Rewelacyjny tylko tak mogę określić ten film ! Musze przyznać że przypadkiem przeczytałem książkę. Akurat nie miałem co czytać. Nie za specjalnie mnie wciągnęła ale się spodobała. Jeśli chodzi o film to nie popsuli niczego. Zostało przedstawione wiele wątków zawartych w książce. W filmie nie zostały przedstawione losy Johnny'ego tak jak w książce ani Lucy kochanki Sonny'ego. W sumie wybrali to co najważniejsze i to dobrze bo gdyby chcieli przedstawić wszystko to film mógłby trwać nawet półtorej godziny dłużej. Świetna gra aktorska, biorąc pod uwage że niemal wszyscy aktorzy grający w filmie zyskali potem między narodową sławę. Dobry scenariusz i reżyseria. Dobrze dobrana muzyka. Z filmu jak i książki płynie wiele prawd i nauk to musze przyznać ze wiele rzeczy zmusilo mnie do myslenia. Po trzydziestu latach przedstawili gre która również im się udała. Polecam ten film nie tylko wielbicielom gangsterskich porachunków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Tak popieram ! A czytałaś może książkę ?? Tak wątek Michaela bardzo fajnie został przedstawiony. Ale dałem 9 na 10 nie widziałem filmu który mógłby zasługiwać na 10/10. Pozdrawiam :-)
Tak czytałam jest równie rewelacyjna jak film, bo jest przedstawionych kilka wątków który nie ma w filmie. Fajnie przedstawiono też Ala Neri w filmie było go bardzo mało.
Jeśli chodzi o Ala to w filmie nie wypowiedział ani słowa. Dopiero w 3 części miał nieco większą rolę. Jeszcze chce zwrócić uwagę na role Marlona Brando. Jest rewelacyjna ! Aktor wielkiego formatu ! Polecam również inne książki Maria Puzo : Głupcy umierają, Czwarty K. Sycylijczyk. Pozdrawiam :-)