Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574575
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Film ma u mnie ocenę 10 jako jeden z niewielu. Dlaczego?

Świetny scenariusz oddający klimat książki(śmiem nawet powiedzieć, że film jest lepszy od książki, a rzadko to mówię), znakomita muzyka Nino Roty moim zdaniem najbardziej rozpoznawana muzyka filmowa wszechczasów (kiedy jej słucham za każdym razem przechodzą mnie ciarki), reżyseria w stylu epickim diametralnie różniąca się od reżyserii i stylu Scorssese (moim zdaniem to jest plus,gdyby reżyserem filmu był Martin film by wyglądał zupełnie inaczej, moim zdaniem gorzej). I najważniejsze zostawiłem sobie na deser.
Genialne aktorstwo z genialnym Marlonem Brando na czele. Nie wiem jak on to zrobił, ale kiedy występował na ekranie to się go bałem mimo że nie miał impulsywnych wybuchów szałów. Moim zdaniem najlepsza rola życia Ala Pacino który świetnie przedstawił nam przemianę Michaela z dobrago chłopca na grożnego gangstera (niezapomniana scena na fotelu kiedy spokojnie planuje zabójstwo turka Solozzo) oraz najbardziej niedoceniona rola Jamesa Caana który jest dzisiaj pamiętany tylko z tej roli.Oczywiście nie można pominąć Roberta Duvalla w roli Toma Hagena i Diane Keaton jako Kay Adams.

Jednym słowem Ojciec chrzestny to arcydzieło w każdym calu, godny polecenia i obejrzenia.
Nie będe oryginalny jeśli stwierdzę: NAJLEPSZY FILM W HISTORII

ocenił(a) film na 7
The_Sopranos

powiem inaczej-rzemiosło w kazdym calu. zgodze sie ze swojego czasu byl przełomowy i zrweolucjonizowal kino. ale dzis ten film stal sie synonimem konwencji, stal sie papierowy, wrecz akademicki.
co niezmienia faktu ze jest to ogólnie bardzo dobra robota. ale nigdy nie bede pial z zachwytu nad tym filmem. moj zachwyt jest zarezerwowany dla innych rzeczy