Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574624
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Z wielkim trudem dotrwałam do końca tego "arcydzieła" z czystym sumieniem daje mu 1, jednak szkoda że nie ma oceny 0..
Ludzie co wy w tym gównie widzicie ?!?!

ocenił(a) film na 9
Doggfather

Ludzie do tego filmu naprawde trzeba dorosnac...

ocenił(a) film na 10
iSzil

to ja już nie wiem czy oglądać ten film czy nie ;) ma pierwsze miejsce i każdy mówi że to najlepszy film na świecie a tutaj nagle ktoś pisze że z wielkim trudem dotrwał to końca tego filmu. Oglądać czy nie????????

ocenił(a) film na 10
TheDayTheEarthStoodStill

oczywiście oglądnij ten film jest przeznaczony dla ludzi którzy lubią myśleć przy relaksie. Film może w pewnym momęcie może się dłużyć ale przewijając go nie dotrze do ciebie żaden wniosek. Do tego film trzeba przede wszystkim dorosnąć. Nie jest może najlepszy ( ja osobiście wole Foresta Gumpa czy Skazani na Shawnshank). Siłą tego dzieła jest gra aktora i wspaniałem dialogi. Polecam

użytkownik usunięty
TheDayTheEarthStoodStill

Jak Alamo powiedział obejrzyj koniecznie. Niestety, dużo tu prowokatorów i ich opinią się nie sugeruj. Może do kogoś ten gatunek filmowy nie trafia, ale ten film trzeba docenić, chociażby za doborową obsadę. Osoby spodziewające się akcji czy jakiś fajerwerków się rozczarują. Ja "Ojca Chrzestnego" polecam. Polecam także książkę, na podstawie której film powstał.

ocenił(a) film na 10
TheDayTheEarthStoodStill

Aby obejrzeć ten film musisz zastanowić się czy lubisz filmy inteligentne z najwyższej półki, brawurowo zagrane. Po prostu czy jesteś gotowa na tego typu film. Niektórzy piszą, że film się dłuży, to chyba ci, którzy uwielbiają filmy na niższym poziomie artystycznym.

ocenił(a) film na 8
iSzil

Film na pewno godny obejrzenia, ale jestem jedną z tych osób, którym tchu w piersi nie zaparł. Jest ciekawa fabuła, świetna gra aktorska, świetne kostiumy i oczywiście genialna muzyka. Natomiast film jest miejscami nudny, niektóre wątki jak dla mnie są zbędne. 8/10.

ocenił(a) film na 10
iSzil

Wierzyłem że to prowokacja, ale kiedy wszedłem na profil założyciela tematu, okazało się że mówi to chyba na serio. No cóż, poziom zidiocenia współczesnego społeczeństwa jest niewyobrażalny. Za parę lat na pierwszym miejscu rankingu pewnie wyląduje Transformers...

Autorce tematu polecam Teletubisie. Na pewno wytrwasz do końca.

ocenił(a) film na 10
Stranger

Też miałem nadzieję,że to marna prowokacja...ale żeby twierdzić,że "Ojciec Chrzestny" to gówno,to mówiąc lekko trzeba mieć spektakularnie wypaczone gusta :-/
Niestety niektórzy ludzie (czytaj:idioci) nigdy nie zrozumieją klasy takich filmów...

ocenił(a) film na 8
elendil_7

Ja niestety rozczarowałem sie na tym filmie oczekiwałem czegoś więcej niż dobrego filmu ale tak to juz jest. Jak większość podchodzi z sentymentem i oglądając już kiedyś ten film jest się zaślepionym ale niestety na dzień dzisiejszy dla młodego pokolenia ten film się wypalił.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
JaRoM

Premiera "Ojca Chrzestnego" miała miejsce kilkanaście lat przed moimi urodzinami,więc jak widzisz,sam należę do młodego pokolenia. Film miałem okazję obejrzeć stosunkowo niedawno i nie uważam,żeby się wypalił.
Niemniej jednak w pewnym stopniu masz rację,dużo młodych ludzi nie trawi tego filmu z różnych powodów...

ocenił(a) film na 8
elendil_7

Może po prostu wiele młodych osób wychowanych na dzisiejszym kinie akcji nie jest w stanie wychwycić tego klimatu i film przez to się dłuży. Do mnie np. ten film nie trafia może kiedyś do niego wrócę i uda mi sie dostrzec coś innego w tym filmie. Kocham kino ale mam zupełnie inny target nie chodzi mi oczywiście o jakieś durnowate komedie. Ale np. Gladiator, Fight Club, Zielona Mila, Pianista ;) natomiast nie znoszę Skazaniego na Shawshank ;]

iSzil

Ta, prawdziwym arcydziełem są "Kłopoty z dziewczynami", a nie takie gówno, co nie?
hehe, prowokacja?

ocenił(a) film na 5
NickError

nie wiedziałam, że można przyrównywać komedię do filmu gangsterskiego :>

ocenił(a) film na 10
iSzil

Wpis autorki tematu z forum "American Beauty":

"Muszę przyznać że mnie ten film także baaardzo rozczarował, po 30 min. wyłączyłam bo nie chciałam trać życia na takie dno, wiem że nie powinno się oceniać filmów których się nie obejrzało do końca ale myślę że on w pełni zasługuję na 1"

No comment.

ocenił(a) film na 10
iSzil

jak tak bardzo nie lubisz tego filmu to zostań przy swoich "ukoffanych" Muminkach :D

ocenił(a) film na 10
iSzil

Zwróc uwagę na rocznik. Film pewnie starszy od Ciebie, a wciąż jest najlepszym filmem na świecie! Mimo, że nakręcony 37 lat temu !!! Zanim napiszesz durny komentarz, postaraj się najpierw pomyśleć...