Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 574 tys. ocen
8,6 10 1 574210
9,1 74 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

super film!!!!!!

użytkownik usunięty

O tak! to najlepszy film pokazujący działalność organizacji mafijnej.
F.F Coppola jest najlepszym reżyserem na Świecie a Mario Puzo
najlepszym pisarzem.
Uważam ten film za dzieło, któremu należy się ze sto Oscarów.

P.S. Trochę żałuje że nie jestem w mafii, ale wszystko przedemną.

ocenił(a) film na 10

''Znaj proporcjum, mocium panie''
Film jest bez wątpienia wybitny, ale żeby zaraz Coppola był największym reżyserem na świecie? W latach 70-tych być może, jako autor ''Ojca chrzestnego'', ''Rozmowy'', ''Ojca chrzestnego 2'' i ''Czasu Apokalipsy''; jednakże potem nigdy nie odzyskał już takiej formy i kręcił filmy co najwyżej poprawne, obok zaś zwykłe gnioty. Znacznie więcej arcydzieł i więcej oryginalności mają na koncie Fellini, Bergman, Kurosawa i Antonioni.
Żeby Mario Puzo był największym pisarzem, to już naprawdę przesada, musisz jeszcze troszkę poczytać nie tylko współczesnej literatury.

użytkownik usunięty
BartekM

Co ty masz do Puzo
fakt ze Copolla by najlepszy w 70-tych latach ale Puzo jest dobrym pisarzem przynajmniej nie zanudzał w książce, co prawda lubi opisywac seks ale jest wielki

ocenił(a) film na 10

Nic nie mam
Moja wypowiedż "Znaj proporcjum, mocium panie" jest komentarzem do wypowiedzi Mafiozo, w której nazwał Mario Puzo "największym pisarzem" (zapewne XX wieku). Nie pisałem, że to zły pisarz, ale wartka akcja, elementy sensacji i seksu (wspomniałaś o tym, jakbym miał coś przeciwko) nie czynią z niego geniusza - takich powieści kryminalnych, w których jak napisałaś "się nie zanudza", są tysiące. Trzeba było Coppoli, żeby zrobić z tego jeden ze stu najlepszych filmów w historii kina. Co nie zmienia faktu, że to dobra powieść.