Odchodząc

Partir
2009
6,3 1,2 tys. ocen
6,3 10 1 1213
Odchodząc
powrót do forum filmu Odchodząc

Pod względem fabuły podobny (moim zdaniem) do Obłąkanej miłości (Asylum) ze znakomitą rolą Natashy Richardson. Pod względem obsady - moja ulubiona KST, a do tego Sergi Lopez (świetny w Labiryncie Fauna:).

Jeśli ktoś będzie wiedział coś na temat dostępności tego filmu w Polsce (w kinie, na DVD - chociaż nie sądzę) lub po prostu innymi drogami... - to proszę dajcie znać!!

P.S. Francuski zwiastun do Partir można już znaleźć na youtube.com

PerlaVermeera

I co, widziałaś już Partir?

ocenił(a) film na 10
Sunny

Tak, obejrzałam "Partir" i naprawdę mi się podobało. Nie wiem, ile chciałbyś wiedzieć, ale napiszę kilka zdań (bez spojlerów).

Film rozpoczyna scena, która jest praktycznie zakończeniem całej opowieści. Zatem od początku wiadomo, czego spodziewać się na końcu. Następnie cofamy się pół roku wcześniej i obserwujemy początek tej historii. To klasyczna, znana od wieków fabuła. Mamy tu pozornie komfortowe życie, żonę, której przestaje wystarczać bycie jedynie gospodynią domową i żoną swojego męża, mamy czułego kochanka i okrutnego męża. Po tym jak kobieta odchodzi z kochankiem, mąż robi wszystko, by uniemożliwić im wspólne życie i zmusić żonę do powrotu: groźbą, prośbą, przemocą, przekupstwem, szantażem. Sam musisz zobaczyć, jakie są tego skutki.

Trio aktorskie Scott Thomas/Lopez/Attal jest bardzo dobre i czyni ten film wiarygodnym. Sceny miłosne są odważne i realistyczne. To Kristin Scott Thomas jakiej nie było nawet w "Angielskim pacjencie". Między nią a Sergi'm iskrzy, co widać w spojrzeniach, gestach i słowach. Kto widział choćby "Labirynt fauna", ten wie, jak dobry to aktor, który tutaj pokazuje się od innej, namiętnej, ale i czułej, strony. Ponadto, jako ten bezwzględny mąż, bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Yvan Attal, któremu praktycznie nie miałam okazji przyjrzeć się wcześniej. Mamy tu także wspaniałe słoneczne plenery południowej Francji i Hiszpanii oraz piękną muzykę Georgesa Delerue i Antoine'a Duhamela, którą Corsini zaczerpnęła z obrazów Truffauta.

Myślę, że warto obejrzeć, przemyśleć i ocenić samemu.

PerlaVermeera

Gdzie widziałas ten film? Jestem zainteresowana niezwykle jako wielka fanka KST :) pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Lady_Bee

jest już takie cuś Partir.2009.PAL.CUSTOM.PLSUB.DVD5-rFx

Lady_Bee

19 grudnia 2010 bedzie na AleKino! spróbuje to nagrac i ewentualnie wstawić na chomika

PerlaVermeera

Też mi się bardzo podobał. Dziwię się tylko, że ma takie słabą ocenę. Naprawdę wzruszający film.

PerlaVermeera

no więc tak - są nagrania tego filmu z polskim lektorem, zgrupowane są pod adresem chomika kmilewe folder filmy i podfolder z nazwą tego filmu. Niestety, nie mogę podac bezposredniego linku, bo regulamin tego zabrania, ani wysłać Ci go - również z powodu regulaminu !
Wprowadzona przez Ciebie treść jest niezgodna z Regulaminem Serwisu - pojawia się taki napis