Okręt

Das Boot
1981
7,8 48 tys. ocen
7,8 10 1 48145
7,8 13 krytyków
Okręt
powrót do forum filmu Okręt

i takie filmy powinny być właśnie po niemiecku! poza tym widać wyraźnie, że Kriegsmarine (tak jak i Wehrmaht) to inni Niemcy niż ci z SS...

ocenił(a) film na 9
Nordlys

tak tak bo napawde to tylko garstka była za Hitlerem... co ja gadam Hitler miał najwyżej 10 zwolenników, a wojne wywołali nie Niemcy, a naziści...

ocenił(a) film na 10
z8k

Zaraz okaże się, że tylko Hitler był zły. Ludzie! Wehrmacht był dobry?? Oczywiście zdażały się jednostki, ale powiedzcie to ludziom którym ten dobry Wehrmacht palił domy i wysyłał do obozów. Powiedzcie to Żydom. Mówienie, że tylko SS było złe jest dla mnie totala głupotą.

ocenił(a) film na 9
Way

dokładnie. Marynarze u-bootów byli często bardziej zdeterminowani niż etatowe jednostki SS. Werner Herbert w "Żelaznych Trumnach" (klasyka gatunku jeśli chodzi o wspomnienia z ubootów) wspomina o marynarzach u-bootów w bazach w Norwegii, którzy po samobójstwie Hitlera doszli do wniosku, że Fuhrer wskazał im drogę i dał przykład jak mają walczyć i umierać i że trzeba to kontynuować. Z kolei gdy dwóch marynarzy już po kapitulacji Rzeszy wyszło na miasto by się napić z ulgi, że to piekło się skończyło reszta zoorganizowała sąd polowy i skazała ich na powieszenie - zginęli w wyniku szamotaniny - jeden dostał pociskiem z karabinu z metra w głowę. . . To pokazuje nastawienie tej formacji do wojny. Nie było drugiego 1918.

ocenił(a) film na 9
Way

ironia... anyone?

użytkownik usunięty
z8k

Morissette ma fajną piosenkę o ironii ;)

ocenił(a) film na 9

sugerujesz, że mój pierwszy post w tym temacie był: "A little too ironic" jak na ich możliwości? ;)

z8k

Nawet w SS byli wcielani ,wbrew temu co się powszechnie uważa. Mój dziadek był ułanem z korzeniami niemieckimi ,trafił do obozu jenieckiego ,gdzie mieli na tyle luzu ,że zrobił dziecko córce komendanta ,więc dostał ultimatum ,albo kulka ,albo ślub i SS. Zajmował się końmi w oddziałach górskich i nigdy nie wystrzelił ani jednej kuli przeciwko Polakom. Wojna to miliony skomplikowanych historii ,rzadko coś jest czarne ,albo białe. W SS ,również nie wszyscy byli nazistami. Ale protestuję przeciwko dwóm hasłom jakie tu padły:
1.,że to nie niemcy wywołali wojne tylko naziści. Ludzie czy wy ,aż tak zmanipulowani jesteście? Tak gadają niemcy ,ale kto do cholery głosował na Hitlera? Wygrał demokratyczne wybory! Miliony przychodziły na jego przemówienia ,jeszcze gdy je wygłaszał ,jeszcze ,gdy nie zaczęła się wojna ,jeszcze ,gdy nie ogłosił się Wodzem. To niemcy stworzyli nazizm ,to niemcy nas mordowali. Nie naziści. Niemcy.
2. że żydzi są jakoś szczególnie poszkodowani. Gadanie ,że żydzi są bardziej poszkodowani ,bo to żydzi to właśnie efekt żydowskiej propagandy. Antysemityzm to dzisiaj właśnie żydowska ideologia. Do czego to już dochodzi ,żeby POLAK ,uważał ,że żydzi są przykładem na okrucieństwo nazioli ,podczas ,gdy wielu z was nie miało szansy pobawić się z Dziadkiem ,czy Babcią ,bo zabili ich wam niemcy. Rany ,czego teraz uczą w szkołach!

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

IRONIA... ANYONE???
Przynajmniej drugi punkt ładny napisałeś.

z8k

Spokojnie ,wiem ,że masz taki sam pogląd na sprawę jak ja i ,że ten pierwszy wpis to była ironia.

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

OK! Myślałem, że cytując fragmenty mojej wypowiedzi traktujesz ją dosłownie.
Pozdro

z8k

Gdzie widzisz cytaty? ;D

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

Ja w pierwszym poście kpiąc z założyciela tematu:
"wojnę wywołali nie Niemcy, a naziści..."
Ty w swoim poście:
"Ale protestuję przeciwko dwóm hasłom jakie tu padły:
1.,że to nie niemcy wywołali wojne tylko naziści."
To "protestuje przeciwko hasłom", a potem cytat z mojego posta sugerowało, że wziąłeś to na serio.
Nieważne, nie ma co ciągnąć tej dyskusji bo tylko ją podbijamy i jest wysoko na forum o tym niezłym filmie. Ty zrozumiałeś ironię, ale za kilka dni może tu przybyć kolejny święcie oburzony użytkownik jak Way i wszystko rozkręci się na nowo

z8k

jeszcze tylko jedna ironia na koniec: obecnie to zydz twierdza wszem i wobec iz wojne wywolali nazisci, nie niemcy.

ocenił(a) film na 10
Nordlys

To jest chyba jeden z kilku najlepszych filmów o wojnie jakie kiedykolwiek powstały. Bez martyrologii, nadętniactwa, pustych słów i gestów oraz wszechobecnym gwieździstym sztandarze :-) I normalnie aż mi szkoda tych Niemców, że trzymam za nich kciuki. O muzyce, ujęciach i montażu nie wspomnę.