Mianowicie czytajac rozne komentarze nie mogłem powstrzymać się od załozenia tego tematu.Na wstepie odrazu napisze ,że absolutnie zgadzam się z wiekszością uzytkownikow tego portalu ze Ojciec Chrzestny jest jednym z najlepszych jak nie najlepszym filmem w historii kina. Od lat film ten jak i cała trylogia ceniona przez znawców kina,kinomaniakow, przeciętych oglądaczy telwizji, zajmuję najwyższe pozycje w rankingach itp.Niektorzy tutaj smiem twierdzić ,że są to osoby o wielkim poczuciu humoru piszą ,że na tutejszym portalu OC plasuje na wysokiej pozycji dlatego ,ze ktoś manipuluje ocenami badz zaklada nowe konta i daje oceny.Gdyby taka rzecz miała miejsce na szczytach były by filmy typu "hana montana".Myślę wiec skąd taka nienawiść to tego filmu ,dlaczego są ludzie ktorzy daja "1" tylko ze względu na to ,że przez ten jak oni to nazywaja "nudny" film ich ulubiony film jest nizej w rankingu.Jak kiedyś ktoś napisał za samego Pacino, De Niro i Brando dałbym już "3"."Nudny" ,"po 30 minutach zasnąłem" piszą.
Czytając to zastanawiam się czy ja oglądałem ten sam film.Nie wiem w jakich warunkach oni ogladali, badz zaczeli oglądać OC ale napewno ten film bardzo traci na wartości jezeli oglada się go w telewizji z lektorem a nie daj Boże na kanale z reklamami.To jest wręcz samobójstwo dla tego filmu.Film ten to przede wszystkim klimat ktory przez urwanie jakiegoś wątku moze zostać zatracony.Teraz chciałbym napisać , że jestem wielkim fanem kinematografii i uważam ,że filmy można podzielić na takiego ktore się obejrzy i nie przeleca one nawet przez naszą głowe i takie ktorę skłonią nas do jakichś refleksji ,mają jakieś przesłanie.W Dzisiejszych czasach taki film jak OC coraz bardziej ginie bo wraz z nowym pokoloniem tracimy najwazniejsze idee i zasady.Coraz bardziej dajemy sobą manipulować i biec ku nowoczesności nie mysląc o naszej historii.Jesteśmy karmieni filmami gdzie najwazniejszy nie jest klimat ,sztuka aktorska ,fabuła czy dialogi lecz ilość efektow specjalnych .Sądze ,że wiekszość z tych ktorzy ten klasyk proboja zlinczować nie oglądała go nawet w całosci wiec jak mozna oceniać film ogladając poczatkowe 30min.Myśle tez ze to jest sprawa wieku badz duchowej dojrzałosci.Z własnego przykładu jescze kilka lat temu zaczałem ogladać OC w tv no bo jak przeciez mogłbym nie obejrzeć tego słynnego filmu.PO jakiejsc godzinie przyszła pora na reklame i co skłoniło mnie do przerwania ogladania tego" nie ciekawego filmu".bez bicia przyznaje ze w tamtym okresie bardziej "jarały mnie poscigi,strzelaniy i rozne tego typu plytkie filmy.
Ostatnio widze że czesto klocą się fani "Chłopcow z ferajny" (GoodFellas) i fani OC ktory to z tych filmo jest lepszy w swoim klimacie.Mianowicie jestem wielkim fanem filmow rezysera GoodFellas jak i samych "Chlopcow".Ostatnio nawet zaczełem uwazać GF jako najwiekszy wyznacznik dramatu gangsterskiego.Jednak ostatnio odswierzyłem sobie cała Trylogie OC i teraz jestem już pewien ze sa to zupełnie dwa inne filmy i nie mozna i ch porownywać mało tego uważam Godfather jest kompletnie niekwestionowanym liderem i wyznacznikiem tego gatunku.
Na zakonczenie chciałbym dodać ,ze ciesze się ,że miałem mozliwość obejrzenia tego tego "nudnego" klasyka.
Pozdrawiam
Szkoda ,że nie ma żadnej dyskusji tak jak w tematach założonych przez internetowych napinaczy.
O kurde widzę że się trochę napisałeś o ile tego nie wkleiłeś, Postanowię ci odpowiedzieć. Od razu mówię że nie jestem fanem OC i śmiem twierdzić tak jak większość tego forum że ten film jest nudny.
Odnośnie twojego tekstu
''Od lat film ten jak i cała trylogia ceniona przez znawców '' otóż nie cała trylogia tylko 2 pierwsze części, gdyż 3 cz. to całkowite nieporozumienie (patrz IMDB). Mnie osobiście 3cz. kojarzy się tylko z palącym papierosa Kardynałem, z motywem kazirodczym i błędem historycznym związanym Papierzem.
''ze ktoś zakłada nowe konta i daje oceny'' - to oczywista prawda, sam wiele razy spotkałem się kontem widmo które ocenia OC na 10, w dodatku nagle powypadały z TOP filmy Camerona Obcy2, Terminatory i Avatar, aby tego było mało OC3 nagle zaczął pnąc się w górę, a był przecież zawsze poza TOP100
''Gdyby taka rzecz miała miejsce na szczytach były by filmy typu "hana montana".'' - tego zdani albo ja nie rozumiem, albo tobie coś się pomyliło. Gdyż tego filmu nikt nie cierpi i nawet tysiące trollów by nie pomogły w znalezieniu się tego filmu w szczycie.
''ten film bardzo traci na wartości jezeli oglada się go w telewizji z lektorem a nie daj Boże na kanale z reklamami.'' tu się z tobą zgodzę, sam oglądałem go tv i była to tragedia.
Sądze ,że wiekszość z tych ktorzy ten klasyk proboja zlinczować nie oglądała go nawet w całosci wiec jak mozna oceniać film ogladając poczatkowe 30min. - Jeżeli ktoś przerywa seans to oznacz, że jest to wina filmu, który nie ma żadnych podstaw do dalszego oglądania(nie wciąga nas). Ja oczywiście obejrzałem go całego.
"Chłopcow z ferajny" i OC są to zupełnie dwa inne filmy' - oczywiście że tak jest. Ja osobiście jako film zdecydowanie wyżej sobie cenię GF- 8/10
Pozdrawiam
Nie - nie jesteś fanem OC - jesteś jego haterem - pomimo że go nie lubisz prawie codziennie wisisz na tym forum. Po drugie nie masz własnego zdania - "patrz IMDB" - trójka na pewno nie dorównuje ARCYDZIEŁOM w postaci jedynki lub dwójki ale jest filmem bardzo dobrym 8/10.
Nic nie wklejałem wczoraj w nocy pisałem i zapomniałem pozmieniać błędy itp.
Bardziej chciałbym się skupić na 1 części OC.
Jeżeli chodzi o jakieś konta "widmo" to ja częściej spotykam takie ,które oceniają najlepsze filmy z top 10 np. "Skazanych", "Ojca", czy np.Lot nad kukułczym gniazdem" na 1.
"nagle powypadały z TOP filmy Camerona Obcy2, Terminatory i Avatar"
Prawda jest taka ,że nigdy nie było tam dla nich miejsca.Jeśli chodzi o "Avatar" to właśnie on był jednym z głównych winowajców.
To właśnie po premierze tego filmu na filmwebie zaczęły się dziać dziwne rzeczy w rankingach.Z tego co pamiętam to nawet był w top 10 po czym administratorzy pokasowali konta "widmo" i zaczął spadać w dół.
"Obcy 2" Nie dziwie się ,że nie ma go w top 100 skoro pierwsza bardzo dobra część jest w okolicach 90 miejsca.
"Obcy 8 pasażer nostromo" jest świetnym horrorem i ma pewien klimat zapewne zostanie na lata cenionym filmem, zaś 2 część wraz ze zmiana reżysera na króla efektów specjalnych straciła na wartości.Obcy 2 to tylko efekty specjalne i montaż.
Właśnie przed chwila byłem na stronie "Terminatora 2" i zauważyłem Twój komentarz ,w którym podzielasz zdanie założyciela tematu iż Terminator to najlepszy film w dziejach kinematografii.Zapewne zaraz mnie zjedziesz ale uważam ,że taki film to nic więcej jak bajka z fajnymi efektami specjalnymi i nie ma żadnych szans w porównaniu z dobrym dramatem czy thrillerem np. psychologicznym.
Pozdrawiam
A dlaczego powypadały z rankingu a to dlatego ,że weszło kilka nowych świeżych produkcji np. Wyspa Tajemnic, Incepcja
A dlaczego powypadały z rankingu a to dlatego ,że weszło kilka nowych świeżych produkcji np. Wyspa Tajemnic, Incepcja - znowu nie wiesz co piszesz, bo gdyby tak był to spadły by o 2 - 3 pozycję, a nie aż o 150
"nagle powypadały z TOP filmy Camerona Obcy2, Terminatory i Avatar" Prawda jest taka ,że nigdy nie było tam dla nich miejsca'' - zgodzę się co do tego ostatniego, Bo reszta to są najlepsze filmy bądź jedne z najlepszych w swoim gatunku i wypadnięcie ich z top to jest absolutna wina fanów OC. Zauważyłem że dla ciebie nie istnieją filmy SF skoro uważasz Terminatora z bajkę.
Jak możesz pisać takie głupoty ,że przez jeden film Terminatory spadły o 150 miejsc.Jak mogło do tego niby dojść przecież "Godfather" od lat był w czołówce.Filmy SF zawsze będą dla mnie filmami niższej kategorii i uważam ze średni dramat bądź thriller jest bardziej wartościowy i się nie dziwie ,że większość ludzi tak sądzi wystarczy spojrzeć na ranking.
Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć ze na (imdb) jest w na 40 którymś miejscu ,ale można się domyślić z jakiego powodu skoro Gwiezdne wojny są w 20.Amerykanie lubią takie płytkie filmy proporcjonalne do ich inteligencji.
Pewnego razu pojawił się na FW film zwany Avatarem który zaczął nagle piać się w górę. Dlatego na początku roku odbyła się wojna między fanami "Avatara", a "Ojca chrzestnego", w której najbardziej były poszkodowane filmy J.Camerona. Jeżeli nawet tak nie było,to skąd do cholery film który przez długi okres ma stałą pozycję, aż tu nagle jego średnia leci na łeb, co powoduje spadek i to diametralny.
IMDB nie jest portalem wyłącznie amerykańskim, teraz stał się bardziej portalem międzynarodowym i wysoka pozycja filmów SF nie jest wyłącznie dzięki amerykanom, tylko dzięki głosom całej populacji
Koleżko generalnie zgadzam sie co do OC, ale od terminatora 2 prosze mi sie odj*bać. Terminator 2 to najlepszy film sf/akcji w dziejach. Swietna, wartka akcja, nowatorskie rozwiazania (rowniez efekty), swietny klimat.
Wsadzenie do niego cech dramatu zniweczyłoby całość. Jako, że mowimy o top 100 filmow a nie dramatów uznaje, że dla terminatora 2 jest miejsce w pierwszej dajmy na to pięćdziesiątce. Nalezy sie to królowi tego gatunku. Tymbardziej, że w top100 jest sporo filmow nie zaslugujacych na takie odznaczenie. pzdr
To tylko wasza opinia ,że jest królem gatunku dla mnie np. przy "Matrixie' lub Mrocznym Rycerzu" "Terminator" nie wytrzymuje konkurencji co może potwierdzić też ranking na filmwebie czy tez imdb.
Skoro są tam głosy całej populacji to zapewne i tam były konta widmo skoro Godfather i Godfather 2 sa na 2 i 3 miejscu.
Przyrównywać Matrixa i Mrocznego rycerza to Terminatora, to tak jak przyrównać Najmana do Adamka
Dlaczego mam ich nie porównywać bądź co bądź są to też filmy akcji i SF a mimo to maja o wiele ciekawszą fabułę i historię ładnie zgrana z efektami specjalnymi.To się ma właśnie w filmach SF szybko się o nich zapomina. Tylko ,że najmna bardzije pasuje do Terminatora.Mroczny rycerz 10 miejsce na imdb prawie 500 tys głosow.Matrix 24 400tys glosow.Nie wiem wogole co Ci się w tym filmie tak podoba.Jesli chodzi np o mnie to takie filmy podobały mi sie jak miałem 10-15 lat. Co ten film ma takiego oprócz Efektów specjalnych .
Przykro mi to mowić ale jezeli ktoś uwaza Ojca chrzestnego za film słaby i nudny a za arcydzieło uznaje Takie coś jak Terminator to pierwsze co przychodzi mi do głowy to to ,że jesteś niepełnoletni.
Powoli mnie zaczynasz denerwować. Rozpocząłem kontynuowanie twoje dyskusji gdyż zauważyłem że się sporo napisałeś więc nie chciałem aby twój 'wysiłek' poszedł na marne. A zaczynasz się powoli robić się ten troll, wypisując że jestem niepełnoletni(21lat), zaczynasz obrażać mój ulubiony film (ja twojego nie obrażam). Co do Terminatora, ja twierdze że absolutnie jest arcydziełem pod każdym względem. Natomiast Matrix i TDK niczym sobie nie zasłużyły na takowe miano. Wysoka pozycja TDK(jest to podróbka) na IMDB jest spowodowana tym że ten film jest nowy, a z reguły takie filmy są wysoko(Toy story3 było w dziesiątce niedawno).
Jestem w ogóle ciekawy jak oceniłeś te filmy Terminatory, Obcy1/2/3/4 i Avatara
Avatara nie oglądałem i nie oceniam ,nie trafiłem niestety do kina na 3D a bez tego słyszałem ,żę nie ma sensu nawet oglądać.Obcy 8 pasażer nostromo oceniłem na mocne 8/10 i uważam ten film za klasyk w tym klimacie, 2 oceniłem na slabe 7 ze względu na sentyment do 1 bardziej już mi się podobała 3 którą oceniłem na mocne 7.Odrazu widać różnice miedzy filmem Camerona a Finchera. Terminator 2 ocenilem na 5 .W przeciwienstwie do Ciebie umiem dać normalną ocenę. Bo oceny 1,2,3 to można dać za film który jest tragiczny a takich to nawet w telewizji nie puszczaja za czesto.Skoro jestes znawca klimatu SF i uwazasz terminatora za arcydzielo tego gatunku.to smiem twierdzic ze na temat dramatow gangsterskich nic nie wiesz skoro oceniles na 2.Taka jest Prawda ze w tym gatunku nie ma lepszych filmow niz OC,Chlopcy z ferajny,czy Scarface.Dla mnie bycie trollem to własnie dawanie takich ocen jak 2 czy 1 bez zadnej argumentacji.Jak bys znał się na filmach wiedziałbyś ,żę pod taką ocene nie podlega tylko czy film mi sie nie podobał czy nie.Twoja hierarchia wartości najwyrazniej skupia się na ilości efektów specjalnych.Zapominasz o takich punktach jak gra aktorska ktora w OC jest Genialna,vide(Brando,Pacino)w 2(Deniro),czy np muzyka, fabuła i genialne dialogi.To własnie Ojciec Chrzestny jest okrzykniety mianem arcydzieła a nie Terminator czy Avatar bo mimo tego ze ma prawie 40 lat ciagle jest na szczytach i z checią ludzie go oglądają.Wybacz ale taka jest prawda odbiorcami ojca chrzestnego są ludzie starsi i to do nich własnie trafia.A co do Terminatora to raczej jest ulubiony film młodego pokolenia jesli chodzi np o moja osobe jak by ktoś mnie spytał o jakis ulubiony film to nigdy w zyciu nie odpowiedziałbym Terminator bo nikt nie odebrałby mnie powaznie.Jesli Chodzi o Mrocznego Rycerza to chociazby dla mnie jest ciekawszy bo trzyma w napieciu.A jezeli chodzi o Matrixa to dla mnie ma ciekawsze efekty i jest bardzo nowatorski i oryginalny .
Ocena 2 dla OC dałem gdyż dla mnie liczy się tylko fabuła, a w tym przypadku jak już wile razy wspominałem jest nuda. Słabe aktorstwo, muzykę, klimat jeszcze zniosę, natomiast nudy nigdy. Nie jestem fanem filmów naszpikowanym efektami specjalnymi (Władca pierścieni - 1, Avatar - 1, Gwiezdne wojny - 4). Akurat fanem dramatów to ja jestem, natomiast filmy gangsterskie w ogóle mi nie podchodzą, może z wyjątkiem Wściekłych psów i Pulp fiction.
''bo mimo tego ze ma prawie 40 lat ciagle z checią ludzie go oglądają'' - wybacz ale tu cię zmartwię, OC leciał nie dawno w telewizji i miał fatalną oglądalność.
ktoś mnie spytał o jakis ulubiony film to nigdy w zyciu nie odpowiedziałbym Terminator bo nikt nie odebrałby mnie powaznie - jak najbardziej by cię potraktowali na poważni, gdyż ten film jest Arcydziełem, nawet zdobył więcej Oscarów niż OC, a bardzo rzadko się zdarza aby film akcji otrzymał taką nagrodę.
Nie wiem co wąchasz albo co odstawiłeś - jeśli w Ojcu Chrzestnym nie dopatrzyłeś się fabuły albo dobrego aktorstwa to chyba pijesz metanol, jeśli zaś nie słyszysz dobrej muzyki to musiałeś chyba brać w dzieciństwie duże dawki aminoglikozydów w połączeniu z Furosemidem... Faktycznie w Terminatorze aktorstwo jest wybitne zwłaszcza w wykonaniu (skąd inąd sympatycznego) Arnolda i drewnianej Lindy Hamilton. Nie - Terminator jest niezłym kinem SF, nawet klasykiem tego gatunku, ale do arcydzieła mu daleko oj bardzo daleko. Wystawienie oceny 1 Władcy pierścieni czy Gwiezdnym wojnom również świadczy o Tobie jednoznacznie.
A czy ja czami nie napisałem wyżej że dla mnie liczy się fabuła. Aktorstwo owszem nie złe ale nie będę z tego powodu dawał zawyżał, mogę najwyżej dać 1 punkt więcej.
Muzyka, dobra czy nie dobra... nawet jej nie pamiętam - czyli nie zrobiła na mnie wrażenia
Arnold, Terminator to jego życiowa rola, spisał się znakomicie i wyobrażam sobie innego aktora na jego miejscu
piotrbimbasik nie musisz się tutaj przechwalać wiedzą, którą nabyłeś z własnych doświadczeń na temat wszelakich używek, bo to świadczy o tobie jednoznacznie
gratuluję "błyskotliwej i celnej riposty" - zaglądnij sobie do wikipedii to a propo "wszelakich używek" wymienionych w moim poście... Tak faktycznie rola Arnolda oskarowa - ta przebogata mimika i kwieciste dialogi.
(choć osobiście bardzo go lubię i cenię jego role tak raczej nazywanie Jego występów aktorstwem to gruba przesada)
owszem gentamycynę domięśniowo w dzieciństwie brałem, Furosemidu na razie nie muszę - ciśnienie mam prawidłowe a nerki wydolne, zamiast metanolu wolę etenol w stężeniu ok 5,6 % w piwie Żywiec.
Terminator 2 NIE jest arcydziełem sf.
Daleko mu to takich filmów jak 2001: Odyseja Kosmiczna, Alien , The Thing ,
Łowca Androidów , Aliens , Alien3 , Matrix, czy Dystrykt 9.
Nie dorównuje także części pierwszej.
Terminator 2 ma u mnie 9/10 ze względu na to, iż jest lekkim kinem rozrywkowym z przełomowymi efektami specjalnymi i całkiem sprawną reżyserią. Nie ma jednak szans w porównaniu z filmami, które wymieniłem. I bądźmy szczerzy -w T2 dobrego aktorstwa nie uświadczysz .
I oczywiście nie rozumiem tej oceny 2/10 dla OC.
Z drugiej jednak strony sam szczycisz się tym, że oceniłeś Władcę Pierścieni i Avatara na 1 a Gwiezdne wojny na 4... To jednak o czymś świadczy...
Daleko mu to takich filmów jak 2001: Odyseja Kosmiczna, Alien , The Thing ,
Łowca Androidów , Aliens , Alien3 , Matrix, czy Dystrykt 9. - tak jest według ciebie, mogę tylko dodać że przed nowym filmwebem Terminator wszystkie te filmy wyprzedzał. Zamknijmy już ten wątek bo trolle Ojca chrzestnego zaczęły go minusować
Nie czytałem tej całej konwersacji, bo uznałem to za zbędne. Zgadzam się z Tobą. W mojej ocenie "Ojciec Chrzestny" zasługuje na 9/10. Dyszkę dałem z sentymentu. Powiem jedno, nie oczekuj, że każdy zrozumie ten film, jakiś podział w społeczeństwie istnieć musi. Ciesz się tylko, że zaliczasz się do inteligentniejszej grupy, a posty takich ludzi ignoruj. BTW. specjalnie stworzyłem profil żeby Ci to napisać. Stronkę przeglądam od 2 lat, nigdy nie bawiłem się w rejestrowanie.
tak się zastanawiam nad dwoma sprawami. Po 1 to czy nie jest tak, że o gustach się nie dyskutuje? A po 2 czy oceniając filmy nie należy brać pod uwage fabuły, gry aktorskiej, muzyki, tego czy mi się podobał? No i po co tworzyć fikcyjne konta i minusować czy plusować wybrane filmy? Film można ocenić tylko raz a poza tym myślałam, że ludziom zależy żeby wiedzieć jak ocenia dany film ogól ludzi, nie tylko jego fani czy jak to mówicie haterzy... Ja oceniam Ojca na 10 ale nie zależy mi by miał ogólną ocene 10 czy 7 chciałabym żeby każdy człowiek ocenił go raz biorąc pod uwagę wszystkie te sprawy i wiedzieć jak ogólnie go oceniają ludzie. Taki przekrój przez społ można powiedzieć.