PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=749}

Oczy szeroko zamknięte

Eyes Wide Shut
1999
7,3 115 tys. ocen
7,3 10 1 115060
7,4 59 krytyków
Oczy szeroko zamknięte
powrót do forum filmu Oczy szeroko zamknięte

Czy ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć o co dokladnie chodziło w ty filmie? W recenzji i
owszem jest opisane, ale zastanawia mnie to czy ta żona doktora miał też kontakt z tą
sekta? O ile to wogóle była sekta? Czy życie doktora było napradę zagrożone czy tak jak
mówił ten jego znajomy to tylko, żeby go wystraszyc? Czy zona go zdradziła? Przegapiłem
pierwsze 30min filmu, moze dlatego. Ale nie usprawiedliwiam sie tylko proszę o szczerą
odpowiedz i pomoc w zrozumieniu filmu :) Bardzo dziękuję.

ocenił(a) film na 9
budus23

Na Twoje pytania nie znam pewnej w 100% odpowiedzi choć oglądałem film kilka razy ;)Czy żona miała kontakt z tą sektą?? raczej nie (choć dużo do zastanowienia dał jej sen). Czy życie doktora było zagrożone? może, ale nie koniecznie. Żona go raczej nie zdradziła, choć przyznała ze kiedyś zrobiłaby to gdyby mężczyzna którego spotkała wyraził choć odrobinę chęci. Zresztą filmy Kubricka powinno się raczej odbierać bardziej ogólnie.. i najważniejsze jest przesłanie. Kubrick w swoich filmach pokazuje przekonanie, że ludzie są z natury źli itp. Najprostsze przesłanie tego filmu jakie znalazłem w necie brzmi: "pod cienkim płaszczem codzienności i pozorów kipią niebezpieczne, destrukcyjne namiętności ". Według mnie wsio ;)

budus23

Film Kubricka pokazuje jasno i wyraźnie że z masonami i iluminatami się nie zadziera. Kubrick nie zdążył dokończyć filmu ponieważ został zamordowany. Oficjalnie zmarł z przyczyn naturalnych ale osobiście nie znam choroby która objawiała się nożem wbitym w krtań. Wytwórnia WB która była jednym z producentów skasowała ponad 0,5 godziny filmu i dodała kilka scen od siebie. Film wyszedł jaki wyszedł i nikt się nim nie interesuje. A jeśli się zainteresuje to dojdzie do ślepej uliczki. Kubrick nigdy by na to nie pozwolił dlatego zmarł.
"Stanley Kubrick został zamordowany, bo ujawnił za dużo, podobnie jak zginął Mozart za zdradzenie masońskich sekretów w swojej operze Czarodziejski flet, pełnej tajemnej wolnomularskiej symboliki. Zdradza to liczba dni między datą jego śmierci a pierwszym dniem roku, w którym dzieje się jego najsłynniejszy film, czyli 2001: Odyseja kosmiczna – dokładnie 666 dni. Jako że oryginalne znaczenie tej liczby to potrojenie energii Słońca, jest to kod, który nam mówi: „Ci, którzy oddają cześć Słońcu, zabili tego człowieka”.
Kubrick nakręcił trzy ważne, symboliczne filmy. 2001: Odyseja kosmiczna to masońska alegoria dotycząca początków człowieka i jego drogi od zwierzęcia do ludzkiej świadomości. To także przestroga przed zagrożeniami ze strony technologii, których symbolem jest komputer HAL-9000. Mechaniczna pomarańcza ukazuje procesy oraz skutki zobojętnienia na przemoc i techniki kontroli umysłu. Trzecim filmem są właśnie Oczy szeroko zamknięte, przesiąknięte magicznym symbolizmem..."
http://www.exklusiv.pl/artykul/id,154
http://www.youtube.com/watch?v=7-fFPsEw2l8&list=FLCyA9aY79RpLr1neKPfVF_A&index=8