Mam rozumieć że film pokazuje co mniej więcej przeżyli ci zołnierze ? Sceny upadków z gór tak
wyglądały według tego ocalałego żołnierza czy mamy do czynienia z typowym "upiększaniem"
rzeczywistości na potrzeby filmu ? Dla mnie to ważne, a oni przyjeli na siebie więcej niż Rambo przez 3 ostatnie części.
Jeśli to prawda to masakra, a jak sceny są przesadzone to według mnie film przez to traci bo nie
wydaje się to wiarygodne.
hmm... te sceny sa dosc dobrze przedstawione w filmie w porownaniu do faktow opisywanych przez Marcusa w ksiazce. wystarczy wspomniec, ze wsrod ran odniesionych przez Luttrell'a bylo zlamanie miednicy czy zwichniecie barku, rany postrzalowe i szrapnele wbite w jego cialo. w takich zdarzeniach duza role odgrywa hormon 3x F, czyli adrenalina. Podejrzewam, ze z takimi dawkami jakie krazyly w ich krwi, mogli naprawde wiele zniesc..
zwroc uwage sprzet operatorow: kamizelki przeciwodlamkowe, nakolanniki, rekawice, helmy. da sie wytrzymac dosc ciezkie stluczenia. kula z kalasznikowa oczywiscie przebija ten pancerz, nie ma cudow, ale grzeznie plytko, wyhamowuje. rambo tego wszystkiego nie mial. czytalem ksiazke i sam autor zdziwiony zauwaza ze jakims cudem przezywali te upadki. czyli lut szescia i adrenalina jak wpomina kolega wyzej. nie da sie powiedziec ze luttrell fantazjowal bo przeprowadzono pozniej sledztwo, rekonstrukcje na miejscu wydarzen, szukano cial poleglych i inaczej niz w przypadku bravo 2 zero wszystko sie potwierdzilo.
Kilka informacji medycznych. Dorosły ma 5 l krwi. Utrata 750 ml daje nieliczne objawy, 1,5 litra w wyniku krwotoku zewnętrznego lub wewnętrznego powoduje osłabienie, zdenerwowanie, pragnienie, przyspieszenie oddechu, 2,0 l to zawroty głowy, dezorientacja i w końcu utrata świadomości.
Skoki z wysokości. Małe szanse na przeżycie daje upadek na głowę nawet z małej poniżej 10 m (czyli około 3-4 pięter).
Wątpię żeby film przedstawiał te upadki w sposób realistyczny. Zbyt szybko, za dużo drzew i skał, według mnie statystycznie niemożliwe jest żeby przy takim upadku przeżyli wszyscy czterej. Szczególnie niewiarygodne było uderzenie jednego z nich plecami w pień drzewa, przy takim pędzie skończyło by się to złamanym kręgosłupem.
Podejrzewam, że adrenalina zrobiła swoje i Marcus zapamiętał te upadki w bardziej dramatyczny sposób, do tego amerykańskie kino lubi mocne sceny więc też mogli troszkę przekoloryzować.
Co do liczby obrażeń to faktycznie mogło to tak wyglądać, a mimo tego chłopaki dalej mogli walczyć, tutaj adrenalina i charakter dają o sobie znać a siły charakteru chyba im odbierać nie można, przy selekcji do jednostki odsiewani są słabi i zostają tylko najtwardsi.
teraz bedzie drastycznie...
video ktore nagrali talibowie, po walce, na filmie jest ciało Murphy'ego itd. jak ktos chce niech oglada, ja kiedys to widzialem i raz mi starczylo. To tak w kwestii obrazen...
http://www.liveleak.com/view?i=0e2_1307534675&comments=1
lol wystarczy spojrzec na FD memorial patch na ramieniu zeby wiedzieiec ze to Murphy, Dietz to druga ofiara ...
Wow wow panowie za dużo emocji... To jest do cholery film fabularny a nie rekonstrukcja wydarzeń czy prezentacja medyczna ile może wytrzymać ciało ludzkie. Oddzielmy te dwie rzeczy a wyjdzie nam wynik świetny film (nie widziałem dawno filmu tego typu gdzie obrażenia nie były by pokazane w filmowy sposób) przecież człowiek otrzymujący postrzał zachowuje się całkiem inaczej jak na filmach i to prawie wszystkich jakie zna historia.
A teraz muszę zmartwić fanów filmu chociaż mi też się bardzo podobał Lone Survivor , film to zmyślona historia oparta zaznaczam oparta na wydarzeniach może nawet nie na jednym, bohaterstwo w rzeczywistości inaczej wygląda niż jak jest już sumowane po wydarzeniach.
Z zasad amerykanie wcale nie są bohaterami pola walki, w rzeczywistości każde help kończy się wielkim suportem ciężkiego sprzętu i wsparcia, sama wartość Navy Seals ma wartość wymowną i psychologiczną na polu walki, w realiach co już nie raz udowadniali dowódcy izraelscy ,,gdzie ludzi kupa tam i Hercules dupa,,
Po wydarzeniach z ust Marcusa płyną słowa pełne chwały to normalna reakcja tak mi się wydaje nikt nie będzie pomniejszał wymowy wydarzeń a raczej je wzbogacał emocjami.
Cóż jak to mogło wyglądać proszę bardzo filmy kręcone przez Talibów w połowie mamy bardzo zbliżoną sytuację co w filmie odpowiedzcie sobie sami ile i jak może wytrzymać obrażeń od ostrzału i upadku w chwili zagrożenia życia i po obejrzeniu realiów starajcie się oddzielić fikcję filmową i podejść do filmu jako dzieła twórczego a nie dokumentów czy symulacji. http://www.liveleak.com/view?i=477_1307488266
Obejrzałem po tym filmie sporo wywiadów z osobą, której historia została tutaj przedstawiona i w każdym z nich Marcus podkreślał, że tak na prawdę odnieśli oni więcej ran, niż to było przedstawione w filmie, a on sam otrzymał 2 postrzały więcej. Podobno Seal uczą się wytrzymywać ogromny ból + adrenalina w boju robi swoje.
Może macie racje w końcu i tak poza jednym żołnierzem wszyscy zginęli więc ich stan przed śmiercią mógł być bardzo ciężki, a wstawali i walczyli dalej bo nie mieli wyboru.
Ciało może przyjąć na siebie sporo, mimo wszystko podczas upadków bez kasku na głowie z takiej wysokości trzeba mieć sporo szczęścia. Zobaczcie co ostatnio spotkało Schumachera.
jestem dokłądnie tego samego zdania. dlatego dałem tylko 7. z tymi upadkami z urwisk skalnych przesadzili :D