Zrozumiałem przesłanie filmu dopiero za obejrzeniem początku po raz drugi.
Film genialny, z przesłaniem jakich mało.
Film o marzeniach, wielkiej przygodzie. O tym, że nie zawsze wszystko jest tak kolorowe jak sobie wyobrażamy. O zrealizowanych i niezrealizowanych marzeniach oraz o dążeniu do nich za wszelką cenę, nie raz napotykając na tej wyboistej drodze większe i mniejsze przeszkody. Genialna historia o przemijaniu, o tym, iż budzisz się pewnego dnia w swoim łóżku i dochodzisz do wniosku, że całe życie przeleciało Ci między palcami, a ty, nie wykorzystałeś wszystkich jego możliwości jakie ze sobą niosło, czujesz jeden wielki niedosyt i dlatego teraz u jego schyłku postanawiasz nadrobić zaległości. Postanawiasz dokończyć to co odraczałeś dotychczas - wielką przygodę.
Dlatego właśnie ten film jest taki piękny i dlatego mnie porusza za każdym razem kiedy go oglądam. Polecam też Into the Wild - świetny film o marzeniach o wolności i przygodzie.
Widać Pixar bierze się teraz za bardziej ambitne filmy. Arcydzieło genialne, wzruszyło mnie kilkukrotnie, jak i rozbawiło wielokrotnie. Zabierając się za film nie spodziewałem się tylu wrażeń. Polecam wszystkim, i tym w złym i tym w dobrym humorze.
Dla mnie jest to film który stoi na tej samej półce co "Król lew". Film jest mądry, wzruszający i daje do myślenia (chociażby idole nie zawsze są dobrym wzorcem do naśladowania, a w dzisiejszym plastikowym, postmodernistycznym świecie, pełnym pustych gwiazdek jest to ważny przekaz dla dzieciaków i nie tylko). Pozdrawiam.
ren film wzruszyl mnie jak podziemny krąg
tez wzruszajacy z moralem i bardzo dobry
Naprawdę, film konkretny, ambitny, nie taki prosty przyjemny jak to się wszystkim wydają animacje. Coraz częściej się zdarza że animacje mają więcej sensu niż normalne filmy. Pomysł fajny, daję 9/10 bo choć głęboki, to trochę mało akcji jak dla mnie, po prostu nie ten typ. ;)
No nie wiem czy to uważne oglądanie na prawdę jest tu wymagane. Ja się zbytnio nie skupiałem a odczytałem te same przekazy. Ponadto uważam, że są one przedstawiane w sposób strasznie bezpośredni, nachalny wręcz. Bardzo brakuje przestrzeni do samodzielnej interpretacji. Film niestety nie zachęca do zamyślenia się, gdyż wszystko co ma do zaoferowania wykłada na tacy, zero domysłu.