Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574674
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

pytanie

ocenił(a) film na 10

witam!
czy postac Don Vito Corleone moge przedstawić na maturze z polskiego jako wzorowego ojca? Opierając sie na książce Puzo, która tak duzo nie odbiega od kultowego filmu.
temat brzmi : Portret ojca w literaturze. Przedstaw i porównaj wybrane przykłady.
co do filmu 10/10 nic dodać nic ujac

Golkaa

Moim zdaniem, jest to świetny przykład, który znacznie uatrakcyjniłby Twoją wypowiedź - jeśli dobrze to przedstawisz, bo temat masz z potencjałem i możesz 'zaszaleć' :)

ocenił(a) film na 5
Golkaa

Nie wiem jak chcesz świadomego przestępce i manipulanta dawać za przykład wzorowego ojca. Raczej w takim kontekście dawanie go za przykład to raczej nietrafiony pomysł.

NommaD79

Własnie to jest najlepszy argument za tym, by jednak sięgnąć p ten przykład. Zauważ, że rodzina była dla niego najważniejsza i to walka o jej dobro popychała go do wielu niegodziwości. Jak dobrze to pochytasz, komisja będzie podjarana. ;)

ocenił(a) film na 5
springerok

Nie da się usiąść na tronie zrobionym ze sztyletów. Druga sprawa to taka, że rodzina dla Vito była głównie instytucją do utrzymania lojalnych żołnierzy, tak działa system w mafii. Nie doszukujmy się tutaj jakiś przesadnych uczuć, bo tak naprawdę grają one tutaj drugorzędną rolę, na którą złapali się prawie wszyscy. Według mnie jego przykład jest zły, dobro rodziny w takim kontekście nie może być usprawiedliwieniem w krzywdzeniu innych i łamaniu prawa. Dla mnie jest przestępcą i bardziej stawiałbym go za przykład, jak nie postępować - bo jak widać, szybko można zostać za kulę w łeb.

NommaD79

Ja polecam książkę jednak - faktycznie wszystko zaczęło się od tego, że Don po prostu chronił rodzinę.

ocenił(a) film na 10
Golkaa

ok dzieki
z tego co widze, to temat kontrowersyjny.
Jednak tez sie osobiscie przychylam do tego, ze Don C. to przykład pozytywny, z zasadami.
Chociaż jestem otwarty na dalsze opinie..

ocenił(a) film na 5
Golkaa

"Don C. to przykład pozytywny, z zasadami."

Daleki jestem od takiego podejścia, gdyż nic nie usprawiedliwia krzywdzenia innych i łamania prawa, a to też jest mocno zaakcentowane w filmie. Także cała fasada "dobroci", na którą nabierają się ludzie, stawiając go za wzór.

ocenił(a) film na 10
NommaD79

Trzeba jednak porównać, jak zły był Michael - nie potrafił pogodzić prywatnej rodziny z mafijną - to pokazuje że Vito nie był złym człowiekiem, a umarł bawiąc się z wnukiem.

ocenił(a) film na 5
Mr. President1

Więc mamy tu "zły" i "bardzo zły" - natomiast za przykład podawałbym postać, która potrafi odrzucić takie działania, nawet w obronie rodziny (tutaj rodzinnego interesu, bo to jest głównym czynnikiem).

ocenił(a) film na 10
Golkaa

Ja powiem tylko, że jeśli sie przygotujesz i będziesz trzymał swego to świetny przykład... Na maturze na pewno zapunktuje z wzg. na sama oryginalność (mało, kto sie wybija czymś takim). Ważne tylko byś nie wymiękł pod pytaniami komisji, która zapewne będzie chciała zanegować to stwierdzenie (by cię sprawdzić).

ocenił(a) film na 3
szczepan600

ludzie... zainteresujcie się polską literaturą... a nie takim pro-hamerykańskim propagandowym "dziełem"

gdybym siedział w tej komisji, oj gdybym siedział w tej komisji, to by nie dostał nawet jednego punkta....

użytkownik usunięty
plantum

trzeba być obiektywnym

ocenił(a) film na 10
plantum

Każdy będzie miał "Polską" literaturę a OC może mu dać punkty z oryginalność. Gdybyś siedział w tej komisji... a sorry nigdy byś nie siedział, bo trzeba mieć mózg.