Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574733
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Pomoc do matury

ocenił(a) film na 10

Za 2 dni ustna a ja jeszcze nie mam nic totalnie zrobione. Robie prezentacje i przy okazji z ciekawosci jak interpretujecie i mozecie wyjasnic slowa Puzo: "Zawsze chciałem pokazać mafię jako metaforę Ameryki. I mafia, i Ameryka mają swe korzenie w Europie"

Z grubsza wiadomo ale tak głębiej? I w ogóle czy dobrze rozumuje, dzieki z góry za pomoc ;)

ocenił(a) film na 8
ksg666

to głupota porywać się na interpretacje jakiegoś frazesu. Nie widzisz jak proste jest to powiedzenie Puzo?. Co Ty chciałbyś tu interpretować... Bardzo nie lubię jak ktoś doszukuje się symboli na siłę i kazuistycznie wmawia sobie głębie pewnych powiedzeń, twierdzeń.

ocenił(a) film na 10
formyown

Dobra wiem xD Jeszcze 1 głupie pytanie jak poprawnie wymawiać Duvall? "Diufal"?

ksg666

wymawia sie normalnie duwal z akcentem na pierwsza sylabę. "u" powinno brzmieć jak połączenie "u" i "y" ale jak powiesz normalnie duwal to tez bedzie ok.

ocenił(a) film na 8
ksg666

teraz przeczytałem mój komentarz i myślę, że mógł być nad wyraz ostry, mogłem oględniej go napisać, wybacz. Ja po prostu wybrałbym coś zawierającego głębie albo jakiś temat rzekę(taki, o którym można gadać długo i dużo wniosków wyciągać).

ocenił(a) film na 10
formyown

Co za mendy nie przygotowywałem się wogóle i została mi 1/4 a tu koniec... A miało być tak że mówią jak sie czas kończy ;/ Tak czy siak dali mi 95% xD Zważając na to że nie miałem prezentacji wogóle a konspekt napisałem 2h przed w informatycznej sali to nawet nawet ;D