1. Co to były za paczuszki które Paulie dostał na weselu od Cicciego, a potem go za to wyzwał. W TV paczki tłumaczone na "kanapki"
2. Co to za okropny hałas gdy Clemenza przychodzi do domu Sonnego? Brzmiało jakby spadł za schodów czy co.
3. W co Michael strzelał u Clemenzy? Chyba nie w ścianę (pani Clemenza by ich zabiła)
4. Czemu Clemenza okleił tylko rączkę i spust? Przecież Michael wyjmował broń z kibelka na oślep i NA PEWNO dotknął też jakąś inną część guna
5. Czym były dźwięki pociągu, które narastają chwilę przed śmiercią Solozza?
6. Czemu na Sycylii Fabrizzio musiał tłumaczyć w rozmowie Michaela z Vitellim? Przecież Michael gadał z Solozzem po włosku
Oho i najgorsza zagwozdka.
7. Chronologia. SPOILERY!!! Sonny ginie w 1948 roku. Niedługo przed tym Connie jest w ciąży i obrywa od męża. Chrzest dziecka Connie jest w 1950 czyli mniej więcej się zgadza. Ale teraz najważniejsze. Przed chrztem Michael gada z ojcem i mówi o swoim 3letnim synu. Czyli tak: gdy mały Anthony miał 3 lata Michael Rizzi miał kilka miesięcy. Wychodzi na to, że Anthony urodził się w 1947 roku. Niemożliwe. Solozzo i McKluskey zginęli na początku 1946 roku. Michael wyjeżdża na Sycylię. Tam żeni się z Apollonią, która wkrótce ginie i już jako jej mąż dowiaduje się o śmierci brata (na Sycylii). Czyli Michael w 1948 roku (około lata) siedzi jeszcze na Sycylii. Gdy ponownie spotyka Kay mówi, że już rok jest w domu. Czyli najwcześniej mogli się spotkać w 1949. Czyli Anthony powinien mieć najwyżej roczek podczas chrztu Michaela Rizzi. Lub w ogóle nie istnieć. A już na pewno powinien być młodszy od młodego Rizziego, bo Connie była już w ciąży gdy Michael był na Sycylii. Moją wersję potwierdza jeszcze to, że w 1958 roku była I komunia św. Anthonego, którą przyjmuje się w wieku 8-9 lat. Więc WTF?!
W wikipedii teraz wyczytałem o Vito, że "Umiera na atak serca podczas pracy przy ogrodzie 25 czerwca 1955 roku." co widzi 3 letni Anthony. :O
Jak wszyscy wiedzą Wikipedia nie jest pewnym żródłem informacji a może po prostu Anthony był jeszcze przed 4 urodzinami ale urodził się na pewno w 51r ponieważ podczas komunii w 58r. ma 7 lat.
7. Rzeczywiście trochę namieszane jest nie zmienia to faktu że Connie miała dwóch synów wiec w momencie gdy ginie Sonny była w ciąży z pierwszym a Michael jest chrzestnym drugiego syna. Na zdjęciu zbiorowym z drugiej części można zobaczyć dwóch synów Connie i Anthonego i różnica wieku między nimi wydaje się być prawidłowa. Czyli tak, pierwszy syn Connie rodzi się w 49roku , Vito zaraz po śmierci Sonnego zwołuje spotkanie wszystkich bosów po którym wraca Michael czyli koło 49 roku Michael spotyka Kay w 50r. Mały Anthony rodzi się w 51 roku w 55 roku umiera don Vito Chrzest małego Michaela (nie ma nawet roku) i załatwienie 5 głów oraz męża Connie 55/56rok Komunia 58r mały Anthony ma 7 lat. Pamiętaj że 8-9 lat ida dzieci u nas w tamtych czasach i w tradycji włoskiej może było to szybciej mały Anthony poszedł do I komunii w wieku 7 lat. A może życzył sobie tego sam Michael żeby mieć pretekst do nieformalnego załatwienia paru spraw...
Poniżej link do stronki na której znajdują się zdjęcia rodzinne Corleone w raz z wiekiem osób na zdjęciu:
http://www.thegodfathertrilogy.com/family.html
Tu i tak jest błąd bo książka głosi, że Vito wyszedł za Carmellę w wieku 18 lat, kiedy to miała lat 16. Więc nie dzieli ich 5 lat jak na tej stronie, a tylko 2
Witam.
Na wszystko Ci niestety nie odpowiem a to co napisze to i tak tylko moje przypuszczenia.
3. Wydaje mi się że nie było to w domu Clemenzy tylko u Corleone. Zauważ że jak Michael decyduje się na zabicie Solozza wszyscy są właśnie u Corleone i raczej właśnie tam Michael strzela. A do czego?? A czy to ważne:) Do czegokolwiek, tarczy, puszek, materaca...
4. Nie wszystko musi być pokazane. Po wyciągnięciu miał czas na to żeby wytrzeć części nie oklejone, natomiast po zabiciu nie miał na to czasu a wtedy dotykał tylko oklejonych.
5. Metro...?
6. Michael urodził się w Stanach i słabo rozmawiał po włosku. Podczas rozmowy z Solozzem też przestaje mówić po włosku i zaczyna po angielsku( widać że mówienie po włosku sprawia mu trudność). Poza tym na Sycylii występuje osobny dialekt którym być może Michael w ogóle nie potrafił mówić. Mogła to być też poza żeby zaimponować staremu Włochowi. W momencie gdy ochroniarz tłumaczy to co mówi Michael wygląda na kogoś ważnego... I jeszcze jedna rzecz Al Pacino zupełnie nie umiał mówić po włosku podobnie jak tańczyć i prowadzić samochód. Wycztałem to ostatnio z jakiegoś wywiadu z nim.