Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574176
9,1 74 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Ten film ogląda się naprawdę bardzo ciężko. Trzeba mieć "fazę", alby go zobaczyć inaczej można zasnąć z nudów. Powiem szczerze, że nie przypadł mi do gustu. Podczas oglądania traciłam wątek i w niektórych momentach nie wiedziałam 'co i dlaczego?'. Film ogólnie bardziej jest dla panów moim zdaniem. Natomiast gra aktorska była wyśmienita, bardzo mi się podobała. Brando zasłużył na oscara, chociaż jego mimika była przezabawna :)
Ciężko mi jest go ocenić. Będę musiała się jeszcze zastanowić co mu dać.

Lady_Sybilla

Bardzo ciężko to ogląda się "Salo" albo "Przełamując Fale", filmy które mają olbrzymi ładunek emocjonalny, i niesamowicie mocny klimat. Ojciec Chrzestny w swoim czasie był zwykłym filmem dla "masowego widza", to że dziś ludzie nie radzą sobie z nim źle o nich świadczy. No i sama fabuła Ojca Chrzestnego jeszcze nie jest na tyle skomplikowana i pogmatwana by gubić wątek, więc to że traciłaś go raczej świadczy o Tobie, a nie o filmie.

Wystawiam Ci ocenę 3/10.

Urodzony4Lipca

No znowu bez przesady. Koleżanka pewnie oglądała film późnym wieczorem, kiedy to mózg nie jest już zbyt skory do przyjmowania ogromu informacji, a trzeba przyznać że ,,Ojciec Chrzestny" ma mnóstwo wątków i postaci i moim zdaniem nie trudno byłoby się w nim pogubić. Ja na całe szczęście najpierw przeczytałem książkę, więc nie miałem żadnego problemu ze zrozumieniem kto, z kim i po co, ale nie przeczę że da się w tym pogmatwać :)

ocenił(a) film na 10
TomKruz

Bez przesady... Akurat część pierwsza jest lekka. Problem z ogarnięciem tego i owego jest przy części drugiej. Zresztą nie wiem dlaczego część druga jest uważana za lepszą? Dla mnie część pierwsza jest lepsza, choć obie 10/10.

Urodzony4Lipca

O dzizys, teraz widzę że padła ocena 3/ 10... To chyba po prostu troll, nawet nie doceniając treści należy docenić walory artystyczne, 3/ 10 to mogą dostać Piraci z Karaibów...

ocenił(a) film na 10
TomKruz

Przypadkowo wszedłem w ten temat - ale weź się waść odchoinkuj od Piratów z Karaibów - pierwsza część to znakomite, najwyższej klasy kino przygodowe (kontynuacje to już inna bajka, w większości do dupy).
P.S. Ojciec chrzestny to dla mnie kult absolutny - film ponadczasowy, zaś powieść czytałem przynajmniej 8 razy - GENIALNA
P.S. 2 powstały kontynuacje autorstwa Marka Winegardnera - Powrót oraz Zemsta ojca chrzestnego, niezłe, choć startu do oryginału Mario Puzo nie mają...

ocenił(a) film na 10
Urodzony4Lipca

Brawa dla pana!

ocenił(a) film na 10
Urodzony4Lipca

Samo sedno, w końcu ktoś powiedział prawdę.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Czyli sugerujesz, że jeśli nie rozumiesz dostatecznie filmu to wystawisz mu 3, a takiemu strasznemu filmowi 10 ? Tutaj pokazujesz swój poziom, że nie warto dłużej prowadzić z Tobą konwersacji na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 9
Lady_Sybilla

Czyli piszesz, że film jest wyśmienicie zagrany, a na końcu stawiasz 3? Czegoś nie rozumiem. ;)

Lady_Sybilla

Fajnie że potrafiłaś napisać jak jest! Daje okejkę!

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Ja pie.... Nawet mojej matce się podobał ten film, mimo że nienawidzi kina gangsterskiego... To samo moja dziewczyna.

ocenił(a) film na 3
LeoMessi86

Akurat ten film mi się wyjątkowo nie podobał. Na przykład "Nietykalni" mi się podobali, a też gangsterka.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

"Nietykalni" to fajny film, ale to lekkie kino gangsterskie. Gdzie mu do trylogii Copolli, "Chłopców z Ferajny", "Dawno Temu w Ameryce", "Życia Carlito", "Kasyna", "Człowieka z Blizną" czy "Prawa Bronxu"... Nie ta liga.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Sorry. Nie zauważyłem trolla... "Martwa Cisza" - 10/10 lol

ocenił(a) film na 3
LeoMessi86

Filmy oceniam kategoriami i nie porównuję gangsterki do thrilleru... Zupełnie inne klimaty.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Przecież pierwsza część "Ojca Chrzestnego" to ideał! Film bezbłędny. Ani przez chwile nie wieje nudą. Każdy dialog ma sens. Gra aktorska to mistrzostwo świata! Aż wczoraj nie wytrzymałem i musiałem ten film obejrzeć po raz kolejny. Zdecydowanie TOP 5 w historii kina.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Ja też tak nigdy nie porównuje, ale sorry... "Martwa Cisza" jako thriller to max. 7/10.

Lady_Sybilla

Co w tym filmie jest takiego trudnego do zrozumienia czego kobiecy umysł nie ogarnia? :)

ocenił(a) film na 3
Asura_Nirvana

Musiałbyś być kobietą, żeby to zrozumieć ;)

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Znam kilka kobiet , które kochają ten film ;) Jeśli oceniasz ten film na 3 , i uważasz go za 'nudny' , to z przykrością muszę stwierdzić , że nie dorosłaś do tego filmu . Owszem , faktem jest , że do Ojca Chrzestnego trzeba dorosnąć , aby zrozumieć sens tego arcydzieła. Film jest genialny pod każdym względem (cytaty,gra aktorska Marlona Brando i Al Pacino , muzyka oraz klimat)

ocenił(a) film na 3
absolutus666

Ok jak 'dorosnę' to go obejrzę jeszcze raz i wtedy się wypowiem, a ocena zostaje. Film który podoba się innym nie koniecznie musi podobać się mnie, chociaż wiem, że jestem jedną z nielicznych osób którym ten film po prostu się nie spodobał. Komuś musiał.

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Filmem , do którego też trzeba dorosnąć , aby zrozumieć jest film - 'Eyes Wide Shut' Stanleya Kubricka. Serdecznie polecam Ci ten film , oglądnij go , i napisz jak wrażenia ;)

ocenił(a) film na 3
absolutus666

Jak tylko będę mieć czas to obejrzę go :)

Lady_Sybilla

Fajna fotka. Ile masz lat?

użytkownik usunięty
absolutus666

zgadzam sie pod kazdym wzgledem! :)

użytkownik usunięty
Lady_Sybilla

no to ja widocznie nie jestem kobieta, bo tez nie rozumiem :P Film arcydzielo

Lady_Sybilla

A ja się zgadzam.Nuda,wiele postaci,wątków i jedyne momenty, kiedy można powiedzieć,że coś się wydarzyło,to strzały

ocenił(a) film na 10
Lady_Sybilla

Nie zgadzam się absolutnie z oceną ale nie mam problemu z tymi którym to arcydzieło się nie spodobało. Każdy ma prawo do krytyki byleby konstruktywnej. A nie na zasadzie, że cały świat kocha "Ojca Chrzestnego" to ja przezornie będę krytykował.

ocenił(a) film na 4
Lady_Sybilla

Też mi sie ten film nie podoba a argument że to świadczy o tym że do niego nie dorosłam mnie śmieszy. Ktoś oglosi jakis badziew "genialnym filmem" a reszta powtarza jak mantrę . A kto ośmieli się sprzeciwić tego trzeba publicznie zlinczowac. Dla mnie to jest zabijanie indywidualizmu. Film jest za długi i przynudza. Wiele kwestii nie jest w ogole wyjaśnionych. Dialogi sa dobre ale co z tego jak praktycznie nic sie nie dzieje? żanych byłyskotliwych akcji czy geniuszu. Stary Don Corleone taki genialny a myslał że może sobie ot tak wyjść i kupic pomarańcze? Do tego został postrzelony 5 razy i cudownie z tego wszyszedł. A ten szpital? Co to w ogole było? opuszczony gmach jedna pielegniarka i dwie kroplówki. Kolejna rzecz, czemu nie poswiecili wiecej uwagi śmierci jego syna? Ja mam sie domyslac jak to ukartowali ze akurat wiedzieli ze tam bedzie przejezdzal w tym czasie? W jakim stopniu pomogla im Connie i pod kogo naciskiem? Męża? tak trudno było to wpleśc w fabułę np. kosztem niekończącego sie przyjęcia weselnego?