PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1089}

Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 568 tys. ocen
8,6 10 1 567850
9,1 97 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

swietne rzemioslo ale nic poza tym - taka specyfika gatunku; popularnosc tego "dziela" odbieram jako przejaw zbiorowej histerii

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Tak, o gustach sie nie dyskutuje, ale dlaczego piszesz dzieło w cudzysłowiu?
To jakaś ironia?
Ojciec Chrzestny jest Dziełem prze duże "D"! I to nie tylko rzemiosło, ale prawdziwe Arcydzieło z niezapomnianym klimatem, aktorstwem, fabuła, muzyką... To film w pewnych kręgach kultowy, uznany zarówno przez krytykę (3 Oscary) jak i przez publiczność (1-sze miejsce na liście IMDB), więc weź to, proszę, pod uwagę...

mariobb

Jackson bleeeeeeeeeeeeeee niedobrze mi sie robi jak widze co piszesz na tych wszystkich forach... Hanks zły, Godfather też zły...... sorry, ale to Twoja lista 'the best films' jest 'inna' ......

POZDRO...

ocenił(a) film na 3
ahcynk

- to nie "the best" tylko ulubione; the best to moze byc piosenek pop;

- inna ? zeby dyskutowac, trzeba obejrzec

ocenił(a) film na 3
mariobb

hmmm...w pewnych kregach kultowy...jezeli utozsamiasz krytyke z oscarami to cos jest tu nie tak - oscary to dla ludu - igrzyska, dla biznesu filmowego - wazna czesc kampanii promocyjnej; 90% oscarow przypada naprawde "kaszaniastym" filmom;

rankingi publicnosci pominmy - idac tym tropem wiekszosc ludzi glosuje na pis + samoobronę, wczesniej na sld aws itd - zreszta film to ponoc sztuka i tworzenie rankingow chyba jest nie na miejscu?

i do sedna - tak to ironia: ojcies chsestny to arcydzileo ale kina popularnego, o czym swiadcza m.in. dwie kolejne czesci; "niiezapomnianego" klimatu to tam na pewno nie ma; fabuła jest trywialna za to muzyka - dobra

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Tja...
Jedyny problem w tym że to jest film z najlepszym klimatem wszechczasów :]
No cóż, im więcej twoich wypowiedzi widzę tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu że szkoda na ciebie strzępić język.

Mały apel do myślących - Zignorujcie go, bo każda odpowiedź go tylko nakręca

ocenił(a) film na 3
Balduran

widac malo filmow ogladales - wiec podniecasz sie tym co najpopularniejsze

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Jak dla mnie to na sile starasz sie byc oryginalny i pozujesz na wielkiego, niedocenianego krytyka filmowego. Pamietasz moze ten odcinek "13 posterunku" z krytykiem? Przypominasz mi tamtego pajaca.

ocenił(a) film na 3
Loszo

a ja mysle, młotku, ze urazilem twoja niezdrową milosc do pewnego pana i do pewnego filmu - to mozna leczyc

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Sadzac po twoich wypowiedziach ciebie juz nie da sie wyleczyc z debilizmu.

ocenił(a) film na 3
Loszo

tak loszo, jestes genialnym kochankiem marlona ;)

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Cos sie tak uczepil tego Brando, koles nie zyje wiec sie od niego odwal i pogodz sie ze byl genialnym aktorem i osiagnal tyle co ty w zyciu nie osiagniesz. A poza tym to az tak "Ojca chrzestnego" nie uwielbiam zebys wypisywal takie pierdoly wiec daj sobie spokoj z sarkazmem.

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

"90% oscarow przypada naprawde "kaszaniastym" filmom"

Widocznie kino traktujesz jedynie jako rozrywkę i lubisz szybkie, głośne filmy, w których bez przerwy się cos dzieje. Nie w tym nic złego, ale wobec tego nie krytykuj filmów dającym do myślenia i do tego świetnie wykonanych bo to nie świadczy zbyt dobrze o twoim poziomie inteligencji.

ocenił(a) film na 3
superpalka

niezbyt dobrzy swidczy o twoim poziomie inteligencji ze piszesz to a nawet nie zajrzalas do moich "ocen" czy "ulubionych" - w odroznieniu od ciebie wkleilem je tam nie po to zeby rywalizowac "mamusiu a ten film jest lepszy" tylko po to zeby w ten najproszty sposob powiedziec jakie filmy lubie

użytkownik usunięty
Siostra_Jolanta_K_

Wobec niektórych filmów jestem bezsilny. Chodzi o to, że nie potrafię wyrazić tego, co czuję po ich obejrzeniu. Jednym z takich filmów jest "Ojciec chrzestny" - monument kina, wielki spektakl, dzieło z mitu wyrosłe i mity tworzące. Brak słów. Bezradność usprawiedliwiona.

ocenił(a) film na 10

Wytlumacz to king kongowi, peterowi jacksonowi, siostrze jolancie, czy kto go tam wie jak znowu zmieni nick.

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Wg Ciebie fabuła Ojca Chrzestnego jest trywialna? To przedstaw mi jakie filmy mają "nie-trywialną" fabułę.
Poza tym nie krytykuj ludzi i nie wyzywaj ich - widać szacunek dla innych nie jest Twoją mocną stroną (a znaczenie szacunku jest bardzo wyraźnie pokazane właśnie w Ojcu Chrzesnym, ale ty Tobie sie on przecież nie podoba).
Poza tym pozujesz nie wielkiego znawcę i krytyka filmowego, uważasz chyba, że wszystko co popularne jest z grunty złe i do dupy. A dla mnie Ojciec Chrzesnty jest przykładem połączenie kina ambitnego z popularnym (szczególnie II część).
Piszesz, że Oscary nie wyrażają opinii krytyki, a jedynie pomagają filmowi odnieść komercyjny sukces. Dlatego zwróc uwagę na to, że Ojciec Chrzestny został nagrodzony także czterema Złotymi Globami. Czy one nie wyrażają opinii krytyki?

ocenił(a) film na 3
mariobb

podpisuje sie obiema "ręcami" - to kino popularne "zwlaszcza wszytskie trzy czesci" :))
oscary to przede wszytskim elelment promocji filmu - to nagroda tak popularna jak wiekszosc filmow nia nagradzana i z krytka kina niewile ma wspolnego;
nie ma sie co indycZyc - rzucacie sie na mnie ztym ojecem chrzestnym jakby to bylo wasze dziecko - przeciez nie napisalem ze to kaszana itp, tylko dobry solidny film;

filmow z nietuzinkowa fabula mnostwo i nie chce tu tworzyc jakiejkolwiek listy bo zaraz pojawi 5000 wpisow "z filmami ktorych nie wymienilem"

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

"oscary to przede wszytskim elelment promocji filmu - to nagroda tak popularna jak wiekszosc filmow nia nagradzana i z krytka kina niewile ma wspolnego"

No dobra, postawiles teze wiec wypadaloby poprzec ja jakimis sensownymi argumentami. Tylko nie pisz, tak jak wczesniej, ze 90% oscarow przypada kaszaniastym filmom, bo jest to tylko twoje zdanie.

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Nikt nie twierdzi, że Ojciec Chrzestny to nie jest kino popularne - wręcz przeciwnie. Ale ja wolę kino popularne od tzw. "ambitnego kina". I nie będe udawał, że wole filmy Felliniego, Bertolucciego czy innego Kurosawy od filmów Coppoli czy Martina Scorsese. Nie chcę zgrywać krytyka filmowego, "bo te filmy wypada lubieć".
Poza tym napisałeś, że Ojca Chrzestnego uważasz za dobry, solidny film, chociaż dałeś mu ocenę 3 (tak jak Władcy Pierścieni - co jest wg mnie zupełnym nieporozumieniem, bo film Coppoli bije na głowę trylogię Jacksona).
Co do Oscarów - uważam, że dziś są one głównie elementem promocji filmu, ale w latach 70-tych było inaczej.

mariobb

zaczyna mnie juz denerwowac postawa, ze jak film odniusł sukces komercyjny to nie moze to isc w parze z sukcesem artystycznym!!
Czy to az taka wada filmu ze masa ludzi na swiece uwaza go za arcydzielo i chetnie go oglada?? I prosze nie dziw sie ze teraz ludzie tak bardzo sie z toba nie zgadzaja, jest to dowod ze po prostu obrazasz ich uczucia zwiazane z tym filmem, i dodatkowo wstawaiajac słowo dzielo w cudzysłwo zdecydowanie podkopałas ten autorytet. Wiesz nie musisz kochac tego filmu, ale przynajmniej nie dziw sie ze innym sie podoba...to tyle...

ocenił(a) film na 10
Siostra_Jolanta_K_

Prawda, że dużo popularnych filmów to chały ale na pewno nie ten. Ja w nim widzę głębszy sens, chociaż wiem, że można go nie zauważyć bo jak byłam mniejsza to Ojciec chrzestny mnie nie ruszał ale teraz już widzę jaki to świetny film.