Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574674
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Wiadomo Mario Puzo "Ojciec Chrzestny", tej książki przedstawiać nikomu nie muszę, ma na mojej półce z książkami ma swoje specjalne miejsce. Ale ja nie o tym. Ostatnio dowiedziałem się, że są dwie kontynuację książkowe "Godfathera", więc zacząłem szukać i rzeczywiście (ku mojemu zdziwieniu) znalazłem. "Powrót Ojca Chrzestnego" i "Zemsta Ojca Chrzestnego" autorstwa Marka Winegardnera. Zastanawiam się nad ich kupnem, ale wcześniej chciałem zapytać czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi książkami i jeśli tak, to jak je ocenia? Warto je przeczytać? Oczywiście logiczne jest, że będą gorsze od pierwowzoru, ale samo to, że ktoś podjął się napisania tego już świadczy o dużej odwadze. Jednak najbardziej chcę wiedzieć, czy nazywanie tego kontynuacją nie jest nadużyciem... Niech ktoś kto to przeczytał się wypowie, bardzo proszę. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Dances_with_Life

"Powrót ojca chrzestnego" jest przeciętny. Są momenty wciągające, ale jest ich stanowczo zbyt mało. Poza głównym wątkiem fabularnym mamy wiele innych, z których większość jest niezbyt interesująca, jak np. losy córek Santina. Przynajmniej ja mam takie odczucia, mimo to kup, jeśli jesteś fanem powieści Puzo i filmu Coppoli.

Z "Zemstą ojca chrzestnego" sprawa ma się inaczej. Tutaj wielowątkowość można zaliczyć na plus. Tę pozycję przyjemnie mi się czytało i muszę przyznać, że mnie wciągnęła. Jeśli przebrniesz przez "Powrót...", to "Zemsta..." mile Cię zaskoczy.

Poza tymi dwiema pozycjami jest jeszcze jedna książka, której akcja rozgrywa się podczas pobytu Michaela na Sycylii, jej tytuł to "Sycylijczyk". Nie czytałem, więc nie wiem, jaka ona jest.

Nom "Sycylijczyka" też napisał Mario Puzo, więc zapowiada się dobrze, jednak jest jedno "ale". Książka kosztuję ponad 120zł! Nie wiem o co chodzi za bardzo. Tutaj są aukcję z Allegro.

http://www.allegro.pl/item854701573_mario_puzo_sycylijczyk_wydawn_albatros_unika t.html

http://www.allegro.pl/item856020969_mario_puzo_sycylijczyk_twarda_oprawa.html

http://www.allegro.pl/item854701547_mario_puzo_sycylijczyk_twarda_oprawa_unikat. html

Nie ma nigdzie nic tańszego?:D Co to za jakieś unikaty? Książka jak książka a kosztuje tyle, że mógłbym sobie zamiast jednej tej kupić 5 innych...

użytkownik usunięty
Dances_with_Life

Po prostu wyczerpał się nakład i nie został wznowiony, stąd ta cena. W żadnej księgarni raczej już tej pozycji nie dostaniesz, pytałem się równeiż w Empiku i też nic. Jedyna szansa, że uda Ci się nabyć ją po niskiej cenie w antykwariacie, albo w jakiejś bibliotece będzie do wypożyczenia.

Przeczytałbym sobie tego Sycylijczyka strasznie, ale nie wiem czy go gdzieś dostanę:/

Dances_with_Life

Sycylijczyk również bardzo wciągający, a taniej nistety nie znajdziesz. Wszystkie egzemplarze, nawet w antykwariatach kosztują od 100zł w górę. Chyba że książka jest dosyć znioszczona, wtedy bedzie taniej. Ja swój egzemplarz dałem 150zł.

Co do innych książek Puzo, muszę polecić 'Głupcy umierają'. Nie jest ona o mafii ale to po prostu arcydzieło! Jeśli lubisz Mario Puzo to zdecydowanie polecam. Czytałem jego wszystkie książki i jedyną jaką odradzam jest 'Czwarty K'. Nie doczytałem jej nawet do końca. Po prostu nuda...