Szczerze powiedziawszy nie wiem jak ten film ocenić, z jednej strony bardzo dobra gra aktorów,
fajny klimat i ogólnie przyjemnie się go oglądało, z drugiej zaś strony raziło mnie strasznie w jaki
sposób wygląda tam odbywanie się kary. Chodzi mi oczywiście o podejście strażników do
więźniów. Co prawda nie jestem znawcą więzień w UK, ale wydaje mi się że zbyt łagodnie
główny bohater jest tam traktowany jeśli chodzi o jego wybryki. Sam powala 3 strażników
uzbrojonych w pały i tarczę, a na koniec 2 klawiszy o mały włos go nie zabija. W nagrodę za
pobicie więźnia i strażników dostaje możliwość uczęszczania na zajęcia. Kolejna scena w której
główny bohater tnie twarz murzynowi też jest dla mnie dziwna. Żaden strażnik tego nie zauważył ?
Dziwne. Ostatnia sprawa to wyposażenie samych cel weźniów. Skąd oni mają tam tyle żarcia ??
Soczki, cola, chipsy, żelki, batoniki. Jeśli tam tak faktycznie wyglądają więzienia to chcę tam być :)
Wiem że nie można rozkminiać tak każdego filmu ale jest to według mnie trochę zbyt
przesadzone i psuje trochę całość filmu. Tak czy owak polecam ten film wszystkim fanom
więziennych klimatów :)
czyli według ciebie więźniowie powinni być na porządku dziennym bici, maltretowani i dręczeni?
Brawo podejścia do resocjalizacji, brawo za człowieczeństwo wobec drugiego człowieka, brawo za żądzę krwi.
Cytuję: "Sam powala 3 strażników uzbrojonych w pały i tarczę"
Ślepy byłeś, że oblał ciało oliwką, i wyślizgnął się z ich łap?
Poza tym myślisz, że odsiadują w ciężkich więzieniach wyroki opiekunki do dzieci i sanitariusze z domów pomocy społecznej?
Cytuję: "Kolejna scena w której główny bohater tnie twarz murzynowi też jest dla mnie dziwna. Żaden strażnik tego nie zauważył ?"
Oczywiście każdy musi widzieć wszystko i wszystkich?
Incydent miał miejsce w celi, a tam monitoringu jak nie zauważyłeś nie było, jak więc mógł ktokolwiek z klawiszy to zobaczyć?
Cytuję: "Skąd oni mają tam tyle żarcia ?? Soczki, cola, chipsy, żelki, batoniki. Jeśli tam tak faktycznie wyglądają więzienia to chcę tam być :) "
Nie słyszałeś o paczkach żywnościowych przesyłanych przez rodzinę?
Nie słyszałeś o kantynie, która jest w każdym więzieniu?
Cytuję: "na koniec 2 klawiszy o mały włos go nie zabija"
Nie nazwałbym takich klawiszami, raczej bandytami.
1."Ślepy byłeś, że oblał ciało oliwką, i wyślizgnął się z ich łap?"
Zauważyłem, ale uwierz mi oddział specjalny w takich przypadkach sie nie cacka z więźniami. Jeśli więźień stwarza zagrożenie dla innych więźniów, albo co gorsza pracowników placówki to wtedy mają oni pełne prawo takie pracownika obezwładnić nawet robiąc mu krzywde.
2."czyli według ciebie więźniowie powinni być na porządku dziennym bici, maltretowani i dręczeni?"
A gdzie ja napisałem że tego oczekuje ?? Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło o konkretne sytuacje, w których więzień stwarza zagrożenie dla innych.
3."Oczywiście każdy musi widzieć wszystko i wszystkich?
Incydent miał miejsce w celi, a tam monitoringu jak nie zauważyłeś nie było, jak więc mógł ktokolwiek z klawiszy to zobaczyć?
Ale początek zdarzenie miał miejsce na głownym holu gdzie przebywają więźniowie oraz strażnicy, i gdzie jest na pewno monitoring. I nikt, kompletnie nikt nie zauwarzył że zaczeli się bić ? Pociętego murzyna też nikt ze służby więziennej nie zauwarzył ?
4."Nie słyszałeś o paczkach żywnościowych przesyłanych przez rodzinę?
Nie słyszałeś o kantynie, która jest w każdym więzieniu?"
Słyszałem, ale za to nie słyszałęm w filmie nic o rodzinie głównego bohatera. Jedynie tyle że nie ma matki. Ojciec siedzi w więzieniu. Wiec kto posyła mu te paczki ?? Mogli by to chociaż w jednej scenie wyjaśnić, bo mógłby ktoś pomyśleć że faktycznie tak w więzieniu jest.
O Kantynach też słyszałem ale nie widziałem też w ani jednej scenie aby ci więzniowie gdzie kolwiek pracowali a tylko wtedy mogli by mieć jakąś kase za która mogli by sobie coś kupić. Chyba że kupi mu to rodzina, ale tak jak pisałem wcześniej o takiej nie słyszałem.
5."Brawo podejścia do resocjalizacji, brawo za człowieczeństwo wobec drugiego człowieka, brawo za żądzę krwi."
Na koniec zostawiłem sobie najlepsze :) Dla mnie takie coś jak resocjalizacja nie istnieje. Bo powiedz mi czego ma nauczyć się więzień, który w brutalny sposób morduje 4 chłopców i po 25 latach leżakowania w celi, w nagrodę dostaje darmowy pobyt w zamkniętym ośrodku w Gostyninie ? Tak chodzi mi o trynkiewicza. Nie powinno być wiezień, a na pewno nie dla takich bestii jak trynkiewicz. Ciężkie obozy pracy typu (budowanie dróg i autostrad za 30 gr/h). A jeśli się nie chce delikwentowi pracować to stołek i po problemie. Wiesz jakie mielibyśmy teraz drogi gdyby tak było ? Oczywiście takiego typu obozy powinny być tylko dla najbardziej niebezpiecznych bestii. Tych mniej groźnych typu, złodziei, handlarzy narkotyków, itp dałbym do malowania pasów na tych drogach, albo malowania budynków, a tych najmniej niebezpiecznych czyli nie płacących alimentów dałbym do zamiatania ulic :) Było by pięknie, ładnie i czysto. Nie było by siedzenia na tyłkach za państwowe pieniądze. Zjadania danej ilości kalorii, bo takie jest prawo człowieka. Szkoda że takiego prawa nie mają dzieci w szkołach i nikt się nimi nie przejmuje. Człowiek który popełnia jakąkolwiek zbrodnie, ma mieć w głowie że spotka go za to kara, której się będzie bał,a nie myślał że najwyżej posiedzi 25 lat na koszt państwa. Fajnie się nazywa kogoś nie tolerancyjnym, żądnym krwi i z brakiem człowieczeństwa do drugiego człowieka, dopóki nas nie dotyka tragedia w której ktoś morduje Twojego bliskiego, wtedy nagle zmienia nam się myślenie. Ciekawy jestem czy to samo byś powiedział rodzicą tych chłopców których zabił trynkiewicz ? Oni pewnie myślą bardzo podobnie jak ja. I proszę nie wyjeżdżaj mi tu że to nie po chrześcijańsku albo coś w tym stylu, bo na mnie to nie działa.
Pozdrawiam
tez dalem 6/10, film przyzwoity ale nic wiecej. a co do oliwki to akurat chyba jest dosc popularna w Bronsonie byl identyczny motyw ;) film sporo niedorobek ma
Taki system. A co do tego jak zdobywają pieniądze było wyjaśnione w filmie. Więźniowie robią interesy sprzedając narkotyki lub tytoń w więzieniu. Wtedy ktoś z zewnątrz przelewa pieniądze na dane konto i stad sie biorą pieniądze. Mały kłębek tytoniu w więzieniu chodzi po 60£ szczególnie teraz kiedy wszystkie więzienia w UK sa niepalące. Jak narkotyki i tytoń przedostają sie do więzienia? strażników łatwo przekupić za dodatkowe kilka setek do marnej państwowej pensji. Obraz pokazany w tym filmie to jedyny prawdziwy film o angielskich więzieniach.
Akurat kolega ma rację. Każdy dokument o amerykańskich więzieniach (nawet nie tych najostrzejszych) obala całkowicie funkcjonowanie tego. A scena kiedy ojciec spaceruje po więzieniu jak na wycieczce już najwyższych lotów. Film jest OK ale całkowicie nierealny, dobra dramat przygodowy;)
Bzdury. To film brytyjski. Obejrzyj dokumenty o brytyjskich wiezieniach. Tak wlasnie tam wyglada a funkcjonariusze nie moga nosic nawet palek.