Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574733
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Witam, mam pytanie i prośbę, jeżeli znacie jakieś książki o mafii, włoskiej lub tej w Ameryce, to podajcie tytuly. na wiki i w googlach ciezko znalesc, procz wykazu ksiazkowego ze sklepu internetowego,a nie chce mi sie przegladac forum jezeli juz ten temat byl:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
DonVitoCorleone

"Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia" napisana przez samego Josepha Pistone, czyli agenta, który pod pseudonimem Donnie Brasco inwigilował mafię. Bardzo ciekawa lektura. Do tego można jeszcze dołożyć "The Way of the Wiseguy" tego samego autora. Jeśli interesuje Cię także współczesna mafia, to zainteresuje Cię i "Gomorra" Roberta Saviano. A na koniec oczywista oczywistość: wszystkie książki Mario Puzo.

ocenił(a) film na 10
koorchacheck

dzieki:). Tych dwoch pierwszych nie znalem. Ja wypatrzylem, gdyby kogos ciekawilo, "Mafia: historia cosa nostry" Maud Webstera, "Ojciec Chrzestny. Lucky Luciano i tajemnice amerykanskiej mafii", "Mafia na wojnie. wspolpraca wielkich gangsterow z aliantami", "Mafia" Gabor Gellert, "MAfia amerykanska. encyklopedia, Carl Sifakis, "Wrogowie publiczni" Bryan Burrough. milego czytania:)

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

Napiszę cokolwiek ażeby tematy trolli wypadły poza pierwszą dziesiątkę. A więc: film świetny ,genialne aktorstwo (Brando, Pacino), świetna muzyka oraz niepowtarzalny klimat. Film ten wytrzymał próbę czasu do dziś stanowiąc niedościgniony wzór kina gangsterskiego. :)