Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574733
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Al Pacino? Przereklamowany?

użytkownik usunięty

Cóż, rola Marlona Brando poruszyła mnie i to bardzo. Człowiek stary, starający sie uchronić choćby jednego z synów od losu jaki sam sobie zgotował. Ten wewnętrzny ból, a zarazem spokój. Opiekuńczość, człowiek z honorem, wartościami, świetnie odegrany gatunek prawdziwego mężczyzny który dba o swoją rodzine. Jak sam powiedział ,,Jesli mężczyzna nie ma czasu dla swojej rodziny, to nie jest mężczyzną". Rola piękna i warta wszelkich nagród.

Lecz Al pacino? przy nim wyglądał jak Żóltodziób, nie wiem jak OC II i III nie oglądałem, i chyba nie oglądne, jego gra była ... sucha, rozumiem że miał to być film gdzie zdrowy rozsądek bohaterów jest na 1 planie, a własne odczucia i emocje musza im ustąpić, ale to było ZBYT pozbawione emocji. Być może lepiej zagrał w częsci II i III ale grą w tym filmie mnie nie zachęcił.

Na uwagę zasługuję jeszcze ostatnia scena, kiedy zostaje chrzczone dziecko, Michael wypowiada ,,W imie ojca i syna ... '' a na przemian, w poszczególnych ujęciach, zabijani ojcowie innych rodzin. Zobrazowanie hipokryzji, i tego ile człowiek musi poświęcić aby jego rodzina była szczęśliwa i bezpieczna.

Jedna kreacja, i piękna scena przemawiająca nawet do laika, by uznać to za arcydzieło to zbyt mało, podsumowując jeszcze, mało dynamiczną fabułe (tak wiem taka miałabyć z założenia, nie przemawia to do mnie) i brak elemntów zaskoczenia film zasługuje w mojej opini na mocne 6/10

użytkownik usunięty

Al Pacino grał jakby miał gębę odlaną z betonu
Brando natomiast wyglądał jak buldog

Zabawne, że kiedyś ten sam chłopak, którego masz na awatarze był ustawiony jako awatar tego konta:
http://www.filmweb.pl/user/Alex_Tyler

I też przez kilka miesięcy prowokował na forum, a później "unormalnił" swój profil i najwyraźniej założył nowy do zaśmiecania forum. Po prostu żal mi tego chłopaka...

użytkownik usunięty
Juby_

Alex, co znaczy jak buldog? że ,,drewnianą"? taka miała być z założenia, to co pisałem 1 miejsce dobro rodziny, 2 własne
odczucia emocje, Vito Corleone je ukrywał, jak powinnien prawdziwy stereotypowy męzczyzna w tamtych regionach
Do Al pacina sie zgodze, o Marlona Brando, będe sie wykłócał ;)

Sorry, źle odpowiedziałem ;x

Będziesz się wykłócał? Czy ty przechytrzałeś moją wypowiedź? :P

To troll, konto założone do prowokowania, nic z tego co napisał nie jest prawdą...

Juby_

Miało być "przeczytałeś moją wypowiedź", coś się popsuło. ;D

użytkownik usunięty
Juby_

Lubie gadać z trollami ^^ Nic nie poradzę :D w pewnym sensie sie z nimi odnajduję ^^

użytkownik usunięty

ja też lubię gadać z trollmi

użytkownik usunięty

rzeczywiści słaba była jego rola