ten film jest ponoć taki dobry, wielu ludzi mi go poleca ale nie są w stanie podać sensownej argumentacji
Dlaczego jest świetny? Widzisz... nie każdy film opiera się na tym, aby doprowadzić widza do łez, czy też rozłożyć na łopatki ze śmiechu. Nie każdy film to efekty specjalne itp. Ojciec Chrzestny jest fenomenem ze względu na wartości w nim występujące. Tematyka filmu to prawdziwy kodeks moralności - jak na tamte czasy i sprawy mafii włoskiej. Polecam lekturę historii mafii na świecie (mało kto wie że włoska 'mafia' to nie gangsterka, dziwki i koks, a rodzaj państwa w państwie), po zapoznaniu się inaczej spojrzysz na ten film. Poza tym bardzo dobra gra Brando, Pacino i Duvall. Polecam jeszcze lekturę książki... Mario Puzo jest mega :) Jeżeli nie masz ochoty na przygotowanie się do zrozumienia tego filmu (Tak! Do tego filmu trzeba dorosnąć, aby go zrozumieć - mówiąc dorosnąć nie mam na myśli wieku ani inteligencji - poprostu trzeba się przygotować) to powiem tylko tyle - Ojciec Chrzestny jest jak epopeja Pan Tadeusz - mało kto całą przeczytał, mało kto lubi, a i tak wszyscy wiedzą że jest to kawał dobrej roboty - i nie są to opinie błahe :) Pozdrawiam!!!!!! I miłego oglądania.
PS
Serio raz jeszcze polecam książkę :):) musisz ją przeczyta!!!!!
Po obejrzeniu Trylogii na TV4 objąłem sobie na cel zdobycie tej trylogii na DVD. Nikt, nie zechce Ci tłumaczyć, dlaczego Godfather jest świetny. To arcydzieło. Niestety, dzisiejsza młodzież woli szybkie durnowate komedyjki, które nie mają żadnych wartości (choć są wyjątki, można też lubic jedno i drugie)
Najgorsze jest to, że klimat wielu filmów z lat 1960-2000 nigdy już nie wróci. I to jest najgorsze.