Old

2021
5,4 23 tys. ocen
5,4 10 1 23101
4,2 35 krytyków
Old
powrót do forum filmu Old

Zapowiada się nieintencjonalna komedia i guilty pleasure od Shyamalana.

JazzTheCat

Też tak czuje, że może być typowe guilty pleasure jak Pan M. to dobrze rozegra... Jest od roku taka posucha z filmami, że jak widzę coś takiego (trailer) to, aż się ciepło na serduszku robi xD

JazzTheCat

Jeśli będzie dość wierny komiksowi, na podstawie którego powstał, to nie ma szans na komedie nawet niezamierzoną :(

JazzTheCat

Nowy szajs od Siamalana :)

ocenił(a) film na 7
JazzTheCat

No na komedie ani troche trailer nie wyglada

Konstantine

Chodziło mi o nieintencjonalną komedię. Przeszarżowany dramatyzm, może stać się humorystyczny niezamierzenie. :)

ocenił(a) film na 3
JazzTheCat

Tak też się dzieje... "Najstraszniejsza" scena jest tak bekowa, że pół sali rżało ze śmiechu. Po tym już nie dało się oglądać na poważnie.

ocenił(a) film na 7
Konstantine

Były momenty, że ludzie parskali śmiechem

JazzTheCat

Czyli dokładnie odwrotnie w stosunku do pomysłu polskiego (niemieckiego i francuskiego) tytułu dystryBUTa! Kolejny raz tu zapomniał że "Polacy nie gęsi..." Praktycznie w większości krajów lokalni dystrybutorzy przetłumaczyli oryginalny tytuł na odpowiedni lub mniej ale LOKALNY. A tu nie mamy do czynienia z nazwą pseudonimu głównego bohatera jak w ostatnich filmach Nighta ! Więc albo zmieni się tytuł na bardziej polski, bo nie ma czegoś takiego jak "OLD" w języku polskim, albo zmieni się dochód na znacząco niższy w Polsce tego filmu

ocenił(a) film na 5
JazzTheCat

Komedia w filmach Shyalamana jest intencjonalna. Większość jego filmów jest obfita w humor. To, że nie jest humorkiem z Marvela nie oznacza, że wychodzi przypadkiem. Sam wiele razy mówił o tym w wywiadach.

JazzTheCat

Nie ma tu ani grama humoru, ja cały film czułam wewnątrzne przerażenie i niepokój. Część scen może się wydawać przerysowana i u jednych wywołać efekt "wtf" a u innych wywołać uśmiech politowania, ale nie mamy tu do czynienia z ogólnie przyjętą definicją humoru. Mi osobiście film się podobał, wiele ciekawych elementów, kilka schematów ale tego chyba już jest ciężko uniknąć we współczesnej kinematografii :)

ocenił(a) film na 7
Sorella_filmaniak

Tak, całkiem niezły, typowy Shyamalan :)

ocenił(a) film na 2
arkadiuszdobrowolski

Ciężko mi sobie wyobrazić, że ten film mógł się komuś podobać. Bardziej na zasadzie jak „The Room” Wiseau. Podobne dialogi i aktorstwo tylko budżet nieco wyższy. Myślałem, że Shyamalan zaskoczy mnie pozytywnie, że jednak jest wizjonerem. A tu film tak okrutnie mierny, że mógłby śmiało konkurować o tytuły najgorszego filmu tego wieku. Nie przypominam sobie gorszej wysokobudżetowej produkcji. Naprawdę spory niesmak mi pozostał po tym seansie, wytrzymałem do końca przymuszony przez partnerkę.

ocenił(a) film na 7
loku64

Mi się podobał, trzymał w napięciu i historia była ciekawa. Nierealna, ale taka jak np w serialu z archiwum x, który uwielbiałem jako dziecko. Dla mnie ludzie zachowywali się w miarę logicznie. Aktorstwo to żart, praca kamery też męcząca, ale dobrze się bawiłem, czasami można było się pośmiać z niektórych scen, ale generalnie trzymał w napięciu.

ocenił(a) film na 7
Sorella_filmaniak

A scena z ciążą?