 l krwi. Utrata 750 ml daje nieliczne objawy, 1,5 litra w wyniku krwotoku zewnętrznego lub wewnętrznego powoduje osłabienie, zdenerwowanie, pragnienie, przyspieszenie oddechu, 2,0 l to zawroty głowy, dezorientacja i w końcu utrata świadomości.
Skoki z wysokości. Małe szanse na przeżycie daje upadek na głowę nawet z małej poniżej 10 m (czyli około 3-4 pięter).

ocenił(a) film na 9
Radoom

prosze bardzo
http://www.youtube.com/watch?v=8OOGh2bGmSo

ocenił(a) film na 4
Radoom

Wątpię żeby film przedstawiał te upadki w sposób realistyczny. Zbyt szybko, za dużo drzew i skał, według mnie statystycznie niemożliwe jest żeby przy takim upadku przeżyli wszyscy czterej. Szczególnie niewiarygodne było uderzenie jednego z nich plecami w pień drzewa, przy takim pędzie skończyło by się to złamanym kręgosłupem.
Podejrzewam, że adrenalina zrobiła swoje i Marcus zapamiętał te upadki w bardziej dramatyczny sposób, do tego amerykańskie kino lubi mocne sceny więc też mogli troszkę przekoloryzować.
Co do liczby obrażeń to faktycznie mogło to tak wyglądać, a mimo tego chłopaki dalej mogli walczyć, tutaj adrenalina i charakter dają o sobie znać a siły charakteru chyba im odbierać nie można, przy selekcji do jednostki odsiewani są słabi i zostają tylko najtwardsi.

ocenił(a) film na 9
odar_gotein

teraz bedzie drastycznie...
video ktore nagrali talibowie, po walce, na filmie jest ciało Murphy'ego itd. jak ktos chce niech oglada, ja kiedys to widzialem i raz mi starczylo. To tak w kwestii obrazen...
http://www.liveleak.com/view?i=0e2_1307534675&comments=1

domin_4

to Danny Dietz nie Murphy

ocenił(a) film na 9
machiavellimind

lol wystarczy spojrzec na FD memorial patch na ramieniu zeby wiedzieiec ze to Murphy, Dietz to druga ofiara ...

domin_4

Wow wow panowie za dużo emocji... To jest do cholery film fabularny a nie rekonstrukcja wydarzeń czy prezentacja medyczna ile może wytrzymać ciało ludzkie. Oddzielmy te dwie rzeczy a wyjdzie nam wynik świetny film (nie widziałem dawno filmu tego typu gdzie obrażenia nie były by pokazane w filmowy sposób) przecież człowiek otrzymujący postrzał zachowuje się całkiem inaczej jak na filmach i to prawie wszystkich jakie zna historia.
A teraz muszę zmartwić fanów filmu chociaż mi też się bardzo podobał Lone Survivor , film to zmyślona historia oparta zaznaczam oparta na wydarzeniach może nawet nie na jednym, bohaterstwo w rzeczywistości inaczej wygląda niż jak jest już sumowane po wydarzeniach.
Z zasad amerykanie wcale nie są bohaterami pola walki, w rzeczywistości każde help kończy się wielkim suportem ciężkiego sprzętu i wsparcia, sama wartość Navy Seals ma wartość wymowną i psychologiczną na polu walki, w realiach co już nie raz udowadniali dowódcy izraelscy ,,gdzie ludzi kupa tam i Hercules dupa,,
Po wydarzeniach z ust Marcusa płyną słowa pełne chwały to normalna reakcja tak mi się wydaje nikt nie będzie pomniejszał wymowy wydarzeń a raczej je wzbogacał emocjami.
Cóż jak to mogło wyglądać proszę bardzo filmy kręcone przez Talibów w połowie mamy bardzo zbliżoną sytuację co w filmie odpowiedzcie sobie sami ile i jak może wytrzymać obrażeń od ostrzału i upadku w chwili zagrożenia życia i po obejrzeniu realiów starajcie się oddzielić fikcję filmową i podejść do filmu jako dzieła twórczego a nie dokumentów czy symulacji. http://www.liveleak.com/view?i=477_1307488266

ocenił(a) film na 9
Radoom

Obejrzałem po tym filmie sporo wywiadów z osobą, której historia została tutaj przedstawiona i w każdym z nich Marcus podkreślał, że tak na prawdę odnieśli oni więcej ran, niż to było przedstawione w filmie, a on sam otrzymał 2 postrzały więcej. Podobno Seal uczą się wytrzymywać ogromny ból + adrenalina w boju robi swoje.

ocenił(a) film na 7
Radoom

Może macie racje w końcu i tak poza jednym żołnierzem wszyscy zginęli więc ich stan przed śmiercią mógł być bardzo ciężki, a wstawali i walczyli dalej bo nie mieli wyboru.
Ciało może przyjąć na siebie sporo, mimo wszystko podczas upadków bez kasku na głowie z takiej wysokości trzeba mieć sporo szczęścia. Zobaczcie co ostatnio spotkało Schumachera.

ocenił(a) film na 8
Radoom

jestem dokłądnie tego samego zdania. dlatego dałem tylko 7. z tymi upadkami z urwisk skalnych przesadzili :D

ocenił(a) film na 9
bargi

http://www.youtube.com/watch?v=8OOGh2bGmSo

ocenił(a) film na 6
bargi

Mogli sobie darować te nieralistyczne upadki. przy takim locie by mieli poważne obrażenia o ile by w ogóle przeżyli.