Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574624
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

film mi sie podobal, ladnie jest zrobiony, muzyka jest wspaniala, gra aktorow na wysokim poziomie, fabula jest niczego sobie, wszystko trzyma najwyzszy poziom.

zaglebiajac sie w tresc, to jest film o szacunku, wobec siebie, wobec drugiego czlowieka, film o zasadach, film o tym ze kazdy czlowiek - nawet gangster moze z klasa przejsc przez zycie. drazni mnie jedno, ze film ma sie nijak do rzeczywistosci. to dyskwalfikuje w moim odczuciu ten film z pierwszej dziesiatki moich filmow napewno, bo ludzie robia dobre filmy, mowiace o zasadach i wyzszych wartosciach z uwzglednieniem twardego stąpania po ziemi, Godfather natomiast nieco buja w oblokach.

ogolna ocena 8/10

ocenił(a) film na 8
3pe

masz całkowitą rację. Niby film ambitny, ale to tylko film i ma mniej lub więcej smaczków kinowych, które ni jak mają się do realizmu. Dla mnie to jest rzecz drugoplanowa w filmie, a czasem nawet nie istotna, ale i tak podziw za takie ujęcie Ojca Chrzestnego.

Mogę zapytać jakie filmy polecasz?

Newelowsky

Jakie polecam... jak naprawde chcesz wiedziec, to wejdz na moj profil i obejrzyj sobie filmy ktore ocenilem na 8-10 (6-7 tez godne polecenia).

ocenił(a) film na 8
3pe

no może i tak, ale liczyłem jeszcze na parę słów zachęty.

Newelowsky

to moze okresl jaki gatunek filmu cie interesuje, jakie filmy mniej wiecej lubisz?

ocenił(a) film na 8
3pe

jakiś mroczny stary horror w klimacie Gothica. Albo ciekawy dramat coś w stylu starszych dzieł lincza. Oczywiście pytam o tytuły mniej znane.

Newelowsky

malo sie znam na horrorach, a za lynchem jakos nie przepadam (3 filmy jego ogladalem, z czego 1 mi sie naprawde podobal). mysle jednak ze zainteresowal by cie film "Pi", ma on swoj specifyczny klimat, czarno bialy film skojarzyl mi sie troche z Glowa do wycierania.

ocenił(a) film na 8
3pe

a trochę bardziej ekstremalnie? naprawdę takie kino, którego nie można dostać w wtpożyczalni

Newelowsky

w takim razie, moge ci co najwyzej polecic filmy ktorych jeszcze nie ogladalem a ktore calkiem mozliwe ze ogladne. "Johnny Got His Gun" "Container" moze cos z tego by ci odpowiadalo, a moze ty cos polecisz? :)

ocenił(a) film na 8
3pe

nie wiem czy oglądałeś "Człowieka słonia". Film porusza ciekawy temat, a na dodatek gra tam młody Hopkins. Tak przeglądałem twój profil i chyba nie masz tam nic z Kurosawy. Od jego szczególnie polecam "tron we krwi" i "Ran", ale również ciekawe jest jego "po deszczu".
Jesli jednak lubisz się pośmiać polecam nie tuzinkowe czeskie komedie. "Samotni", "Opowieść o zwyczajnym Szaleństwie" i "Guzikowców". Dość unikalny humor

Newelowsky

tak, wlasnie czlowiek slon lyncha mi sie podobal :).

kurosawy poki co 7 samurajow... duzo osob poleca tron we krwi i ran, mozliwe ze wkrotce sie za to za biore. (teraz ogladam filmy ktore wstyd by sie bylo przyznac ze nie ogladalem :) ).

czeskie komedie... hmm... wlasciwie to nie do konca znam ten rodzaj humoru, powiedzialbym nawet ze w ogole nie wiem jaki to jest humor. te tytuly tez mi sie cos obily o uszy, mozliwe ze sie przypatrze im nie dlugo.

a propo nie tuzinkowych komedii, nie wiem czy ogladales taki film Tillsammans, tez bardzo dobry. ja ogolnie gustuje w czarnym, albo angielskim humorze, jesli odpowiada ci humor w stylu South Parka to moge ci polecic Alfred Packer the musical - trudno dostac ;]. jesli chodzi o reszte filmow Treya Parkera to trzeba uwazac bo mozna byc zaatakowany glupota zbytnio...