Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574535
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

..::..

ocenił(a) film na 6

Mam pytanie do miłośników tego filmu. Otóż, chodzi mi o to, że obejrzałam ten film kilka razy, za każdym razem próbując zobaczyć w nim tak wielkie arcydzieło, za jaki wiele osób ma ten film, ale niestety nie potrafiłam. Dla mnie to dobry, a nawet bardzo dobry film, ale nie potrafię w nim dostrzec tego geniuszu, który wielu z was widzi. Więc mam prośbę, oświećcie takiego ,,tumana,, :) jak ja i powiedzcie, co w tym filmie jest takiego niezwykłego, że zasługuje na miano ponadczasowego arcydzieła. Może w przyszłości zmienię zdanie:] Chciałabym, żeby to było miejsce na konstruktywną dyskusję, bez najeżdżania na mnie, że jestem skończonym baranem, tylko dlatego że nie uwielbiam Ojca Chrzestnego.

pozdr.

Tarantinka19

podpisuje sie pod tobą dobry film ale nie jest takim arcydziełem na taka skale :/ nie sondze ze all co glosowali zrobili to z własnego gustu.

Pozdro

Gorgi17

normalnie zalamujecie mnie, jak chcecie dostrzec arcydzielo w filmie ktory poprostu nie jest dla was arcydzielem. dla mnie np. tytanic to gowno a dla innych genialny film. kwestia gustu, chyba proste....

ocenił(a) film na 6
lokhy

no masz rację, jest jednak różnica, że dla mnie O.CH to nie gów** poprostu staram się zrozumieć co w tym filmie ludzie widzą niezwykłego, ze ma on opinię najlepszego dzieła w historii kina. To wszystko.

przykro mi, że cie załamałam:P

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

Poprostu kazdy potrafi znalezc głębie i przesłanie w innym filmie ,A w Ojcu
Chrzestnym piękno potrafiło znalezc najwiecej osob dlatego jest na 1 miejscu . Takze przekaz i sposob pokazania historii przekonał wielu widzow do tego arcydzieła ,jednak jak podkreslam nie do kazdego ten film trafia dlatego pojawiaja sie tu wasze watpliwosci.Do mnie nie trafily filmy Crash,Matrix i American Beauty i nie przepadam za nimi a tez sa uwazane za filmy bardzo dobre..
A najezdzac cie nie ma nikt zamiaru bo potrafisz normalnie rozmawiac i opisac argumenty to ze ostatnio powstala taka atmosfera straszna to przez głupkow i prowokatorow jezdzacych po ludziach ,ktorym ten film sie podoba i pisza jakies bzdury ale oni niestety sa uposledzenii umyslowo wiec nie ma co sie przejmowac.

ocenił(a) film na 10
Tarantinka19

Film "Ojciec Chrzestny" jest arcydziełem, a oto moje argumenty:
- niepowtarzalny klimat
- muzyka która wywołuje dreszcze (przynajmniej u mnie)
- wspaniale kreacje aktorskie
- symbolika (np. pomaranczy)
- niezapomniane teksty (np."Keep your friends close, but keep your enemies closer.")

rozumiem że niektóre osoby mogą twierdzić inaczej ale moje zdanie opieram na recenzjach wielu wybitnych ludzi filmu jak i oczywiscie własnym odczuciu po zobaczeniu po raz pierwszy tego dzieła.

maly1920

Poprostu ten film nie jest arcydzielem dla wszystkich tarantinka :). Moze zle powiedzialem ze mnie zalamalas. Poprostu to ze kazdy ma wlasny gust i cos mu lezy, a cos nie, jest najprostsza sprawa. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
lokhy

:) dobrze powiedziane=)

dziękuję za wszystkie komentarze, przywracacie mi wiarę w istnienie normalnych użytkowników!

pozdr.