PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547450}

Oczy Julii

Los Ojos de Julia
2010
6,4 42 tys. ocen
6,4 10 1 41842
Oczy Julii
powrót do forum filmu Oczy Julii

Jeżeli oglądacie film ściągnięty na szybko w słabej jakości, na małych głośniczkach lub w ledwo zipiącym kinie - rozumiem rozczarowanie. W każdym innym przypadku filmowi nie można odmówić innowacyjności zarówno formy jak i tematyki. Za to właśnie lubię hiszpańskie horrory - tylko w nich mogę zobaczyć jeszcze coś nowego i coś, co jest w stanie przestraszyć nie tylko stworami wyskakującymi, jak diabeł z pudełka.
PS Co do innowacyjności formy, od razu tłumaczę, że miałem na myśli takie zabiegi, jak (SPOJLER OD TEGO MOMENTU!!!)nieukazywanie twarzy żadnego z bohaterów, gdy Julia utraciła wzrok - akcję obserwujemy z niepewnością, brakiem wszystkich "elementów układanki" - jak ona. Jednocześnie niepokojące, wręcz irytujące uczucie - a jednocześnie tak bliskie jej sytuacji, w której nikomu nie może ufać. Kolejna nowinka - gdy Julia była ślepa, wszystko, co widzieliśmy (oprócz twarzy postaci) było takie, jak ona widziała. Dopiero po ściągnięciu bandaży widzimy świat, jakim był naprawdę (zwróćcie uwagę na sposób "rozmów telefonicznych" jej opiekuna...).
Podsumowując - jeśli poświęcimy produkcji dość uwagi i podejdziemy do niej z szacunkiem (porządne kino/duży monitor + porządne głośniki z dobrą regulacją basów + noc i ciemny pokój), film odwdzięczy się nam z nawiązką. Ciężko znaleźć film, w którym tak blisko nam będzie do odczuwania tego, co czuje główna bohaterka... przynajmniej jeśli chodzi o horror. Mieliście czasem w dzieciństwie seanse, przy których dla zabawy bądź ze strachu wczuwaliście się w złą postać horroru?(np. "fajnie, jakby Freddy złapał tą piskliwą zołzę" itp.)?;) W tym filmie nie będzie to możliwe...

ocenił(a) film na 9
pchelus

Potwierdzam film bardzo dobry i trzyma w napięciu od początku do końca!!! 9/10!!!:)

ocenił(a) film na 10
pchelus

Zgadzam się w 100% film konieczny do obejrzenia w sali kinowej, tudzież na niezłym sprzęcie i w odpowiedniej atmosferze. Nie rozumiem negatywnych opinii, gdyż film trzyma w napięciu, wzrusza i straszy jednocześnie - na prawdę ciężko o taką mieszankę. Osobiście polecam!

ocenił(a) film na 3
niewinna88

zgadza się a najlepsza scena [SPOILER] - poderżnięcie sobie gardła przez Ivana tępą stroną noża.
Początek filmu był dobry, potem już coraz gorzej, a zwieńczeniem słabości tego filmu była wspomniana przeze mnie powyżej scena.

ocenił(a) film na 2
uki1985

dajcie spokój jak ten jbył dla was bardzo dobry (9/10) to nie chce wiedzieć jakie filmy u was mają ocenę 3,2 lub 1...<double_hiper_facepalm>
słabizna po całości, fabuła wyssana z palca..horror w stylu amerykańskich horrorów klasy B (typu tych gdzie grywa P.Hilton) tyle, że w hiszpańskiej wersji...
bo o ile Labirynt Fauna mi się podobał, Sierociniec już o wiele mniej, to ten film jest po prostu gniotem...

ocenił(a) film na 4
mateuszblum

Miałam podobne odczucia. Może nie wyraziłabym się aż tak drastycznie, jednak film nie zrobił na mnie wrażenia. Początek wspaniały, obiecujący i intrygujący. Później było już tylko gorzej. Najbardziej rozczarowała mnie przewidywalność filmu. Żadnego zaskoczenia, czegoś, nad czym można by się zastanowić, w co zagłębić. Wszystko proste, nijakie i nudnawe. I nie zgadzam się z przedmówcami. Tego filmu nie ratuje nawet dobry sprzęt czy kino. Z mojej strony taka ocena jedynie za naprawdę obiecujący start (czyli, zdaje się, jakieś kilkanaście minut).