Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574176
9,1 74 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Krok po kroku.

ocenił(a) film na 4

Po pierwsze: fatalne zdjęcia, wiem że to stary film, ale na przykład równie starszy, aczkolwiek fatalny film pt. "Plan 9 z kosmosu " (uznany za najgorszy film wszech czasów - więc śmiem porównywać!) miał lepsze zdjęcia, a warto dodać, że powstał 13 lat wcześniej.
Po drugie: Al Pacino wcale taki nie wspaniały (patrz: "Zapach kobiety"), Marlonie Brando nie wspominając (patrz: "Tramwaj zwany pożądaniem"). I nie brońcie ich mówiąc, że to inne role - chodzi o sam środek wyrazu postaci.
Po trzecie: wcale nie wybitna reżyseria Francisa Forda Coppoli, po prostu nie zapanował nad bałaganem (patrz: "Dracula" czy "Czas apokalipsy" - to są jego arcydzieła!)
Po czwarte: o mafii opowiada się tak jak to zrobił Brian De Palma w "Nietykalnych" (Sean Connery przeszedł sam siebie o Robercie De Niro nie wspomnę!)
A po piąte: ilu z Was przeczytało książkę Maria Puzo będącą pierwowzorem filmu? To jest prawdziwa historia rodziny Corleone!

ocenił(a) film na 9
Brandis

prowokacje na ogół są śmieszne,ale ta jakoś mnie nie rozbawiała

ocenił(a) film na 10
Brandis

błagam nie odpowiadajcie na ten temat już więcej bo te 4 argumenty są mocna naciągnięte (nie mówie o 5)
Po pierwsze zdjęcia to arcydzieło
Po drugie: za co Brando dostał Oscara i co przetarło drogę Alowi do jego obecnej pozycji w świecie filmu
Po trzecie Coppola dostał Oscara za scenariusz do Ojca a sam film jest do dziś uwarzany za jeden z najlepszych, a jak by to zrobiono bez dobrego zgrania ekipy
Po czwarte De Palma bardziej skupia się na ostrości swoich filmów co genialnie zrobił w Człowieku z Blizną (a w Nietykalnych nie było kilku faktów historycznych jak np.to że Ness dowodził grupą złożoną z 30 ludzi, a nie 4 i film w ogóle nie opowiada o jego stosunkach rodzinnych jak jego rozwód, a sama jego biografia (na której wzorowano Nietykalnych) jest podobno nieźle naciągnięta) a Coppola opowiada stosunkach rodzinnych mafii
Po piąte: a tu się nawet zgodzę ale nawet po obejrzeniu filmu genialnie się czyta książkę (jestem na etapie jej czytania)

ocenił(a) film na 7
Brandis

nic nie powiem oprócz tego że ostatnio bardzo dużo idiotów się namnożyło

ocenił(a) film na 10
Brandis

Przeczytałam już dawno. Potem obejrzałam film. Rzadki przykład ekranizacji lepszej od książkowego pierwowzoru...

Brandis

brandis czemu gdy cię widzę to chce mi sie wymiotować!? Twoje argumenty są wręcz żałosne. A teraz się przyznaj to tylko prowokacja bo jakoś nie mogę uwierzyć ze ktoś jest takim idiotą.