Jesteście zadowoleni? W końcu udało się wam zrzucić ten film z pierwszego miejsca rankingu. Szeroko zakrojona akcja wystawiania słabych ocen dało rezultat. Film absolutnie kultowy. Zmienił postrzeganie mafii. Ba, w niektórych jej kręgach stosowano rytuały ukazane w tym filmie. Zasłużone 9/10
Już Stanisław Lem stwierdził okrutną prawdę - powszechny dostęp do internetu oraz możliwość swobodnego(anonimowego) wypowiadania poglądów i staiwania ocen (np. filmom) uświadomiła Mu jak wielki jest odsetek idiotów żyjących w naszym społeczeństwie. W możliwości stanowienia pewnych kanonów i stawiania w miarę obiektywnych ocen sztuce (w tym filmowej) widzę przyszłość prasy, której upadek już dawno jest przepowiadany w związku z rozwojem sieci. Dzięki takim kretynom myślę że jeszcze przez wiele lat będę kupował Fim i Kino (Cinema już niestety zbankrutowała) i w ten sposób szukał wartościowych pozycji do obejrzenia. Niestety filmweb poprzez zaśmiecenie go komentarzami i ocenami jest raczej wykładnikiem "głosu ludu" (w sensie proletariatu i motłochu) nie jest medium opiniotwórczym.
A Ty znowu do mnie gadasz ? Obejżyj sobie jeszcze ze trzy razy arcydzieła pokroju kontynuacji Resident Evil albo pograj w coś na konsolce, a nie zaśmiecaj forum filmów których nmie jesteś w stanie zrozumieć. Nie lubię filmów Bergmana, ale je szanuję, więc nie wystawiam im ocen 1/10 lub 3/10, ani nie próbuję pisać debilnych potów na ich temat.
,,nie zaśmiecaj forum filmów których mnie jesteś w stanie zrozumieć'' - Że ty nie zrozumiałeś tego filmu nie znaczy że ja miałem go nie zrozumieć. Właśnie od tego jest forum żeby ktoś wyraził że ma inne zdanie, bo w przeciwnym razie byście się nawzajem po jajach głaskali
O głupocie - nie. O braku wyrobionego gustu filmowego - TAK. Ocena pomiędzy 7 a 10 może być subiektywna i wynikać z własnych upodobań. 1-5 dla tego filmu to nieporozumienie.
Sam też nie jestem bez winy - Siedmiu samurajów nie ma u mnie najwyższych notowań, pomimo że film powszechnie jest uznawany za arcydzieło. Niestety kultura i historia średniowiecznej Japonii są całkowicie obce. Przebrnięcie przez większość filmów zakorzenionych w kulturze azjatyckiej przekracza niestety moje możliwości.
Generalnie - nie przejmuj się - ranking tworzony przez 10 latków lub żuli spod budki z piwem nie jest żadnym rankingiem.
Ja naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy uważają ten klasyk za słaby i wystawiają oceny 1-5. Można nie lubić filmów gangsterskich ale bez przesady.
Z racji tego, że na tym portalu większość ludzi po prostu daje niskie oceny by "ich" film wskoczył wyżej, ranking na filmwebie nigdy nie będzie prawdziwy.
Pocieszę Cię raz jeszcze - właśnie rzuciłm okiem na ranking top 100 reżyserów - miejsce 10 Hans Rudi Giger - gratulacje dla moderatorów !!! Jak genialnym grafikiem, malarzem i rzeźbiarzem jest Giger to wiem, za stworzenie postaci i scenografii do Obcego - chylę przed nim czoło - zapisał sie na zawsze w historii filmu , ale wybitnym reżeżyserem to chyba raczej nie jest. Podobnie jak 15 i 16 miejsce dla Trarrantino i Hitchcocka w kategorii top 100 AKTOR - szacun pełen i uznanie.
Jakbyś był trochę mądrzejszy to byś pomyślał że głosując na niego jako reżysera to ten głos liczy się również jako aktor/scenarzysta/producent. Czy to tak trudno pojąć?
Aha...A jako aktorka to już się nie liczy ??? Giger nie jest aktorem, reżyserem, producentem ani scenarzystą.
PS. nie mam takich doświadczeń - po jajach jeszcze nikogo nie głaskałem, co najwyżej pieściłem łechtaczkę lub tłamsiłem cycki...
Tobie trzeba tłumaczyć jak dziecku. Nie chodziło o jakiegoś Hansa tylko stwierdzałem ogólnie na czym polega ten system głosowania. Oddając głos na daną osobę głosujesz na każdą z niego profesji.
ej, sory ale chyba jesteś trochę głupi, bo jak można mieć pretensję, że Ojciec(dałeś mu 9) spadł za Shawshanka(dałeś 10) skoro sam, zgodnie z Twoimi ocenami, wolisz ten drugi film?