Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574624
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Chcialbym sobie kupic wlasnie ta ksiazke, ale mam male pytanie, czy ksiazka Mario Puzo obejmuje tylko film Ojciec Chrzestny (czesc pierwsza), czy w ksiazce zawieraja sie wszystkie 3 czesci Ojca Chrzestnego? Prosze o w miare szybka odpowiedz.

Dances_with_Life

Tylko czesc pierwsza.Za to gwarantuje ci ze sie nie rozczarujesz kupnem ksiązki.Swietna ksiązka

adrian90_2

W takim razie skoro tak mowisz, zdecyduje sie na kupno tej ksiazki, bo bardoz chcialbym ja przeczytac, w koncu 30zl to nie majatek.

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

część druga też jest zawarta w książce chodzi tutaj o młodość Don Vito.

ocenił(a) film na 10
Max

A poza tym inne historie, których nie udało się oddać w filmie. Jeśli w filmie coś było niejasne to na pewno książka to wyjaśni.

tommy_34

To fajnie, jednym slowem warto kupic ksiazke, wiec tak tez zrobilem, teraz tylko czeka az przyjdzie, nie moge sie doczekac:-)

ocenił(a) film na 9
Dances_with_Life

nie będziesz żałował,jeśli podobał Ci sie film to książka jest jeszcze lepsza ;-)

fenix

Wierze, wierze Wam i dlatego zdecydowalem sie na zakup:) Nie ma to jak ksiazka, i nigdy film nie bedzie lepszy od ksiazki, ale fajnie ze jest i taki srodek przekazu:) Jak bede czytal ksiazke to chyba w tle puszcze sobie delikatnie muzyke z Ojca Chrzestnego, tylko tak cichutko, zeby mozna bylo sie skupic na czytaniu:) Moze bedzie fajniejszy efekt. A co do uzytkownika Rogosh to najlepiej takich olac i nie zwracac na nich kompletnie zadnej uwagi.

Dances_with_Life

Tak się złożyło, że Ojca Chrzestnego (i nie tylko) wziąłem sobie jako temat maturalny. Co do książki to trzyma poziom tak samo jak film. Jest w niej dużo więcej informacji o bohaterach m.in. consigliori, caporegime, Johnny Fontane, Nino Valentim. Jest też dużo różnic, o których nie będę pisał żeby Ci nie popsuć czytania. Ja niedługo książkę kończę. :)

k4c5er

A moglbys napisac mi jak brzmi dokladnie twoj temat maturalny?

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

Ej ,ale to nie jest książka z obrazkami, więc nie ma sensu żebyś ją kupił. Chyba nie będziesz oglądał tylko okładki?

Chemichael_2

Co za debil... jesli chcesz wiedziec to ksiazke juz kupilem i jestem pod jej ogromnym wrazeniem!!! Mario Puzo odwalil kawal dobrje roboty. A ty lepiej zamilcz na wieki kretynie. Nie podobal ci sie film to po cholere tu siedizsz? ile masz lat? 10-12? To nie dziwie sie, ze nie zrozumiales tego filmu ize byl on dla Ciebie nudny, wypad stad ogladac swoje "arcydizela". Boze widzisz i nie grzmisz.

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

Jesteś pod wielkim wrażeniem obrazku na okładce?

Chemichael_2

W przeciwieństwie do Ciebie niektórzy na tym forum potrafią i lubią czytać książki... Niestety dla Ciebie sztuka czytania książek jest rzeczą obcą, bo po co czytać skoro mamy teraz internet i filmy prawda?! Nie wiem co ty robisz na tym forum naprawde...

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

Kurwa, adam75001 dlaczego przez takich debili jak ciasteczkowy potwór szufladkujesz 12 latków. Ja mam 15 lat( niedługo 16) i Ojciec chrzestny jest jednym z moich ulubionych filmów ( nie ulubionym bo takim jest ,,12 gniewnych ludzi'' i ,,Serpico'' z Alem Pacino''). Jednak kiedy miałem 12 lat już uwielbiałem Ojca chrzestnego i znam naprawdę wielu 12 latków którzy ten film naprawdę lubią. Tak więc proszę przez pojedyńczych idiotów nie obrażać 12 latków bo są też tacy którzy znają się na kinie bardziej niż niektórzy 20 latkowie ( osobiście znam dwóch takich).

Co do książki to jest genialna pod każdym względem, przeczytałem ją dwa razy. Nie potrafię powiedzieć czy lepszy jest film czy ksiązka bo to zupełnie bez sensu i nie możliwe. I książka i film są arcydziełem w swoim gatunku.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Christopher_Moltisanti

Ty 15 letni gówniarzu nie przeklinaj ,bo zaraz powiem twojej mamie jak ładnie się odzywasz na forum i będzie lanie paskiem po tyłku. No tak. Dużo dzieciaków lubi ten film ,bo każdy z nich lubi oglądać strzelających do siebie gangsterów, no i to takie modne dziś ( w końcu teraz każdy 15 latek jest wielbicielem amerykańskiej klasyki).

ocenił(a) film na 10
Chemichael_2

Jak widać po twoim ilorazie inteligencji nawet 10 latek potrafi włączyć komputer jednak nie każdy potrafi zrozumieć Ojca chrzestnego, a szczególnie ty.

Christopher_Moltisanti

Tak przepraszam, zle sie wyrazilem chcialem powiedizec, ze wiekszosc mlodych (ale nie wszyscy) ludzi po prostu nie jest w stanie zrozumiec niektorych filmow bo do tego nie dojrzali. A do Caisteczkowego Potwora nie ma co pisac bo to jeden z tych co nie maja co robic w chcaice i szukaja zabway w internecie, ale najlepiej ich olac wtedy nie beda mieli satysfakcjie z siebie.

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

Ja wiem ,że wasze jedyne hobby to siedzenie na filmwebie i bycie wielkimi nastoletnimi fanami amerykańskiej klasyki. Jednak naprawde nie ma sensu na siłe oglądać tych filmów po to żeby się pochwalić swoim najlepszym przyjaciołom ( z filmwebu). Pozatym filmy gangsterskie mają ograniczenia wiekowe. Więc jak jeszce raz obejrzysz taki film to powiem twojemu tacie, a jak on cie przełoży przez kolano to tyłek będziesz miał czerwony.

Chemichael_2

Ale ty jestes pojebany!!! Po pierwsze jestem dorosly, a po drugie o co ci chodzi z tym "na sile"? Popierdolony debilu zamkinj morde bo ja nic na sile nie ogladalem, a Ojca Chrzestnego czytalem i ogladalem z przyjemnosci, a nie na sile!!! Co za frajer, rece opadaja naprawde. Skad sie takie pojeby jak ty biora na tym swiecie?