Okręt

Das Boot
1981
7,8 48 tys. ocen
7,8 10 1 48145
7,8 13 krytyków
Okręt
powrót do forum filmu Okręt

jeden z najbardziej zapadających w pamięć filmów anty-wojennych jakie widziałam. plus niesamowita muzyka!

ocenił(a) film na 8
powder_blue

Całkowicie się zgadzam że ten film jest antywojenny. Mając jakąś tam wiedzę o II wojnie światowej cały czas wiedziałem kto w tej wojnie był tym złym. Pierwsze na czym się przyłapałem, ale pewnie nie tylko ja, że trzymałem kciuki za załogę U-Boota, Która wcześnie storpedowała przynajmniej trzy inne statki. Bardzo fajnie jest pokazane że Niemcy którzy walczyli też byli ludźmi i chcieli tylko przeżyć. Z drugiej strony mam w głowie obrazy z innych filmów o obozach koncentracyjnych. Nie wiem jak ludzie dzisiaj postąpiliby gdyby zostali powołani do wojska i dostali by rozkaz za którego niewykonanie groziłby sąd wojskowy i rozstrzelanie. Muzyki słuchałem wcześniej w wykonaniu zespołu U96 chyba :)

powder_blue

Nie zgodze sie ze to film antywojenny. Albo inaczej - jest bardzo malo antywojenny w porownaniu z innymi wojennymi... Mozna za to powiedziec ze jest antyhitlerowski - w kontekscie tego jak niekompetentnym dowodca byl Hitler, a nie jego moralnosci.