Targnęło mną wielkie rozczarowanie po obejrzeniu "The Godfather" mimo wszystko wstrzymalem sie od oceny... wstrzymałem sie tylko dlatego że film zbiera tak pozytywne komentarze (ocena mówi sama za siebie) że wystawienie filmowi oceny 3/10 było by naprawde zbyt ignoranckim podejściem do twórców tego materiału... Aczkolwiek wynudziłem sie na filmie, czasami nie łapałem o co chodzi (nie moglem zapamietac wszystkich postaci)i moze dlatego takie podejscie.. Nie skrzywdze tego filmu niską oceną bo widocznie jest dobry skoro tak ludzie za nim stoją... ale w moje gusta nie trafił... Być moze za duzo naczytałem sie przed filmem komentarzy z FilmWeb'u i zbyt wiele od niego oczekiwałem... być może. Mam całą sage.. wiec obejrze jeszcze czesc II i zobaczymy co w tedy powiem.
Już mysłałem, że kolejna prowokacja, ale na szczęście nie. Najwidoczniej to nie Twój gust, zdarza się. Mnie się podobał. Moim zdaniem możesz ocenić film na 3/10. Wiele osób zachwyca się "Żywotem Briana", a dla mnie zasługuje tylko na 1/10. Wątpię, czy część II "Ojca Chrzestnego Ci się spodoba.
W koncu kometarz na poziomie kogos komu dany film sie nie podobal!!! Powiedzialbym, ze jest to najlepszy taki komentarz na FilmWebie z jakim sie spotkalem!!!! Bravo MadMan!!! Nie podobal ci sie, ok, grzecznie to powiedziales, bez zadnych komentarzy tupu DNO, do dupy itp. w dodatku, co mnie zaskoczylo nawet nie chcesz oceniac tego filmu skoro go dobrze nie zrozumiales, ani jak sam powiedziales nie pamiteales wszystkich aktorow, tak trzymaj, masz moje pelne uznanie. A jesli moze jednak film chociaz troche ci sie podobal to polecam przeczytac ksiazke, a pozniej obejrzec jeszcze raz caly film, gwarantuje,ze efekt bedzie znacznie lepszy. No i spokojnie mozesz dac temu filmowi ocene 3/10, skoro tak uwazasz nikt nie bedzie mial pretensji, ja go oceniam jako arcydzielo 10/10, ale zdaje sobie sprawy, ze nie kazdy musi tak myslec. Bravo dla MadMana!!!!!!!!!!!!! Wiecej takich uzytkownikow.
P.S. Mam male pytanie, lubisz tematyke Gangsterska, wiesz Mafia, Wojna Rodzin Mafijnych itp.? Bo zauwazylem,ze ludziom, ktorym nie podobal sie ten film, nie przepdaja za klimatem Mafii, Gangsterki itd. Ale to takie moje spostrzezenie, moge sie mylic.
Ojej, dziekuje "adam75001" za zrozumienie... Zadnego z wymienionych Twoich pozycji nie oglądałem (chyba ze ogladalem a nie kojarze po tytułach, a tak oczywiscie tez moze byc) Nie mogę Ci odpowiedziec na pytanie czy lubie gangsterskie filmy bo oglądałem ich stosunkowo mało.. (Mafie lubiałem jesli chodzi o gre video) :) nie wiem jak z filmem. Co do ksiazki to napewno sobie przeczytam bo z autopsji wiem ze 90% dzieł ksiazkowych nie znajduje odzwierciedlenia (pod chodzby wzgledem klimatu) w adaptacjach filmowych. Aktualnie zabieram sie za nowo zakupione "Miasteczko Salem" Pana Kinga.. jak tylko skoncze to wezmę sie za szukanie Chrzestnego. I gdybyś mi mogl ulatwic poszukiwania... Kto napisal to dzieło? Dzieki, Pozdrawiam. :)
Napisałem wyzej "Co do ksiazki to napewno sobie przeczytam bo z autopsji wiem ze 90% dzieł ksiazkowych nie znajduje odzwierciedlenia (pod chodzby wzgledem klimatu) w adaptacjach filmowych."
miało być:
Co do ksiazki to napewno sobie przeczytam bo z autopsji wiem ze 90% adaptacji filmowych nie znajduje odzwierciedlenia (pod chodzby wzgledem klimatu) w dziełach ksiazkowych.
Przepraszam za bład.
"Ojciec Chrzestny" zostal napisany przez Mario Puzo. A co do Stephena Kinga to ja wlasnie czytma jego najnowsza ksiazke "Reka Mistrza" :-)
Podpisuje sie pod komentarzem ze po ksiazce film jest zupelnie inny... Ja na koncu filmu za pierwszym razem nie rozumialem zadnego z morderstw Michaela, a dopiero po ksiazce poznalem motywy i kazda z postaci ;)
I brawo za taka wypowiedz.
Dla wszystkich ktorzy nie ogarneli filmu lub nie podobal im sie to przeczytajcie ksiazke Ojciec Chrzestny od Mario Puzo bo to naprawde moze zmienic zdanie o 180 stopni, a nawet jesli nie to jest to na prawde niesamowita ksiazka :)
Bravissimo za tego typu wypowiedzi!!! Widać możliwe jest wypowiedzenie się negatywnie na temat danego filmu bez wulgaryzmów i bez narażania się na nazwanie prowokatorem. Kulturalna i inteligentna wypowiedź bez popadania w konformizm. Powinniśmy się uczyć od ludzi takich jak MadMan.
A co do filmu jest on niesamowity pod warunkiem, że nie gubi się w którymś momencie wątku. Bardzo pomaga w tym książka, którą notabene gorąco polecam.
Dlatego doradzam, ze najlepiej zrobic to w takiej kolejnosci: ksiazka, a nastepnie wszystkie 3 czesci filmu "Ojciec Chrzestny". Wtedy, wezmiemy z tego filmu tyle ile sie da, czyli 100%. Nie umknie nam wtedy, zadna postac i zaden watek, Pozdro :-)
Adam nie podniecaj się ,aż tak. Wiadomo ,że wśród dzieci teraz ten film jest taki modny. Wszyscy oceniają go na 10/10 ,bo tam się gangsterzy tak "fajnie" strzelają.
O czym Ty Gadasz Ciasteczkowy? Jakby dzieci chciały sobie pooglądać jakąś strzelaninę to by obejrzały jakiś dzisiejszy film. Jak tak samo jak MadMan nie zrozumiałem tego filmu, za dużo naczytałem się komentarzy przed seansem. No cóż, zostawimy to i powrócę za kilka lat. Też powstrzymam się od oceny.