Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574733
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

No i niestety zawiodłem się. Ciągłe dmuchanie balonika przez znajomych chyba przekroczylo moje oczekiwania. Klasyk - mysle ze mozna go nazwac. Ale najlepszy film wszechczasów? Wątpie...

Kłuje przede wszystkim zawodowa część rodziny. Ani razu nie pokazano kulisów tak naprawdę na czym zarabiała rodzina Corleone. Dużo lepiej pod tym względem wypadł Donnie Brasco, Carlito's Way a nawet Godfellas. Brakowało mi tego, bo co to za rodzina w której tak naprawde nie wiemy jak wygląda całe ich imperium poza silnie wyekspolatowanym motywem "rozmów biznesowych"?

Przyznaje, że dialogi są rewelacyjne, osobiscie bardziej wpadł w oko Pacino (szczególnie w drugiej części) niż Brando. Genialnie nadaje sie do takich ról.

Piszę na szybko, ale zapraszam tak czy inaczej do dyskusji. Na pewno odświeżę temat. :)

ocenił(a) film na 8
Golan

Ja jestem dziwny i uważam, że najlepiej zagrał ... Robert Duvall. Stosunkowo mała rola, ale wyróżniająca się. Zmiażdżył Brando, podobnie jak w "Czasie Apokalipsy".

A OC to dla mnie bardzo solidne kino, zwłaszcza od strony technicznej ale też mam innych faworytów w tym gatunku. Ponoć OCII jeszcze lepszy, nie wiem - nie widziałem.

ocenił(a) film na 5
krzychun

"od strony technicznej"

Światło, dźwięk, scenografia, zdjęcia? Czy coś innego?

ocenił(a) film na 8
NommaD79

Jak światło to i zdjęcia (ekspozycja), bardzo dobra robota. Chociaż widziałem lepsze.

ocenił(a) film na 5
krzychun

Dla mnie sceneria jest nieco za ciemna, dobre cienie - zbyt statyczne niektóre obrazy, ale wtedy nie było odpowiednich technik.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
Lecho1523

Skoro tak bardzo lubisz OC, to może zamiast wytykać komuś jego własne zdanie, przedstawisz coś swojego - chyba że twoja ocena tego filmu jest na pokaz. Ośmieszasz się takimi tekstami, znaczy wszyscy muszą lubić filmy o mafii?

ocenił(a) film na 10
Golan

Przeczytaj książkę a film nabierze smaku, tak było przynajmniej w moim przypadku :)

ocenił(a) film na 8
Golan

"Dla mnie sceneria jest nieco za ciemna, dobre cienie - zbyt statyczne niektóre obrazy, ale wtedy nie było odpowiednich technik."

Nie wiem o czym mówisz. Dobre cienie? A jakie są złe? Jakich technik nie było a jakie są teraz?

Golan

zgadzam sie w pełni. to, co bylo dokladnie opisane w ksiazce ( układy, obchodzenie prawa etc. ) zostalo w filmie pominiete. film obejrzalem po przyczytaniu ksiazki i musze powiedziec, ze gdyby nie ksiazka nie wiedzialbym do konca o co chodzi w filmie. rozumiem, ze sfilmowanie calej ksiazki to rzeczy niewykonalna, ale ( poza grą samych aktorów ) film jest słaby, na pewno nie top10.