Moim zdaniem zakończenie jest bardzo nie jasne tak jak na zwykły film. Cała fabuła ukazywała że człowiek przez okna zabił swoją żonę. Po obejrzeniu psychozy myślałem że zakończenie będzie bardzo zaskakujące. A ty nic nawet nie wiadomo czy żonę zakopał czy w walizkach ją schował.
A ja się zgadzam. Przez cały film chłop podejrzewa że sąsiad zabił żonę i cóż się okazuje na końcu? Że się nie mylił. Film dobry, nawet bardzo dobry ( uwielbiam Hitchcocka ), ale z zakończeniem Hitchcock się nie wysilił :))
Boże, ja źle czytam. Napisalas "bardzo nie jasne" zakończenie? :D Przeczytałam że zbyt jasne i dlatego się zgodziłam. z tym że jest bardzo nie jasne zgodzic sie nie mogę, gdyż jest poprostu banalne, na końcu dowiadujemy się tego, co wiedzielismy od początku :)
Proszę, niech ktoś mi napisze, co było od momentu, gdy podejrzany wszedł do swojego domu a była w nim przyjaciółka głównego bohatera. I po tym gdy pokazała mu z daleka obrączkę na palcu. Dalej nie widziałam i chyba oszaleję z niewiedzy.
Uwaga - spoiler.
Lisa pokazuje swojemu przyjacielowi obrączkę. Gdy chce wyjść z domu, słyszy tego mordercę żony. Chowa się. Jeff widzi sytuację z okna, więc dzwoni na policję. Mówi, że w tym mieszkaniu napastują kobietę. Koleś chodzi po mieszkaniu, zauważa Lisę. Kobieta głupio się tłumaczy, dochodzi do rękoczynów, właściciel domu bierze od niej obrączkę. Znów szamotanina. Kobieta panikuje, krzyczy "Jeff", zabójca żony już wie z kim Lisa jest w zmowie. Znów szamotanina. Przyjeżdża policja. Rozmawiają trochę. Kobieta pokazuje Jeffowi, że ma na palcu tą obrączkę. Zabójca zorientował się, że jest obserwowany, widział Jeffa przez okno. Lisa zostaje aresztowana. Gosposia idzie zapłacić za nią kaucję. Jeff rozmawia z tym swoim przyjacielem przez telefon. Mówi jej co się stało. Mówi mu całą prawdę. Koniec rozmowy. Tom wchodzi do mieszkania Jeffa. Rozmowa Toma z Jeffem - koleś chce się z nim dogadać. Chce obrączki, jednak gdy dowiaduje się, że ma ją policja, to wpada w gniew (dokładnie nie pamiętam). Wolno podchodzi do Jeffa, który robi mu zdjęcia swoim aparatem, aby przedłużyć jego "spacer". Lisa, Doyle i policja są koło mieszkania Toma. Jeff krzyczy do nich. Zaczyna się szamotanina, Tom zaczyna go dusić. Zabójca obezwładnia Jeffa i próbuje wyrzucić go z okna. W domu pojawia się policja. Obezwładnia killera, Jeff spada z okna. Łapią go jednak policjanci, co nie ratuje go przed upadkiem, ale przynajmniej minimalizuje ryzyko śmierci. Dowiadujemy się czemu Tom zabił psa. Na koniec, widzimy znów perypetie mieszkańców sąsiadów Jeffa. Filmy kończy się sceną, w której widzimy Lisę czytającą czasopisma przy leżącym Jeffie, który ma teraz złamane dwie nogi :) Co ciekawe są oni odwróceni tyłem do okna. Pisałem szybko, więc język nie jest genialny, ale ogólnie napisałem wszystko.