Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574674
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Mafia

ocenił(a) film na 9

Zrobili już grę Godfather. Zrobili już grę Scarface(porażka ale jest).
Fajnie gdyby zrobili film na podstawie gry Mafia. Kto grał ten zrozumie. Miodny klimat i scenariusz tej gry sprawiłyby że mógłby powstać fantastyczny film. Dla mnie Mafia jest odpowiednikiem filmowego Ojca Chrzestnego. Proszę o komentarze!

ocenił(a) film na 9
Maticzek

Acha, ostatnio nawet też o tym myślałem. Przecież mafia aż prosi się o ekranizację. Genialna gra. Klimat z Ojca Chrzestnego, zgadzam się. Mafia to moja gra nr 1.

Z kolei GTA nawiązuje do Scarface, szczególnie Vice City. Gra "Scarface" rzeczywiście słaba. Przeszedłem niedawno, ale byłem już nią poprostu zmęczony.

ocenił(a) film na 9
Uzi

Kiedyś sobie marzyłem że zekranizuje Mafię :D Myślę że gdyby taki film stworzył jakiś genialny reżyser np. De Palma, Coppola, to by miał 10 miejsce na Filmwebie co najmniej :)

ocenił(a) film na 9
Maticzek

"Kiedyś sobie marzyłem że zekranizuje Mafię :D"

Wiesz, że ja też o tym marzyłem. Scenariusz to wziąłbym kilka misji z gry. Góra 2,3.. Na bank byłaby ta na porcie, z tymi mewami.. Co trzeba było zabić kolesia, a on schował się w jakimś magazynie.. i lokomotywą bramę się rozwalało.. Ale by był film, klimat chamsko skopiowałbym poprostu z gry. Tylko daj mi te 20-30 mln...

ocenił(a) film na 9
Uzi

Ja bym w filmie widział sceny z motelu,pizzeri,masakra na statku,podziurawionego kolesia przez Pauliego,Omertę no i oczywiście masakra w muzeum. Tylko trzeba pomyśleć kogo obstawić do roli Tommiego,Sama,Pauliego,Salieri...

ocenił(a) film na 10
Maticzek

Przyznam się, trudno powiedzieć które misje by odrzucić, bo większość jest waznych. Na pewno pierwsza, czyli Propozycja nie do odrzucenia. Druga, czyli uciekinier też, ale bym usunął bym kursy taksiarskie. O imprezie koktajlowej(Tunig fur ludzi Morello) mozna by tylko wspomnieć. Wyścig mozna sobie darować. Wątek z Sarah, oraz zemstę na huliganach na pewno zamieścić(w zemście ginie syn polityka, co później będzie miało kosekwencje). Dziwkę skrócić praktycznie do ważnej rozmowy z Frankiem i aktu łaski
Tommy'ego. Misja ksiądz była krótka, a także ważna. Misję 9, czyli wycieczka na wieś odpowiednio skrócić, aby uchwycić tylko wątek zdrady. Misja Omerta to wręcz obowiązek. Misje włamania u prokuratora, oraz świetny interes można pominąc, lub tylko wspomnieć o nich. Zamach na Dona i Wszystkiego najlepszego są ważne, aczkolwiek można je zgrabnie skrócić. Śzczęściarza także. Problem może być przy śmietance na kawie(które zakończenie tej misji wybrać? Na moście, czy na lotnisku, bo oba były świetne. Kampania wyborcza, czyli likwidacja polityka na statku też można troszeczkę skrócić. Trudno mi ocenić co z misją "Chwila Relaksu". Napad na bank też można uciąć. Za to więcej czasu poświęcić na wielki finał - Śmierć sztuki.

Tyle że wtedy film może być trochę przydługi, w dodatku będą oceny że wszystko jest zerżnięte z gry. Choć niewatpliwie jako fan tej gry ucieszyłbyum sie z filmu.

ocenił(a) film na 9
Santino

Albo jakby zrobili serial na podstawie gry :D Ja bym dodał jeszcze wspinanie się na szczyt Salieriego, przyjaźń z Morello i wspólne zabicie Dona Peppone,który został wzięty pod uwagę na początku którejś z misji

ocenił(a) film na 9
Maticzek

Nie zdarzyła się jeszcze dobra ekranizacja gry komputerowej i raczej ten stan rzeczy się prędko nie zmieni.
Podejrzewam, że gdyby gra "Mafia" powstała, to stałaby się tylko profanacją tej świetnej gry.
Nie ma na świecie:
a) reżyserów
b) scenarzystów
c) producentów
Dzięki którym taki film mógłby odnieść jakikolwiek sukces artystyczny (komercyjny też - w dobie Transformersów i coraz to nowych podobnych gniotów - bynajmniej nie jest taki pewny).
Coppola to emeryt, Scorsese bez formy, De Palma to już w ogóle ostatnio dno, a wśród młodych, zdolnych reżyserów (tacy - z rzadka, bo z rzadka - też się zdarzają) nie ma specjalisty od kina gangsterskiego - ten gatunek jest już wyeksploatowany i umiera właśnie śmiercią naturalną (nie pomagają nawet próby reanimacji Scorsesego; rzekłbym - wręcz przeciwnie i niech "Gangi Nowego Jorku" świecą tu przykładem).
Dajcie gangsterskiemu odłamowi kina odejść w spokoju.

ocenił(a) film na 9
_Ja_

No to niestety prawda. Lata świetności mają już za sobą. Ale pomarzyć wolno. Przypuszczam, że gdyby zekranizowano grę w roku np. 1970-80 to niewatpliwie byłby sukces na skalę Scarface czy Godfather

ocenił(a) film na 10
Maticzek

Haha. Tylko ze wtedy nikt nie myslal o grach na comodore a co dopiero taki hit jak Mafia <lol>

ocenił(a) film na 9
ksg666

Nie to miałem na myśli. Wiem że wtedy nie było komputerów ale fajnie jakby wtedy zrobiono scenariusz do filmu

Maticzek

"nie pomagają nawet próby reanimacji Scorsesego; rzekłbym - wręcz przeciwnie i niech "Gangi Nowego Jorku" świecą tu przykładem"
Stawiam wino przeciwko jabolowi....eee wróć Infiltracje przeciwko "Gangom..." że Scorsese ma jeszcze pare pomysłów w zanadrzu. Co jak co chłopaki można się śmiać że dostał Oscara, ale słaby film to nie jest bezapelacyjnie.

ocenił(a) film na 9
wieslaw

Przyznaje się że "Gangów" nie oglądałem ale za to widziałem Infiltrację i mogę powiedzieć, że to niezły filmną . Za to De Palma ze swoją "Czarną Dalią" może się schować

ocenił(a) film na 10
Maticzek

Też se myślałem o ekranizacji Mafii ale ten film nie powstanie.
Byłby za drogi a po drugie teraz się już takich filmów nie robi.

ocenił(a) film na 10
Kain

Tak przy okazji:
To prawda że Gra Scarface się zaczyna tam gdzie kończy się film, i Tony nie umiera??

ocenił(a) film na 9
Kain

Tak to prawda ale gra mija się z celem. Twórcy chcieli przede wszystkim zarobić a nie patrzeeć na jakość. Gra jest kiepska, a kupiłem ją tylko ze względu na to że jestem fanem filmu. Jaki sens miałoby życie Tonego skoro wszystkich swoich bliskich zabił. On po prostu nie miał prawa przeżyć! Sama
gra jako strzelanka jest słaba. Tym, którzy chcą dobrej strzelawy TPP w klimatach Scarface polecam GTA:Vice City. Choć i tak wydaje mi się, że mało kto tej gry nie zna.

ocenił(a) film na 10
Maticzek

POWSTANIE MAFIA 2!!!
Zapewne pierwszym który to mówi nie jestem, ale są oficjalne potwierdzenia na to że będzie Mafia 2. Akcja będzie się działa w Latach 40-50. Są pierwsze screeny na www.idg.pl.

ocenił(a) film na 9
Kain

Nie ma nic lepszego niż lata 20-30.. Prohibicja, Capone to były czasy. Klimat nie do podrobienia..

ocenił(a) film na 9
Uzi

Dokładnie. A ci panowie w garniturach... Dziś obejrzałem Psychozę. Widziałeś może Uzi? Jednak najlepsze horrory to są czarno-białe. Najlepszy przykład-Nosferatu. Aż do tej pory jak pomyśle o tej scenie finałowej to mnie ciary przechodzą. Zapomniałem, że to forum Godfather:) Ale na innych nie odpisują;)

ocenił(a) film na 9
Maticzek

Wszyscy siedzą na forach filmów z czołówki. Więc offtop na całego. Coś słabo studiowałeś moją listę. Psychoza to moja czołówka. Niesamowity film. Najlepszy horror. Drugi to Lśnienie.

ocenił(a) film na 9
Uzi

;]

ocenił(a) film na 10
Uzi

Z dobrych horrorów to jeszcze "Coś" Carpentera.

Kain

"Coś" jest bardzo niedoceniane na filmwebie za to "Lśnienie" wywindowane maksymalnie choć ja tam wielu strasznych elementów poza facjatą Jacka nie widze. Klimat Cosia jest genialny, fenomenu Lśnienia jako horroru nigdy nie zrozumiem. Dla mnie to studium szaleństwa głównego bohatera. Rozpatrywany w takich kategoriach film faktycznie jest rewelacyjny. Ja się nastawiłem na kino grozy i zawiodłem się na całej linii.

ocenił(a) film na 9
wieslaw

Zauważyłem, że trzeba napisać coś złego na super film w temacie by mieć sporą liczbę odpisów. Nikt nie będzie pisał na 265 temacie, że Scarface jest fajny itp. itd. Albo trzeba zrobić jakieś głosowanie "który film lepszy" albo ankietę. A w związku z horrorami to moje top5
1. Psychoza
2. Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną (ta z 1974)
3. Alien
4. Nosferatu-symfonia grozy.
5. Halloween
Przyznaję się, że nie oglądałem jeszcze Lśnienia i Koszmaru z Ulicy Wiązów ale najlepsze jeszcze przede mną

ocenił(a) film na 10
Maticzek

A żebyś wiedział że jak podrosne to zrobie taki film przyrzekam ze to zrobie...

ocenił(a) film na 10
Maticzek

ja na pewno w pierwszej kolejnosci bym wzial do filmu misje w kosciele.to bylby dopiero klimat