film mi sie podobal, ladnie jest zrobiony, muzyka jest wspaniala, gra aktorow na wysokim poziomie, fabula jest niczego sobie, wszystko trzyma najwyzszy poziom.
zaglebiajac sie w tresc, to jest film o szacunku, wobec siebie, wobec drugiego czlowieka, film o zasadach, film o tym ze kazdy czlowiek - nawet gangster moze z klasa przejsc przez zycie. drazni mnie jedno, ze film ma sie nijak do rzeczywistosci. to dyskwalfikuje w moim odczuciu ten film z pierwszej dziesiatki moich filmow napewno, bo ludzie robia dobre filmy, mowiace o zasadach i wyzszych wartosciach z uwzglednieniem twardego stąpania po ziemi, Godfather natomiast nieco buja w oblokach.
ogolna ocena 8/10
masz całkowitą rację. Niby film ambitny, ale to tylko film i ma mniej lub więcej smaczków kinowych, które ni jak mają się do realizmu. Dla mnie to jest rzecz drugoplanowa w filmie, a czasem nawet nie istotna, ale i tak podziw za takie ujęcie Ojca Chrzestnego.
Mogę zapytać jakie filmy polecasz?
Jakie polecam... jak naprawde chcesz wiedziec, to wejdz na moj profil i obejrzyj sobie filmy ktore ocenilem na 8-10 (6-7 tez godne polecenia).
jakiś mroczny stary horror w klimacie Gothica. Albo ciekawy dramat coś w stylu starszych dzieł lincza. Oczywiście pytam o tytuły mniej znane.
malo sie znam na horrorach, a za lynchem jakos nie przepadam (3 filmy jego ogladalem, z czego 1 mi sie naprawde podobal). mysle jednak ze zainteresowal by cie film "Pi", ma on swoj specifyczny klimat, czarno bialy film skojarzyl mi sie troche z Glowa do wycierania.
a trochę bardziej ekstremalnie? naprawdę takie kino, którego nie można dostać w wtpożyczalni
w takim razie, moge ci co najwyzej polecic filmy ktorych jeszcze nie ogladalem a ktore calkiem mozliwe ze ogladne. "Johnny Got His Gun" "Container" moze cos z tego by ci odpowiadalo, a moze ty cos polecisz? :)
nie wiem czy oglądałeś "Człowieka słonia". Film porusza ciekawy temat, a na dodatek gra tam młody Hopkins. Tak przeglądałem twój profil i chyba nie masz tam nic z Kurosawy. Od jego szczególnie polecam "tron we krwi" i "Ran", ale również ciekawe jest jego "po deszczu".
Jesli jednak lubisz się pośmiać polecam nie tuzinkowe czeskie komedie. "Samotni", "Opowieść o zwyczajnym Szaleństwie" i "Guzikowców". Dość unikalny humor
tak, wlasnie czlowiek slon lyncha mi sie podobal :).
kurosawy poki co 7 samurajow... duzo osob poleca tron we krwi i ran, mozliwe ze wkrotce sie za to za biore. (teraz ogladam filmy ktore wstyd by sie bylo przyznac ze nie ogladalem :) ).
czeskie komedie... hmm... wlasciwie to nie do konca znam ten rodzaj humoru, powiedzialbym nawet ze w ogole nie wiem jaki to jest humor. te tytuly tez mi sie cos obily o uszy, mozliwe ze sie przypatrze im nie dlugo.
a propo nie tuzinkowych komedii, nie wiem czy ogladales taki film Tillsammans, tez bardzo dobry. ja ogolnie gustuje w czarnym, albo angielskim humorze, jesli odpowiada ci humor w stylu South Parka to moge ci polecic Alfred Packer the musical - trudno dostac ;]. jesli chodzi o reszte filmow Treya Parkera to trzeba uwazac bo mozna byc zaatakowany glupota zbytnio...